Παρασκευή 17 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ο Πρόεδρος δεν παραιτείται

ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Κατέρρευσαν οριστικά οι ανανεωμένες τον τελευταίο καιρό πιθανότητες για ειρήνευση του Αφγανιστάν, μετά την άρνηση του κατ' όνομα Προέδρου της χώρας Μπουρχανουντίν Ραμπανί να παραιτηθεί προς χάριν μιας πολυκομματικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας, όπως προέβλεπε σχετικό σχέδιο του ΟΗΕ.

Ο Ραμπανί ελέγχει την πρωτεύουσα και έχει αυτοδιοριστεί Πρόεδρος του Αφγανιστάν. Πριν τρεις εβδομάδες, είχε αποδεχτεί επιτέλους να παραιτηθεί, προς χάριν μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με στόχο, καθώς έλεγε, τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου που σαρώνει εδώ και τρία χρόνια τη χώρα. Στην πραγματικότητα, όμως, το έκανε γιατί ήθελε τον σχηματισμό μιας τέτοιας κυβέρνησης, προτού χάσει την Καμπούλ, το τελευταίο του ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί, από τις δυνάμεις των "Ταλεμπάν", που προέλαυναν ακάθεκτοι εναντίον της πρωτεύουσας. Ως ημερομηνία της παραίτησής του είχε οριστεί η 21η Μάρτη.

Χτες, όμως, ο Ραμπανί δήλωσε πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί. "Υποστηρίζω το σχέδιο του ΟΗΕ", είπε. "Αλλά θα περιμένω ως να βρεθεί ένας καλύτερος μηχανισμός για να του παραδώσω την εξουσία". Η αλήθεια είναι πως η υπαναχώρηση αυτή του Αφγανού "Προέδρου" οφείλεται μόνον στη μεγάλη ενίσχυση της θέσης του, χάρη στις νίκες που πέτυχαν τα στρατεύματα του τις δυο τελευταίες εβδομάδες σε βάρος των "Ταλεμπάν", καταλαμβάνοντας, μάλιστα, ολόκληρη την Καμπούλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ