Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εσωτερικές αντιδράσεις για τη διαδρομή του γεωτρύπανου

Δημοσιεύματα για «υπόγεια χρηματοδότηση» του βρετανικού ΥΠΕΞ προς την Τουρκία

Αντιδράσεις υπήρξαν στο εσωτερικό της Τουρκίας μετά την προχτεσινή ανακοίνωση πως το μεγάλο γεωτρητικό σκάφος «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» θα αρχίσει τις έρευνες και γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο στα 55 χλμ. νότια των τουρκικών ακτών της Αττάλειας.

Οπαδοί της «Γαλάζιας Πατρίδας» εξέφρασαν δυσαρέσκεια, ζητώντας πιο ορμητικά να προωθηθούν τα συμφέροντα της τουρκικής αστικής τάξης στην περιοχή.

Το γεωτρύπανο βρίσκεται στο κοίτασμα Yorukler-1, εκτός κυπριακής ΑΟΖ, και θα παραμείνει στην περιοχή έως τον Οκτώβρη, αν δεν υπάρξει νέα NAVTEX για αλλαγή της κατεύθυνσής του.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ.Τ. Ερντογάν, μιλώντας στην τελετή για τον απόπλου του γεωτρύπανου, δήλωσε πως η περιοχή στην οποία θα επιχειρήσει το πλοίο βρίσκεται εντός της επικράτειας της Τουρκίας και πως «δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός για να κάνουμε εκεί γεωτρήσεις».

«Αυτό που φοβόμασταν έγινε πραγματικότητα! Ο πρώτος σταθμός υπηρεσίας του γεωτρύπανου "Αμπντούλ Χαμίντ Χαν" είναι (...) 55 χιλιόμετρα ανοικτά της Gazipasa. Με άλλα λόγια, εντός του χάρτη της Σεβίλλης, που μας παγιδεύει μέσα στον κόλπο της Αττάλειας... Δεν ξέρουμε τι να πούμε...», σχολίασε χαρακτηριστικά στο Twitter η «δεξαμενή σκέψης» «Τουρκικό Κέντρο Θαλάσσιας και Παγκόσμιας Στρατηγικής».

Ο λεγόμενος «Χάρτης της Σεβίλλης» δημιουργήθηκε όταν η ΕΕ ζήτησε από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης να απεικονίσει τις ΑΟΖ των ευρωπαϊκών κρατών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982.

Εκπονήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και σε αυτόν καταγράφεται η σύνδεση ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ. Καθορίζονται, δηλαδή, τα μέγιστα όρια για την Ελλάδα και την Κύπρο, χρησιμοποιώντας την ακτή κάθε κατοικημένου ελληνικού νησιού - ανεξάρτητα από το μέγεθός του και την εγγύτητά του στις τουρκικές ακτές.

«Υπόγειες πληρωμές» του βρετανικού ΥΠΕΞ προς την Τουρκία

Το βρετανικό ΥΠΕΞ φέρεται να χρηματοδοτεί μυστικά το τουρκικό κράτος και την κυβέρνηση Ερντογάν, μέσω του Tatlidil Forum, όπως αποκαλύπτει το ερευνητικό site «Declassified UK».

Για το συγκεκριμένο φόρουμ, που δρα υπογείως, δεν είναι γνωστά πολλά πράγματα. Δημιουργήθηκε το 2011 από τον τότε Βρετανό πρωθυπουργό, Ντ. Κάμερον, και τον Τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν με στόχο «να διευκολυνθούν και να ενισχυθούν οι σχέσεις» μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με το «Declassified UK», συμπροεδρεύων είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των Εργατικών Τζακ Στρο και «υψηλός» υποστηρικτής ο πρίγκιπας Αντριου.

Στις συνεδριάσεις του, που εναλλάσσονται μεταξύ Βρετανίας και Τουρκίας, συμμετέχουν και άλλα βασιλικά μέλη, ανώτεροι Βρετανοί πολιτικοί, υπουργοί και επιχειρηματίες.

Χρηματοδότες του, μεταξύ άλλων, είναι η «BAE Systems» και η «Rolls Royce», δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες όπλων της Βρετανίας, αλλά και οι ενεργειακοί κολοσσοί «Shell» και BP.

Σύμφωνα με το «Declassified UK», το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών συνεισέφερε πρόσφατα στο Tatlidil 11.700 λίρες, αν και πρόκειται για ανεπίσημο φορέα. Σε αυτό «πατάει», άλλωστε, αρνούμενο να απαντήσει σε ερώτηση για το θέμα δηλώνοντας πως δεν γνωρίζει ποιος το συγχρηματοδοτεί ή πότε και πού θα γίνει το επόμενο συνέδριο.

«Η Τουρκία είναι βασικός εταίρος του Ηνωμένου Βασιλείου και σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Το φόρουμ Tatlidil όμως δεν είναι κυβερνητικός φορέας. Το υπουργείο Εξωτερικών παρέχει περιορισμένη οικονομική υποστήριξη», παραδέχτηκε πάντως.

«Το Tatlidil είναι ένας βασικός μηχανισμός που χρησιμοποιεί το βρετανικό κατεστημένο για να προωθήσει τα εμπορικά και στρατιωτικά του συμφέροντα στην Τουρκία», αναφέρει το «Declassified UK». Το εμπόριο μεταξύ Βρετανίας και Τουρκίας αυξήθηκε 20% τον τελευταίο χρόνο και η βρετανική κυβέρνηση ενέκρινε την εξαγωγή όπλων αξίας 1,8 δισ. λιρών στην Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ