Τρίτη 16 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ψηλά στην ατζέντα τα ενεργειακά της σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο

Και εκτιμήσεις Τραμπ για περιθώρια βελτίωσης των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων

ΑΓΚΥΡΑ.--

Τα σχέδια της Τουρκίας για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο επανήλθαν το Σαββατοκύριακο, με νέες δηλώσεις διαφόρων αξιωματούχων ότι το πλωτό γεωτρύπανο «Πορθητής» θα ξεκινήσει τις εργασίες του στα τέλη του μήνα. Είχαν προηγηθεί, άλλωστε, μεσοβδόμαδα, ανακοινώσεις του υπουργού Ενέργειας, ο οποίος από το βήμα του 9ου Ενεργειακού Φόρουμ, στην Αττάλεια, τόνισε ότι «έχουμε διανύσει σημαντικές αποστάσεις στο θέμα των ερευνών και γεωτρήσεών μας στη Μαύρη Θάλασσα» και, επαναλαμβάνοντας ότι μέχρι τα τέλη του Οκτώβρη θα ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις, υπογράμμισε: «Θα διαφυλάξουμε τα δικαιώματά μας, ιδιαίτερα στη Μεσόγειο». Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η χώρα του ξεκίνησε ήδη προσπάθειες για να αποκτήσει και δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο.

Χτες, μεταδόθηκαν δηλώσεις του Νεκντέτ Παμίρ, στελέχους του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της κεμαλικής αντιπολίτευσης CHP και της Επιτροπής Ενεργειακών Πολιτικών του Επιμελητηρίου Μηχανικών της Τουρκίας, ο οποίος επέκρινε ειδικά την «ελληνοκυπριακή πλευρά» (σ.σ. Κυπριακή Δημοκρατία) για τις «μονομερείς ενέργειές» της (γεωτρήσεις που προχωρούν στην κυπριακή ΑΟΖ) και χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» την «παρουσία σεισμογραφικού σκάφους και πλατφόρμας γεωτρήσεων της Τουρκίας» στην περιοχή, σε μια περίοδο που - όπως υποστήριξε - «ΕΕ και ΗΠΑ στηρίζουν την ελληνική πλευρά στο πλαίσιο της στρατηγικής του "καρότου και του μαστιγίου"». Ο ίδιος τόνισε ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί είναι μέρος ευρύτερων γεωπολιτικών ανταγωνισμών.

Στο μεταξύ, πολλά ΜΜΕ (συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού «Σπούτνικ») αναπαρήγαγαν εκτιμήσεις του Ανδρέα Πενταρά, πρώην επικεφαλής της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών, σύμφωνα με τον οποίο αν η Τουρκία προχωρήσει σε γεωτρήσεις σε περιοχές που ανήκουν στις ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδας «θα προκύψουν προβλήματα που θα οδηγήσουν σε κρίση».

Και επανεξέταση σχέσεων ΗΠΑ - Τουρκίας

Πάντως, οι ενεργειακές επενδύσεις στην περιοχή προχωρούν ενώ τα ιμπεριαλιστικά παζάρια περιπλέκονται. Μετά την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον, που οι τουρκικές αρχές καταδίκασαν ως ένοχο για κατασκοπεία και «σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις», ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που συναντήθηκε μαζί του στο Λευκό Οίκο, δήλωσε ότι «ήμασταν πολύ σκληροί με την Τουρκία και θα το εξετάσουμε» και ότι «νιώθουμε πολύ διαφορετικά απέναντι στην Τουρκία σήμερα σε σύγκριση με χθες. Νομίζω ότι έχουμε πιθανότητες να έρθουμε πιο κοντά με την Τουρκία κι ενδεχομένως ακόμη και να έχουμε μια πολύ καλή σχέση». Ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την απελευθέρωση Μπράνσον σχολιάζοντας ότι «δεν ήταν εύκολο για εκείνον» και χαρακτήρισε «τεράστιο βήμα» για τη βελτίωση των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων την απελευθέρωση Μπράνσον.

Από τη μεριά του, ο Ερντογάν δήλωσε ότι «η τουρκική Δικαιοσύνη κατέληξε στην απόφασή της ανεξάρτητα», εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα ότι «ΗΠΑ και Τουρκία θα συνεχίσουν τη συνεργασία ως σύμμαχοι και θα πολεμούν από κοινού τις τρομοκρατικές οργανώσεις».

Στο μεταξύ, το πρακτορείο «Αναντολού» μετέδωσε δηλώσεις του προέδρου της τουρκο-αμερικανικής Επιχειρηματικής Ενωσης, Αλί Οσμάν, σύμφωνα με τον οποίο 15 αμερικανικές εταιρείες ετοιμάζονται να επενδύσουν στην Τουρκία 100 εκατομμύρια δολάρια η καθεμία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εσωτερικές αντιδράσεις για τη διαδρομή του γεωτρύπανου (2022-08-11 00:00:00.0)
Κλιμακώνει σχεδιασμένα τις προκλήσεις, διευρύνει τα «τετελεσμένα» στο ιμπεριαλιστικό παζάρι (2020-10-20 00:00:00.0)
Επικίνδυνες εξελίξεις με τη σφραγίδα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ (2019-06-22 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η τουρκική επιθετικότητα (2018-11-02 00:00:00.0)
Στο «φουλ» οι δημόσιες και παρασκηνιακές διεργασίες (2018-09-27 00:00:00.0)
Νέες γεωτρήσεις από ΕΝΙ - ΤΟΤΑL (2017-12-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ