Τρίτη 16 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Ξανανοίγουν μεθοριακά περάσματα με γειτονικές χώρες

Επίσκεψη Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών στο Ιράκ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Κανείς δεν θα πρέπει να απομονώσει τη Συρία», δήλωσε χτες ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Ιμπραχίμ Τζααφάρι από τη Δαμασκό, δίπλα στον Σύρο ομόλογό του Ουαλίντ Μοάλεμ, αναγγέλλοντας ως πιθανό το άνοιγμα συνοριακού περάσματος στα σύνορα Ιράκ - Συρίας μέσα στο επόμενο διάστημα. Νωρίτερα χτες είχαν ανοίξει (για πρώτη φορά μετά από χρόνια) μεθοριακά φυλάκια στα σύνορα της Συρίας με την Ιορδανία και στα σύνορα της Συρίας με τα συριακά εδάφη του Γκολάν, που κατέχει παράνομα από το 1967 το Ισραήλ και στα οποία έχουν επιστρέψει οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ, έπειτα από την ανακατάληψη εδαφών από τον συριακό στρατό που είχαν μέχρι πρότινος υπό τον έλεγχό τους τζιχαντιστές και άλλοι αντικαθεστωτικοί.

Προχτές, η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε την εγκατάσταση δύο νέων μεταδοτών ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού σήματος μετά από την οποία ξανάρχισαν οι μεταδόσεις προγράμματος του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα στην πόλη Ντέιρ Εζόρ, για πρώτη φορά επτά χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου. Κοντά στην ίδια πόλη, πάντως, αναφέρθηκαν το Σαββατοκύριακο πληροφορίες για τη ρίψη παράνομων βομβών λευκού φωσφόρου από βομβαρδιστικά αεροσκάφη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Ταυτόχρονα, «σύννεφα» φάνηκε να «σκιάζουν» τη ρωσο-τουρκική συμφωνία που ανακοίνωσαν στις 17 Σεπτέμβρη οι ηγέτες Ρωσίας - Τουρκίας με στόχο τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης βάθους 15-20 χλμ. στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, όπου έχουν καταφύγει οι περισσότεροι τζιχαντιστές και λοιποί αντικαθεστωτικοί. Μεταξύ άλλων γιατί καμία ένοπλη οργάνωση τζιχαντιστών δεν παρέδωσε όπλα, ούτε αποχώρησε από την περιοχή, όπως προβλεπόταν από τη συμφωνία.

Επίσκεψη Σάλιβαν στο Ιράκ

Παράλληλα, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν ξεκίνησε αργότερα χτες βράδυ διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Ιράκ. Είναι ο πρώτος Αμερικανός ανώτερος αξιωματούχος που θα συναντηθεί με τους νέους ηγέτες της χώρας, μετά τις εκλογές του περασμένου Μάη.

Ο υφυπουργός θα επισκεφτεί τη Βαγδάτη και την Αρμπίλ (πρωτεύουσα της αυτόνομης περιφέρειας του ιρακινού Κουρδιστάν) και, κατά την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «θα συναντηθεί και θα συγχαρεί τους ιρακινούς ηγέτες που εξελέγησαν πρόσφατα», τόσο τον Πρόεδρο Μπαρχάμ Σάλεχ και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Μοχάμεντ αλ Χαλμπούσι, όσο και τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Αντελ Αμπντελ Μάχντι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ