Τρίτη 16 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Δυναμικές κινητοποιήσεις μαθητών - φοιτητών

Από τη μαθητική και φοιτητική διαδήλωση της περασμένης Παρασκευής στη Ρώμη
Από τη μαθητική και φοιτητική διαδήλωση της περασμένης Παρασκευής στη Ρώμη
ΡΩΜΗ.--

Κινητοποιήσεις σε πάνω από 50 πόλεις όλης της Ιταλίας έκαναν την περασμένη Παρασκευή μαθητές και φοιτητές, καταδικάζοντας την «εξοικονόμηση δαπανών» που ιεραρχεί και η κυβέρνηση «Λέγκας» - «Κινήματος 5 Αστέρων» (M5S), συρρικνώνοντας κι άλλο τα κρατικά κονδύλια για την Παιδεία. Στη Ρώμη η διαδήλωση κατέληξε έξω από το υπουργείο Παιδείας και οι διαδηλωτές κατήγγειλαν τις «εξοικονομήσεις», που οδηγούν σε νέα επιδείνωση των όρων εκπαίδευσης, ειδικά για τους εκατοντάδες χιλιάδες νέους των λαϊκών οικογενειών. Επικρίνοντας τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι δήθεν είναι διαφορετική από τους προκατόχους της (βλ. κριτική που ασκούν τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης στους «ευρωπαϊστές» και την ΕΕ συνολικά), διαδηλωτές σχολίαζαν ότι «αν η κυβέρνηση δεν φοβάται (αληθινά) την αλλαγή, ας το δείξει επενδύοντας στην Εκπαίδευση».

Ειδική κριτική ασκούν στην ανεπάρκεια της χρηματοδότησης, ιδιαίτερα όσον αφορά τα σχολικά συγγράμματα και τη μετακίνηση των μαθητών, αλλά και τη διασφάλιση κατάλληλων σχολικών κτιρίων, που σε μεγάλο βαθμό υποσυντηρούνται εξαιτίας της περικοπής των δημόσιων δαπανών. Οι μαθητικές οργανώσεις κατήγγειλαν και τα σχέδια της κυβέρνησης για εγκατάσταση καμερών παρακολούθησης μέσα στα σχολεία.

Οι διαδηλωτές επέκριναν επίσης τα εμπόδια που η κυβέρνηση βάζει στη μόρφωση των παιδιών μεταναστών και προσφύγων που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στη χώρα τους και αξιοποιούνται και στο πλαίσιο ενδοϊμπεριαλιστικών και ενδοαστικών ανταγωνισμών (βλ. κόντρες ΕΕ - Ιταλίας).

Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν δυναμικά οι δυνάμεις του Μετώπου Κομμουνιστικής Νεολαίας (FGC, της Νεολαίας του ΚΚ Ιταλίας), που στο κάλεσμά του σημείωνε μεταξύ άλλων: «Κυβέρνηση της αλλαγής; Ψέματα! Είναι της καταστολής και της εκμετάλλευσης. Να ανακτήσουμε το μέλλον μας!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ