Τρίτη 16 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Με νέα επίθεση απειλεί ο Νετανιάχου

...ενώ αυξάνονται τα θύματα της βαρβαρότητας κατοχικών αρχών και εποίκων

Για άλλη μια φορά στο «ψαχνό» χτύπησε ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα

Copyright 2018 The Associated

Για άλλη μια φορά στο «ψαχνό» χτύπησε ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Νέες απειλές για στρατιωτική επίθεση σε βάρος των Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας εκτόξευσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με αφορμή τις συνεχιζόμενες λαϊκές κινητοποιήσεις στα σύνορα των Παλαιστινιακών εδαφών με το Ισραήλ για το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους. «Η "Χαμάς" προφανώς δεν κατάλαβε το μήνυμα: Αν δεν σταματήσει τις επιθέσεις, θα σταματήσουν με άλλον τρόπο, με οδυνηρά, πολύ οδυνηρά, πλήγματα», είπε προχτές ο Νετανιάχου στο υπουργικό του συμβούλιο. Παράλληλα, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Αβιγκντορ Λίμπερμαν αποφάσισε εκ νέου την ανάσχεση του ανεφοδιασμού της Λωρίδας της Γάζας με καύσιμα, λέγοντας ότι οι παραδόσεις θα ξαναρχίσουν «μόνο όταν σταματήσουν πλήρως η βία, η εκτόξευση εμπρηστικών μπαλονιών» (από τη Γάζα προς το Ισραήλ) «και η χρήση καμένων ελαστικών απέναντι στις ισραηλινές κοινότητες». Επιπλέον, η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια δημιουργίας νέου μεγάλου εβραϊκού εποικισμού στη Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης και χρηματοδότηση του σχεδίου με 6,1 εκατομμύρια δολάρια.

Στις τελευταίες μεγάλες κινητοποιήσεις που έγιναν την Παρασκευή στη Λωρίδα της Γάζας, ελεύθεροι σκοπευτές του ισραηλινού στρατού σκότωσαν εν ψυχρώ επτά νεαρούς διαδηλωτές και τραυμάτισαν δεκάδες. Παράλληλα, ένα 24ωρο αργότερα, φανατικοί Εβραίοι έποικοι σκότωσαν διά λιθοβολισμού μία 47χρονη πολύτεκνη Παλαιστίνια και τραυμάτισαν ελαφρά τον σύζυγό της, ενώ βρίσκονταν μέσα στο αυτοκίνητό τους κοντά στο χωριό Al Zaatara, νότια της Ναμπλούς, στα κατεχόμενα εδάφη της Παλαιστίνης. Χτες, πάλι, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν έναν 22χρονο Παλαιστίνιο κοντά στο βιομηχανικό πάρκο Μπαρκάν της Δ. Οχθης με τη δικαιολογία ότι «πήγε να τους μαχαιρώσει». Συνάμα μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού εισέβαλαν στο χωριό Βεδουίνων Χαν αλ Αχμαρ (στρατηγικής θέσης), με σκοπό να το κατεδαφίσουν για να ενώσουν παρακείμενους εβραϊκούς εποικισμούς και να χωρίσουν τα κατεχόμενα εδάφη σε Νότια και Βόρεια Δ. Οχθη. Από επιθέσεις Ισραηλινών στρατιωτών τραυματίστηκαν αρκετά σοβαρά τουλάχιστον 7 άτομα και συνελήφθησαν 4, εκ των οποίων οι δύο είναι Ισραηλινοί αγωνιστές που αντιτίθενται στην κατεδάφιση του χωριού.

Μπροστά στη νέα σφαγή ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Αθήνα Μαρουάν Τουμπάσι κατήγγειλε την κλιμάκωση της βίας των κατοχικών αρχών, επισημαίνοντας ότι «το συνεχιζόμενο καθεστώς απαρτχάιντ έρχεται σε αντίθεση με την ειρηνευτική διαδικασία, καθώς η συνεχιζόμενη αποικιακή πολιτική και η ισραηλινή κατοχή παγώνουν κάθε προσπάθεια για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε μια δίκαιη και διαρκή περίοδο ειρήνης στην περιοχή, βασισμένη στη λύση των δύο κρατών, δηλαδή την ύπαρξη Ισραηλινού Κράτους και Παλαιστινιακού Κράτους στα σύνορα που καθορίστηκαν το 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Τέλος, χτες μαζικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε αστικά κέντρα της κατεχόμενης Δ. Οχθης με αφορμή τα σχέδια της Παλαιστινιακής Αρχής για το νέο ασφαλιστικό κυβερνητικό πρόγραμμα, που προβλέπει μεταξύ άλλων δυσβάσταχτες αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμακώνεται το έγκλημα σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού σε Γάζα και Δυτική Οχθη (2024-07-04 00:00:00.0)
Επαφές του Αμερικανού ΥΠΕΞ με Νετανιάχου και Αμπάς (2023-09-06 00:00:00.0)
Καταγγέλλει την κλιμάκωση της δολοφονικής βίας του ισραηλινού κράτους σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού (2023-07-06 00:00:00.0)
Καταγγέλλει τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα (2014-08-22 00:00:00.0)
Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό (2014-07-24 00:00:00.0)
Υποκριτικές προτάσεις «διαπραγμάτευσης» (2006-09-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ