Τρίτη 16 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
Εκλογές σε Λουξεμβούργο και Βέλγιο

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Την παραμονή του κυβερνητικού συνασπισμού με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Σαβιέ Μπετέλ ανέδειξε το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στο Λουξεμβούργο την Κυριακή. Ο τρικομματικός συνασπισμός του Δημοκρατικού Κόμματος του Μπετέλ, του Πράσινου Κόμματος και του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος κέρδισε 31 από τις 60 έδρες του Κοινοβουλίου (από 32 στις προηγούμενες εκλογές). Οι Χριστιανοσοσιαλιστές (CSV) κέρδισαν 21 έδρες και τις υπόλοιπες το εθνικιστικό «Εναλλακτική Δημοκρατική Μεταρρύθμιση» (ARD). Κερδισμένοι είναι οι Πράσινοι με τρεις επιπλέον έδρες, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης του συνασπισμού. Το ΚΚ Λουξεμβούργου πήρε 1,27% και 44.000 ψήφους (το 2013 είχε 1,64% και 53.000). Η «Αριστερά» πήρε 5,48%.

Τις πολιτικές διεργασίες στην Ευρώπη, με υποχώρηση των παραδοσιακών σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων και αύξηση «εναλλακτικών» επιλογών του κεφαλαίου, όπως οι Πράσινοι, επιβεβαίωσαν και οι προχτεσινές τοπικές εκλογές στο Βέλγιο. Οι Οικολόγοι - Πράσινοι (Ecolo) σημείωσαν σημαντική άνοδο σε όλη τη χώρα - σε βάρος των σοσιαλιστών - ενώ σε δέκα δήμους είχε επιβεβαιωθεί ότι πλειοψήφησε «πράσινος συνδυασμός» και αναμένονταν τα αποτελέσματα για άλλους 4-5 δήμους. Στο δήμο των Βρυξελλών οι επικεφαλής των Πρασίνων, του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του συνδυασμού «Αλλαγή.Βρυξέλλες» (Change.Brussels), που προέρχεται βασικά από το Φλαμανδικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, ανακοίνωσαν πως θα αναλάβουν τη διοίκηση.

Επίσης, άνοδο ειδικά στην Φλάνδρα σημείωσε το εθνικιστικό «Vlaams Belang», το οποίο σύμφωνα με τον βελγικό Τύπο δείχνει να «επανακάμπτει δυναμικά».

Το Κόμμα Εργατών Βελγίου (PTB) είχε αύξηση (αρκετές φορές πάνω από 10% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές) σε όλους τους δήμους Βρυξελλών και Βαλλονίας, καταγράφοντας ποσοστά από 11% έως 16%, ενώ στη Φλάνδρα κατέγραψε ποσοστά από 1,7% έως 8,7%. Επίσης κατέβασε ψηφοδέλτια σε αρκετούς δήμους που στις προηγούμενες εκλογές δεν είχε κατεβάσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ