Τρίτη 23 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Συντηρεί την ένταση η Αγκυρα

Επιμένει στις κατηγορίες περί κατασκοπίας, από διοικητικό υπάλληλο του ελληνικού προξενείου της Κωνσταντινούπολης, η τουρκική κυβέρνηση

Η Τουρκία ζήτησε να εγκαταλείψει τη χώρα μέσα σε μια βδομάδα διοικητικός υπάλληλος του γενικού προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, επειδή είχε δραστηριότητες που δεν άρμοζαν στη θέση του. Αυτό δήλωσε χτες ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Σερμέτ Ατάτζανλι,απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ο Ατάτζανλι απαντώντας στην ερώτηση για το ποια ήταν η κατηγορία εναντίον του Ελληνα διοικητικού υπαλλήλου, είπε ότι ο υπάλληλος "κατηγορείται για κινήσεις που δεν αρμόζουν στη θέση του, όπως η συγκέντρωση πληροφοριών". Ο Τούρκος εκπρόσωπος απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το αν έχει σχέση με την υπόθεση και ο Ελληνας στρατιωτικός ακόλουθος στην Αγκυρα, είπε "δεν έχω πληροφορίες για το αν εμπλέκεται στο θέμα κάποιος από την ελληνική πρεσβεία. Μπορεί άλλες υπηρεσίες να έχουν πληροφορίες, αλλά το υπουργείο Εξωτερικών δε γνωρίζει". Ο Ατάτζανλι, τέλος, είπε ότι στη φάση αυτή δεν μπορεί να δώσει πιο λεπτομερείς πληροφορίες.

Ο τουρκικός Τύπος χτες αναφέρθηκε στη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου ότι θα υπάρξουν αντίποινα σε περίπτωση που απελαθεί ο Ελληνας στρατιωτικός ακόλουθος στην Αγκυρα. Το θέμα, όμως, εξακολουθεί να καλύπτεται με τρόπο περίεργο, ειδικά εκ μέρους της εφημερίδας "Σαμπάχ", η οποία χτες έκανε λόγο για τον "στρατιωτικό ακόλουθο στο γενικό προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη συνταγματάρχη Κωνσταντίνο Μπαλάνο".

Η ίδια εφημερίδα, το περασμένο Σάββατο, είχε δημοσιεύσει την είδηση ότι "η Αγκυρα ζήτησε από τον Ελληνα πρεσβευτή στην Αγκυρα, Δημήτρη Νεζερίτη,να εγκαταλείψει την Τουρκία ο διοικητικός υπάλληλος του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, συνταγματάρχης Ευστράτιος Χαραλάμπους".Η εφημερίδα, όμως, δημοσίευσε και φωτογραφία με τη λεζάντα "ιδού ο Ελληνας κατάσκοπος Ε. Χαραλάμπους".Η φωτογραφία, όμως, ήταν αυτή του Ελληνα στρατιωτικού ακόλουθου στην Αγκυρα συνταγματάρχη Κωνσταντίνου Μπαλάνου.

Η "Σαμπάχ", στο χτεσινό της φύλλο, επανήλθε και δημοσιεύοντας τις φωτογραφίες των Χαραλάμπους και Μπαλάνου, υποστήριξε ότι "ενδέχεται στο κατασκοπευτικό σκάνδαλο να εμπλέκεται και δεύτερο άτομο".

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας,απαντώντας σε σχετική ερώτηση υπογράμμισε πως "έχουν διατυπωθεί ψευδείς ισχυρισμοί από την πλευρά της Τουρκίας για στελέχη των διπλωματικών αρχών της χώρας μας στη γειτονική χώρα. Δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Δεν επιβεβαιώνονται, παρά το ότι προκλήθηκε η Τουρκία, μετά τους ισχυρισμούς αυτούς που είδαν το φως της δημοσιότητας, να προσκομίσει συγκεκριμένα στοιχεία. Λυπούμαστε, γιατί μία τέτοια στάση από την πλευρά της Τουρκίας φανερώνει διάθεση για περαιτέρω ψύχρανση των σχέσεών της με την Ελλάδα. Αυτό είναι κάτι που δεν το επιθυμεί η Ελλάδα. Αλλά δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει και διαφορετικά. Εφόσον υπάρχει η απέλαση διπλωματικού υπαλλήλου της χώρας μας από την Τουρκία τις ημέρες αυτές, η ελληνική κυβέρνηση, το υπουργείο Εξωτερικών θα προβεί σε ανάλογη ενέργεια".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ερευνες για την υπόθεση Κασόγκι (2018-10-16 00:00:00.0)
Αντιδρά στο σχέδιο για τους μουφτήδες (2018-09-12 00:00:00.0)
Παράταση του «καθεστώτος έκτακτης ανάγκης» (2017-10-18 00:00:00.0)
Σε πλήρη εξέλιξη το παζάρι με ΗΠΑ και όχι μόνο (2017-10-11 00:00:00.0)
Στη Ρωσία σήμερα ο Ερντογάν (2017-05-03 00:00:00.0)
"Υπεύθυνη η Ελλάδα" (1995-03-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ