Παρασκευή 17 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΝΑΔΑΣ - ΕΕ
Διαπραγματεύσεις για τα αλιευτικά

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Η απελευθέρωση του ισπανικού αλιευτικού από μεριάς του Καναδά άνοιξε χτες το δρόμο για συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ενωση σχετικά με το διπλωματικό επεισόδιο που έχει δημιουργηθεί για τα δικαιώματα αλιείας στο Βόρειο Ατλαντικό.

Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν πως είναι αισιόδοξοι για μια επίλυση του προβλήματος μετά την έναρξη των συνομιλιών με καναδική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Γκόρντον Σμιθ.

Η ΕΕ συμφώνησε να συναντηθεί με εκπροσώπους του Καναδά και να μην επιβάλει εμπορικές κυρώσεις μετά την απελευθέρωση του ισπανικού αλιευτικού "Εστάι" την περασμένη Τετάρτη, σχεδόν μια βδομάδα μετά τη σύλληψή του από πολεμικό πλοίο του Καναδά.

Η επίτροπος επί θεμάτων αλιείας Εμα Μπονίνο υποστήριξε πως η απελευθέρωση του αλιευτικού σηματοδοτεί "μια νίκη για την Ευρώπη".

"Αυτή είναι μια ευκαιρία να βάλουμε στην άκρη τις διαφορές των δύο πλευρών που προέκυψαν τις τελευταίες ημέρες ώστε να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα", τόνισε, από την πλευρά του ο Καναδός υπουργός Αλιείας Μπράιαν Τόμπιν και πρόσθεσε πως "δε θα είναι εύκολο, δηλαδή μάλλον θα είναι υπερβολικά δύσκολο".

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διευκρίνισε ότι οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν με τον Καναδά σε ανώτερο επίπεδο για να προετοιμαστούν οι δυο πλευρές για τις πολυμερείς διαπραγματεύσεις στα πλαίσια του Οργανισμού Αλιείας του Βορειοδυτικού Ατλαντικού (NAFO), οι οποίες θα γίνουν από τις 22 ως τις 24 Μάρτη.

Πρέπει να σημειωθεί πως το ισπανικό αλιευτικό "Εστάι" απελευθερώθηκε μόνο μετά την καταβολή αποζημίωσης 500.000 καναδικών δολαρίων (περίπου 355.000 δολάρια) από τον ιδιοκτήτη του πλοίου.

"Το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης πλήρωσε την αποζημίωση είναι αποκλειστικά δικιά του υπόθεση", υποστήριξε ο Νικλάους Βαν ντερ Πας, εκπρόσωπος της εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΕ είχε κατηγορηματικά αρνηθεί να δοθεί οποιαδήποτε αποζημίωση ώστε να τερματιστεί η διαμάχη αυτή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ