ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Ο,τι φάνε κι ό,τι αρπάξουν

Ημερήσια διάταξη με 121 θέματα, μεταξύ των οποίων ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα, επιχειρεί να περάσει από το σημερινό δημοτικό συμβούλιο η πλειοψηφία

"Ποταμό" κρίσιμων για την πόλη θεμάτων, μεταξύ αυτών το θέμα του προϋπολογισμού και το τεχνικό πρόγραμμα για το '98, φέρνει για... συζήτηση στο σημερινό (πρωινό) Δημοτικό Συμβούλιο η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων, ώστε, εκμεταλλευόμενη την ...εορταστική ραστώνη, να τα περάσει με το μικρότερο δυνατό αντίκτυπο για την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει.

Ετσι, προπαραμονή Χριστουγέννων, το ΔΣ καλείται να "συζητήσει" συνολικά 121 θέματα, όπου, εκτός του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος, περιλαμβάνονται από συμβάσεις, προμήθειες και αναμορφώσεις προϋπολογισμών δημοτικών νομικών προσώπων μέχρι άδειες λειτουργίας δεκάδων καταστημάτων, που πολλές φορές υποκρύπτουν αθέμιτα συμφέροντα. Και όλα αυτά στο ...σκοτάδι, αφού η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης εκδόθηκε μόλις την Παρασκευή, καθιστώντας ουσιαστικά αδύνατη την ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων.

"Αυτές οι ανάξιες μικροπολιτικές μεθοδεύσεις", σημειώνει σε χτεσινό σχόλιό του ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" Λεων. Αυδής,"αποτελούν δυστυχώς συνηθισμένη πρακτική για τη δημοτική αρχή, που έχει υποβιβάσει τις δημοκρατικές διαδικασίες και τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου σε έργο βιτρίνας, αντίστοιχου χαρακτήρα με τα έργα που διαπράττει στην Αθήνα. Πίσω από την εκσυγχρονισμένη εικόνα που προσπαθεί να καλλιεργήσει η δημοτική αρχή, συνεχίζονται και αναπτύσσονται οι πιο αναχρονιστικές παλαιοκομματικές παραδόσεις".

Η "Αγωνιστική Συνεργασία", σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι "ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ως εκτελεστής των θελήσεων του δημάρχου, με τον καθορισμό της μέρας και της ώρας της συνεδρίασης, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τον προσανατολισμό του ενδιαφέροντος των ΜΜΕ και της κοινής γνώμης στις γιορτές των Χριστουγέννων, για να περάσουν απαρατήρητα και ασχολίαστα τα σοβαρά θέματα της ημερήσιας διάταξης".

ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
"Φιλανθρωπιών" συνέχεια...

"Κοινωνική πολιτική", με ξένα κόλλυβα, επιμένει να ασκεί ο δήμαρχος Ηλιούπολης, Θ. Γεωργάκης.Ο προσκείμενος στο ΠΑΣΟΚ δήμαρχος, προέβη το τελευταίο διάστημα σε μια σειρά ανακοινώσεων "φιλανθρωπικών" πρωτοβουλιών, με σαφή στόχο την αξιοποίησή τους για ίδιον όφελος, ενόψει δημοτικών εκλογών και έμμεσο την προβολή και καθιέρωση της κυβερνητικής πολιτικής που θέλει την Τοπική Αυτοδιοίκηση αρωγό στην επιταγή για μείωση των κοινωνικών δαπανών, που πρέπει να πληρώνονται από το κρατικό ταμείο.

Ηταν πριν μια βδομάδα, όταν ο Θ. Γεωργάκης ανακοίνωσε πως ο δήμος θα χορηγεί σύνταξη - ύψους 30.000 δραχμών - σε όλους τους άπορους δημότες, που φτάνουν σε ηλικία συνταξιοδότησης, αλλά δε στοιχειοθετούν αυτό το δικαίωμα από κάποιον ασφαλιστικό φορέα. Χτες προέβη σε νέα ανακοίνωση, δηλώνοντας πως από το νέο έτος, οι άπορες οικογένειες του δήμου δε θα πληρώνουν δημοτικά τέλη. Από το "ενδιαφέρον" του δημάρχου δεν έλειψαν οι ανήμποροι ηλικιωμένοι, τους οποίους θα στεγάσει σε "όμορφο χώρο", παραμονές των εκλογών, τον Ιούνη του 1998. Το κοινό σημείο των τριών αυτών πρωτοβουλιών είναι η πηγή άντλησης εσόδων για την πραγμάτωσή τους, η τσέπη δηλαδή των δημοτών, για την αφαίμαξη της οποίας ο δήμαρχος έχει ήδη φροντίσει με την αύξηση τόσο των "παραδοσιακών φόρων", αλλά και την υιοθέτηση νέων. Κοινός είναι επίσης ο στόχος που εξυπηρετούν, ο "εθισμός" των δημοτών στη λογική του πως για ό,τι τούς παρέχεται θα πρέπει να πληρώνουν. Στην αποδοχή, τέλος, της κυβερνητικής επιδίωξης, να ξεφορτωθεί το κράτος αρμοδιότητες - και το ανάλογο κόστος - που οφείλει να παρέχει στους πολίτες και να τις περάσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, εξαναγκάζοντάς τη να "χαρατσώσει" τους πολίτες για να μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτές.

Χαρακτηριστικό του πώς εννοεί ο δήμαρχος Ηλιούπολης την "κοινωνική πολιτική" είναι η περίπτωση του "όμορφου χώρου", δηλαδή του Γηροκομείου. Σύμφωνα με μια πρώτη συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο, αυτό θα λειτουργήσει ως δημοτική επιχείρηση, με την επιβολή τροφείων. "Σκέψη τους είναι κατ' αρχάς να δημιουργήσουν ηλικιωμένους δύο ταχυτήτων. Οι περισσότεροι, δηλαδή, θα πληρώνουν τροφεία και κάποιοι θα στεγαστούν εκεί δωρεάν. Στην ουσία μιλάμε για κερδοσκοπία σε βάρος των γερόντων", μας είπε ο επικεφαλής της "Δημοτικής Ενότητας", Κ. Κανελλόπουλος.Ο ίδιος δήλωσε στο "Ρ" για τα σχέδια του δημάρχου πως εντάσσονται σε μια πελατειακή τακτική, ενόψει δημοτικών εκλογών, που δε λύνει προβλήματα.

ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ
Αρνείται το διαχειριστικό έλεγχο ο δήμαρχος
  • Παραιτήθηκαν από τα διοικητικά συμβούλια των δημοτικών επιχειρήσεων οι σύμβουλοι της "Δημοτικής Αναγέννησης"
  • Ο δήμαρχος δεν αποδέχεται τις παραιτήσεις τους, αλλά ούτε και τον έλεγχο που ζητούν

Ποικίλα ερωτηματικά προκαλεί η άρνηση του δημάρχου Αγίων Αναργύρων να δεχτεί τις παραιτήσεις των συμβούλων της "Δημοτικής Αναγέννησης" από τα διοικητικά συμβούλια των δημοτικών επιχειρήσεων, καθώς και την πρότασή τους να οριστεί επιτροπή από συμβούλους όλων των δημοτικών παρατάξεων για να ελέγξει τα οικονομικά των επιχειρήσεων του δήμου και στη συνέχεια να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο για τα αποτελέσματα του ελέγχου.

Μετά από αυτή τη στάση του δημάρχου, οι σύμβουλοι της "Δημοτικής Αναγέννησης" Γερ. Θεοδωράτος, Σωτ. Αγαλιανού και Σπ. Καραβάκης,με ανακοίνωσή τους, χαρακτηρίζουν απαράδεκτο και πρωτοφανές το γεγονός της μη αποδοχής των παραιτήσεών τους από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου. Καλούν την πλειοψηφία να εξηγήσει τους λόγους και δηλώνουν ότι από τις 16 Δεκέμβρη έχουν θέσει τους εαυτούς τους εκτός των δημοτικών επιχειρήσεων. Επιπλέον τονίζουν ότι επιμένουν στη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής, η οποία θα προχωρήσει στον έλεγχο των οικονομικών των επιχειρήσεων του δήμου και στη συνέχεια θα ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο, σε ανοιχτή συνεδρίαση. Οπως υπογραμμίζουν, ο λαϊκός έλεγχος, η ολοκληρωμένη και έγκυρη ενημέρωση των δημοτών και η συμμετοχή τους σε όλες τις υποθέσεις του δήμου δημιουργούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του κύρους των αιρετών.

Στις δημοτικές επιχειρήσεις, καταγγέλλουν οι σύμβουλοι της "Δημοτικής Αναγέννησης", επικρατούν αδιαφάνεια, πελατειακές σχέσεις, ομηρία των εργαζομένων και εφαρμογή της "Λευκής Βίβλου" στις σχέσεις εργασίας τους. Διευκρινίζουν ότι παρέμειναν στα διοικητικά συμβούλια μέχρι σήμερα, προκειμένου να έχουν κάποια ενημέρωση, γνώση και έλεγχο των δραστηριοτήτων αυτών των επιχειρήσεων. Ομως, και ο λόγος αυτός εξέλιπε προ πολλού.

Οι καταγγελίες, επισημαίνουν, αφορούν τους έχοντες την ευθύνη και όχι τους εργαζόμενους στις δημοτικές επιχειρήσεις, για τους οποίους "επιδιώκουμε την πλήρη επαγγελματική τους αποκατάσταση".

ΔΗΜΟΣ ΤΑΥΡΟΥ
Παραστάσεις από και για παιδιά

"Δεν κάνουμε θέατρο για το θέατρο. Δεν κάνουμε θέατρο για να ζήσουμε. Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινό που μας παρακολουθεί κι όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς και ακέραιος πολιτισμός στον τόπο μας". Τα λόγια αυτά του Καρόλου Κουν απηχούν και τους στόχους της δημοτικής αρχής Ταύρου, η οποία μέσα από την Παιδική Σκηνή του Θεατρικού Εργαστηρίου της πόλης, δίνει τις χαρούμενες αυτές ημέρες των Χριστουγέννων στα παιδιά της πόλης και όχι μόνο τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το Παιδικό Θέατρο του Γιάννη Καλατζόπουλου στην παράσταση "Τα ρούχα του βασιλιά".

Η παρουσίαση της δουλιάς της Παιδικής Σκηνής του εργαστηρίου μας, που αποτελείται από παιδιά της πόλης μας, επισημαίνει ο δήμαρχος Ταύρου και πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Παν. Βακαλόπουλος,φέρνει σε άμεση επαφή τα παιδιά με τους δημιουργούς που μπορεί να είναι και οι ίδιοι. Κεντρίζει το ενδιαφέρον τους και δική τους δημιουργική απασχόληση που αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους ύπαρξης και λειτουργίας των δραστηριοτήτων του Πνευματικού μας Κέντρου.

Οι παραστάσεις ξεκίνησαν στις 20 Δεκέμβρη, θα διαρκέσουν μέχρι τις 11 Γενάρη και θα δίνονται κάθε Σάββατο στις 5 το απόγευμα και κάθε Κυριακή στις 12 το μεσημέρι στο Δημαρχείο του Ταύρου στο δεύτερο όροφο.

Δεν βλέπει τα προβλήματα των γειτονιών της Αθήνας ο προϋπολογισμός της

Δε βλέπει τα προβλήματα των γειτονιών της Αθήνας ο προϋπολογισμός της Δημοτικής Αρχής

ΕΛΕΥΣΙΝΑ
Σύσκεψη για την παιδεία

Ανοιχτή σύσκεψη με φορείς του χώρου της παιδείας πραγματοποιήθηκε χτες στη Νομαρχία Δυτικής Αττικής, προκειμένου να διαμορφωθεί εισήγηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για την "εκπαιδευτική μεταρρύθμιση". Οι εκπρόσωποι της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και του Κέντρου Εκπαιδευτικής Ερευνας "ενημέρωσαν" τους φορείς για την προωθούμενη από την κυβέρνηση "εκπαιδευτική μεταρρύθμιση", απάντησαν σε απορίες, όμως δεν έπεισαν για το μεγάλο ερώτημα που θέτουν εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, για το αν δηλαδή η "εκπαιδευτική μεταρρύθμιση" γίνεται για το συμφέρον της παιδείας.

Στη χτεσινή σύσκεψη, εκτός από τους εκπροσώπους δασκάλων, καθηγητών και γονιών, παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι των μαθητών του 1ου και 2ου ΓΕΛ Ελευσίνας, οι οποίοι πραγματοποίησαν προηγουμένως μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη νομαρχία διεκδικώντας να γίνουν δεκτοί στη συζήτηση.

Η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία",που είχε ζητήσει να γίνει η χτεσινή συζήτηση με στόχο οι τοποθετήσεις των φορέων να αποτελέσουν τη βάση για την απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, δηλώνει ότι βρίσκεται δίπλα στους αγώνες των εκπαιδευτικών φορέων για την κατάργηση στην πράξη των αντιεκπαιδευτικών μέτρων μέσα από συντονισμένη δράση και καλεί το Νομαρχιακό Συμβούλιο να πάρει θέση απέναντι στα μέτρα που στερούν το δικαίωμα στη μόρφωση για τα παιδιά των εργαζομένων, ιδιαίτερα σε μια περιοχή όπως η Δυτική Αττική, η οποία είναιμια εργατική περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ