Παρασκευή 17 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
"Υπεύθυνη η Ελλάδα"

Στην κατεύθυνση της ελληνοτουρκικής έντασης αξιοποιούν ορισμένοι κύκλοι τα γεγονότα

ΑΓΚΥΡΑ.-

Ηρεμη ήταν χτες η Κωνσταντινούπολη, για πρώτη φορά μετά από τέσσερις μέρες οδομαχιών. Οι κάτοικοι συνέχισαν να θάβουν τους νεκρούς τους, ενώ κυβέρνηση και Τύπος της χώρας επιδίδονταν σε ένα παραλήρημα περί συνωμοσιών ή "ξένου δακτύλου" - και, μάλιστα, ελληνικού - πίσω από τα δραματικά γεγονότα.

Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες αφέθηκαν χτες ελεύθεροι, αλλά γύρω στα 70 άτομα εξακολουθούν να κρατούνται. Μεγάλες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και χτες κατά τη διάρκεια των νεκρωσίμων τελετών, αλλά δε σημειώθηκαν νέες συγκρούσεις.

Η πρωθυπουργός της χώρας Τανσού Τσιλέρ επιχείρησε χτες για μια φορά να αποδώσει τις ευθύνες για τα γεγονότα σε "ξένους πράκτορες". Η Τσιλέρ συναντήθηκε χτες με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και αμέσως μετά απηύθυνε έκκληση στον λαό να μην πέσει, όπως είπε, "στην παγίδα των ξένων οργανώσεων".

Οι δύο τουρκικές εφημερίδες με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία έφτασαν, μάλιστα, χτες να αποδώσουν τα γεγονότα σε "ελληνικό δάκτυλο".

"Η Ελλάδα χρησιμοποιεί αδιακρίτως αριστερές, κουρδικές, ισλαμικές και τριτοκοσμικές οργανώσεις για να προκαλέσουν προβλήματα στην Τουρκία", έγραψε η "Σαμπάχ". Η "Χουριέτ", από την πλευρά της, απέδωσε παρόμοιες δηλώσεις στην Τανσού Τσιλέρ.

Για τρίτη συνεχόμενη νύχτα δέχτηκαν επίθεση από άγνωστους εμπρηστές τουρκικά γραφεία στη Γερμανία και, όπως δήλωσε η γερμανική αστυνομία, τα συνθήματα που βρέθηκαν γραμμένα στους τόπους των επιθέσεων επιβεβαιώνουν τη σχέση τους με τον κύκλο της πολιτικής και θρησκευτικής βίας που συνταράσσει τις τελευταίες μέρες την Τουρκία.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι αντελήφθησαν νεαρά άτομα να πετούν βόμβες "μολότοφ", ωστόσο η αστυνομία δεν μπόρεσε να συλλάβει κανέναν από τους δράστες των επεισοδίων.

Στην πόλη Κέσελ της κεντρικής Γερμανίας, άγνωστοι εμπρηστές πυρπόλησαν ένα τουρκικό πολιτιστικό κέντρο, με αποτέλεσμα η φωτιά να μεταδοθεί και σε παρακείμενα καταστήματα, προτού να σβηστεί από τους γείτονες.

Στο Γκίσεν, άγνωστοι έριξαν "μολότοφ" εναντίον τουρκικών κέντρων διασκέδασης και έγραψαν συνθήματα σχετικά με τα γεγονότα της Κωνσταντινούπολης, ενώ παρόμοιες επιθέσεις έχουν πραγματοποιηθεί και στις πόλεις Ντόρτμουντ και Ντίρεν.

Οι επιθέσεις αυτές έχουν προκαλέσει ζημιές όχι μεγάλης αξίας, ενώ δεν υπάρχουν τραυματισμένοι. Ωστόσο, δυο αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια σύγκρουσης αστυνομικών και Κούρδων έξω από το τουρκικό προξενείο στη Φραγκφούρτη. Οι Κούρδοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για να δείξουν την αντίθεσή τους προς τη νέα απόφαση της κυβέρνησης να απελαύνονται από τη Γερμανία όσοι Κούρδοι δεν έχουν άσυλο.

Επιθέσεις με βόμβες "μολότοφ" εναντίον τριών τουρκικών πρακτορείων ταξιδιών έγιναν και στη Ζυρίχη, όπου προκάλεσαν ζημιές ύψους 150.000 δολαρίων, σύμφωνα με την αστυνομία της χώρας.

  • Σφοδρή υπήρξε η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στις τουρκικές δηλώσεις. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κ. Μπίκας δήλωσε πως οι συγκεκριμένες τουρκικές κατηγορίες δε συνιστούν παρά "εξαγωγή εσωτερικών προβλημάτων μέσω της εφεύρεσης ανύπαρκτων εχθρών" και χαρακτήρισε το γεγονός ως "μία ακόμη τουρκική πρόκληση". Η ελληνική πρεσβεία της Αγκυρας πραγματοποίησε, εξάλλου, διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και ζήτησε τη λήψη έκτακτων μέτρων προστασίας για τους Ελληνες πολίτες, τις ελληνικές αρχές και τα ελληνικά ιδρύματα στην Κωνσταντινούπολη, διότι, όπως είπε, με τις κατηγορίες αυτές έναντι των Ελλήνων "εκτίθενται σε εύλογους κινδύνους".
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
"Σενάρια" συμβιβασμού Γιλμάζ - Τσιλέρ (1998-12-02 00:00:00.0)
Παραίτηση Τσιλέρ ζητά η αντιπολίτευση (1996-11-16 00:00:00.0)
Νέα στρατιωτική συμφωνία Τουρκίας - Ισραήλ (1996-08-29 00:00:00.0)
"Ευλύγιστος" πρωθυπουργός (1996-08-06 00:00:00.0)
Οριστικοποιήθηκαν οι αποχωρήσεις οκτώ βουλευτών (1996-07-17 00:00:00.0)
Τσιλέρ: "Παραιτηθείτε!"... (1996-05-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ