Τρίτη 23 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κριτήρια ανάπτυξης για το λαό

"Κριτήριο της ανάπτυξης για τον ελληνικό λαό", σημείωσε στη συνέχεια η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, "δεν μπορεί να είναι η πορεία του πληθωρισμού και του ελλείμματος, καθώς και δημοσίου χρέους, το οποίο παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη. Ούτε οι αριθμητικοί στόχοι του Μάαστριχτ, ούτε η αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), που επικαλείται η κυβέρνηση (ακόμα και αν δεχτούμε τα νούμερά της, ως αληθινά) δείχνουν ανάπτυξη, από την οποία θα ωφεληθεί ο λαός και η χώρα μας και όχι μια χούφτα εργολάβοι, βιομήχανοι, προμηθευτές, επιχειρηματίες και "αεριτζήδες".

Το πρώτο πράγμα που έχει σημασία είναι ποιας πολιτικής αποτελούν μέρος αυτοί οι στόχοι, και κυρίως ποια κυβέρνηση, ποια πολιτική εξουσία καλείται να υλοποιήσει εκτός των άλλων και τέτοιους στόχους. Αποτελεί πολιτικάντικο τέχνασμα το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι, έτσι και αλλιώς, οι στόχοι αυτοί πρέπει να αποτελούν στόχους του ελληνικού λαού και ότι ακόμα και αν είμαστε εκτός ΕΕ θα έπρεπε να τους έχουμε με τον ίδιο τρόπο που τους θέτει η Κοινότητα.

Τα κριτήρια ανάπτυξης για το ΚΚΕ είναι διαφορετικά:

- Στην πρώτη σειρά κριτηρίων, για μας, είναι οι συνθήκες δουλιάς και ζωής των εργαζομένων, τα δημοκρατικά, συνδικαλιστικά και κοινωνικά τους δικαιώματα. Κριτήριο και μέτρο της ανάπτυξης είναι αν οι εργαζόμενοι βάζουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις, αν είναι οι πρωταγωνιστές και οι βασικοί αποδέκτες της ανάπτυξης.

- Μια δεύτερη σειρά κριτηρίων, αναπόσπαστη με την πρώτη σειρά, είναι αν αξιοποιούνται στο μάξιμουμ οι όποιες αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, ιδιαίτερα στον παραγωγικό τομέα, αν οι κοινωνικές υπηρεσίες είναι στην υπηρεσία του λαού, και, βεβαίως, πού ανήκει ο παραγωγικός πλούτος και τα παραγωγικά μέσα της χώρας.

- Κριτήριο για μας είναι να μειώνονται τα καπιταλιστικά κέρδη, να μπαίνουν φραγμοί και εμπόδια στη δράση του μονοπωλιακού κεφαλαίου, εγχώριου και ξένου.

- Κριτήριο για μας είναι αν οι εμπορικές συναλλαγές της χώρας και όλες οι δοσοληψίες της είναι αμοιβαία ωφέλιμες με άλλες χώρες ή οργανισμούς.

- Κριτήριο για μας είναι αν τα όποια δάνεια απαιτούνται να γίνουν, γίνονται για ανάπτυξη, προς όφελος της βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας και του λαού της ή γίνονται με όρους εκχώρησης δικαιωμάτων στο ξένο κεφάλαιο και στους διεθνείς οργανισμούς.

- Κριτήριο για μας είναι ποιος κυβερνά και κάνει κουμάντο σ' αυτόν τον τόπο.

Οι δείκτες που επικαλείται η κυβέρνηση είναι δείκτες που στηρίζονται στην ένταση της εκμετάλλευσης του λαού μας και στο ξεπούλημα του παραγωγικού πλούτου της χώρας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ