Τρίτη 16 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Ερευνες για την υπόθεση Κασόγκι

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΓΚΥΡΑ - ΡΙΑΝΤ.--

Η υπόθεση «εξαφάνισης» του Σαουδάραβα αρθρογράφου στην «Ουάσιγκτον Ποστ» Τζαμάλ Κασόγκι από το σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτώβρη προκαλεί τριβές ανάμεσα στη Σ. Αραβία και συμμάχους της. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε χτες την πεποίθηση ότι μπορεί να δολοφονήθηκε από ομάδα «ανεξέλεγκτων στοιχείων». Παραδέχθηκε ότι μίλησε με τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν, ο οποίος «αρνείται κατηγορηματικά» ότι γνωρίζει τι απέγινε ο αγνοούμενος. Παρ' όλα αυτά αποφάσισε να στείλει χτες τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στο Ριάντ για να συναντήσει τον Σαουδάραβα μονάρχη και μετά να μεταβεί στην Τουρκία για να συναντηθεί με αξιωματούχους της κυβέρνησης του Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, επέμεναν και χτες από διάφορα διεθνή και τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης οι πληροφορίες ότι οι τουρκικές αρχές έχουν στην κατοχή τους ηχογράφηση που καταδεικνύει πως ο αγνοούμενος δημοσιογράφος σκοτώθηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Σαμπάχ» έγραψε ότι ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος ενδέχεται να κατέγραψε το θάνατό του με το «έξυπνο» ρολόι που φορούσε και ότι ενεργοποίησε τη δυνατότητα ηχογράφησης της συσκευής όταν μπήκε στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, στέλνοντας τα δεδομένα στην Τουρκάλα σύζυγό του η οποία περίμενε έξω από το προξενείο.

Στο μεταξύ, διάφορες χώρες αξιοποιούν την υπόθεση επιδιώκοντας διάφορα ανταλλάγματα.

Η Βρετανία ανακοίνωσε πως αναμένει από το Ριάντ «πλήρεις και λεπτομερείς απαντήσεις». Η Ισπανία ζήτησε «επείγουσα έρευνα», οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας, Βρετανίας και Γαλλίας εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, ζητώντας από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας «άπλετο φως». Μπροστά σε αυτές τις κινήσεις, η μοναρχία της Σαουδικής Αραβίας απείλησε με αντίποινα όλους όσοι επιβάλουν σε βάρος της κυρώσεις για την υπόθεση, υπενθυμίζοντας ότι «η σαουδαραβική οικονομία έχει ζωτικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ