Παρασκευή 17 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΖΕΡΜΠΑ+ΔΚΙΤΖΑΝ
Απόπειρα πραξικοπήματος

ΜΠΑΚΟΥ.-

Μάχες έχουν ξεσπάσει στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού. Τα κυβερνητικά στρατεύματα εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον στρατώνων όπου έχουν οχυρωθεί ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας, που, σύμφωνα με τον Αζέρο Πρόεδρο, προετοίμαζαν πραξικόπημα.

Ο Πρόεδρος Γκαϊντάρ Αλίεφ προειδοποίησε ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου και έκανε έκκληση στους στασιαστές των ειδικών δυνάμεων του υπουργείου Εσωτερικών να παραδώσουν τα όπλα. Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ο Αλίεφ κατηγόρησε τον υφυπουργό Εσωτερικών, Ροβσχάν Γιαβάντοφ, διοικητή των ειδικών δυνάμεων (ΟΜΟΝ), ότι προσπαθεί να καταλάβει με πραξικόπημα την εξουσία.

"Αυτός και ο αδερφός του μετέτρεψαν τις ειδικές δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών σε χωράφι τους", τόνισε ο Αλίεφ και πρόσθεσε ότι αν δεν παραδώσουν τα όπλα "ο πέλεκυς του νόμου θα πέσει αμείλικτα πάνω τους". Ο υπουργός Εσωτερικών Ραμίλ Γιουσούμποφ προχώρησε την περασμένη Δευτέρα στη διάλυση των ΟΜΟΝ, όταν δυνάμεις τους κατέλαβαν κυβερνητικά κτίρια σε δυο πόλεις στο Βόρειο Αζερμπαϊτζάν.

Σημειώνουμε ότι περίπου 700 άνδρες των ειδικών δυνάμεων έχουν οχυρωθεί σε στρατιωτική βάση, 8 χλμ. έξω από την πρωτεύουσα Μπακού. Οι μάχες μεταξύ αυτών και των κυβερνητικών στρατευμάτων συνεχίζονται μέρα και νύχτα. Υπάρχουν πολλοί νεκροί και τραυματίες. Σύμφωνα με τοπικά πρακτορεία ειδήσεων, δεκάδες άτομα σκοτώθηκαν χτες και στο βόρειο Αζερμπαϊτζάν σε συγκρούσεις ανάμεσα στους άνδρες του Γιοβάντοφ και κυβερνητικά στρατεύματα.

  • Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Μπακού άρχισαν συνομιλίες μεταξύ των δυο πλευρών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ