ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Τον Γιώργο Ιακώβου στηρίζει και το ΔΗΚΟ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Η Κεντρική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος αποφάσισε χθες με ψήφους 79 υπέρ, 7 εναντίον και 5 αποχές να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του ανεξάρτητου υποψηφίου Γιώργου Ιακώβου για τις προεδρικές εκλογές.

Την υποψηφιότητα Ιακώβου υποστηρίζει επίσης το ΑΚΕΛ.

Η απόφαση ελήφθη μετά από συνεδρίαση της ΚΕ ενώπιον της οποίας τέθηκε για συζήτηση εισήγηση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ, το οποίο είχε νωρίτερα αποφασίσει, με ψήφους 11 υπέρ και 2 εναντίον, την υποστήριξη της υποψηφιότητας του Γιώργου Ιακώβου.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση της ΚΕ ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού,είπε ότι η ΚΕ έλαβε υπόψη το περιεχόμενο συμφωνίας για το εθνικό θέμα, η οποία επιτεύχτηκε με τον κ. Ιακώβου. Το κείμενο τη συμφωνίας, είπε ο κ. Κυπριανού, είναι απόλυτα ικανοποιητικό για το ΔΗΚΟ. Ο κ. Ιακώβου έχει δεσμευτεί γραπτώς να τηρήσει το πρόγραμμα στο οποίο συμφωνήσαμε, ανέφερε ο κ. Κυπριανού. Είπε, επίσης, ότι μετά την απόφαση της ΚΕ η δική του υποψηφιότητα αποσύρεται και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το κόμμα θα υποστηρίξει με ενθουσιασμό την υποψηφιότητα Ιακώβου.

Μπορεί να ήταν μόνο τεχνοκράτης ο κ. Ιακώβου, είπε ο κ. Κυπριανού, μπορεί να υπηρέτησε σε δύο προεδρίες, αλλά πιστεύουμε ότι έχει τις ικανότητες και κρίναμε ότι μπορούμε μαζί του και σίγουρα και με τη συνεργασία του ΑΚΕΛ να προσφέρουμε μια καλύτερη πολιτική στον τόπο.

Στο μεταξύ, ο πρώην αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, βουλευτής Αλέξης Γαλανός, θα δώσει αύριο δημοσιογραφική διάσκεψη. Ο κ. Γαλανός έχει ανακοινώσει ότι αν η απόφαση του ΔΗΚΟ δεν είναι για αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές ο ίδιος θα υποβάλει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές.

Την απόφαση του ΔΗΚΟ χαιρέτισε ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γιώργος Ιακώβου.

ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Συμφωνίες "με νόημα"

Μ. Ολμπράιτ: "Ζωτικής στρατηγικής σημασίας σύμμαχος" η Τουρκία

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ .-

Πρώτος εμπορικός και πολιτικός αντίκτυπος της διακοπής των σχέσεων Τουρκίας - ΕΕ: Με τις "ευλογίες" του Αμερικανού Προέδρου, Μπ.Κλίντον, και παρουσία του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, οι "Τουρκικές Αερογραμμές" υπέγραψαν, σε χρόνο - ρεκόρ, παραμερίζοντας όλες τις συνήθεις γραφειοκρατικές διαδικασίες, συμβόλαιο αξίας 2,5 δισ. δολαρίων για την αγορά 49 αεροσκαφών της εταιρίας "Μπόινγκ", αναφέρει ανταπόκριση της εφημερίδας "Τάιμς της Νέας Υόρκης" από την Κωνσταντινούπολη. Παράλληλα, η τουρκική κυβέρνηση "πάγωσε" μια προγραμματισμένη παραγγελία αεροσκαφών από την ευρωπαϊκή κοινοπραξία "Αίρμπας".

Ο Μεσούτ Γιλμάζ, που σύμφωνα με τις τουρκικές εφημερίδες έγινε δεκτός με "ανοιχτές αγκάλες" στην Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι η συμφωνία με την "Μπόινγκ" είναι κάτι παραπάνω από μια απλή εμπορική συναλλαγή. Είναι, είπε, μια επένδυση στο μέλλον των δύο χωρών.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με την υπουργό Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, η οποία επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Τουρκία, "μια ζωτικής στρατηγικής σημασίας σύμμαχο", όπως είπε, και ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί τη χώρα κατά το πρώτο εξάμηνο του 1998. Από την πλευρά του, ο Μ. Γιλμάζ προσκάλεσε τον υπεύθυνο για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Σατούκ, να επισκεφθεί την Τουρκία. Οι υπουργοί Εμπορίου και Ενεργείας των ΗΠΑ Γουίλιαμ Ντέλεϊ και Φεντερίκο Πένα, αντίστοιχα, δήλωσαν ότι θα επισκεφθούν και αυτοί σύντομα την Τουρκία.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, στην Ουάσιγκτον ο Μ. Γιλμάζ εξέφρασε επανειλημμένα την απογοήτευσή του για την προσβλητική, όπως τη χαρακτήρισε, απόρριψη της αίτησης της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ. Ωστόσο, συνεργάτης του Μ. Γιλμάζ δήλωσε, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ότι η στάση της τουρκικής κυβέρνησης άλλαξε και θα περιμένει να δει αν η ΕΕ θα προσπαθήσει να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Τουρκία.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Συντηρεί την ένταση η Αγκυρα

Επιμένει στις κατηγορίες περί κατασκοπίας, από διοικητικό υπάλληλο του ελληνικού προξενείου της Κωνσταντινούπολης, η τουρκική κυβέρνηση

Η Τουρκία ζήτησε να εγκαταλείψει τη χώρα μέσα σε μια βδομάδα διοικητικός υπάλληλος του γενικού προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, επειδή είχε δραστηριότητες που δεν άρμοζαν στη θέση του. Αυτό δήλωσε χτες ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Σερμέτ Ατάτζανλι,απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ο Ατάτζανλι απαντώντας στην ερώτηση για το ποια ήταν η κατηγορία εναντίον του Ελληνα διοικητικού υπαλλήλου, είπε ότι ο υπάλληλος "κατηγορείται για κινήσεις που δεν αρμόζουν στη θέση του, όπως η συγκέντρωση πληροφοριών". Ο Τούρκος εκπρόσωπος απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το αν έχει σχέση με την υπόθεση και ο Ελληνας στρατιωτικός ακόλουθος στην Αγκυρα, είπε "δεν έχω πληροφορίες για το αν εμπλέκεται στο θέμα κάποιος από την ελληνική πρεσβεία. Μπορεί άλλες υπηρεσίες να έχουν πληροφορίες, αλλά το υπουργείο Εξωτερικών δε γνωρίζει". Ο Ατάτζανλι, τέλος, είπε ότι στη φάση αυτή δεν μπορεί να δώσει πιο λεπτομερείς πληροφορίες.

Ο τουρκικός Τύπος χτες αναφέρθηκε στη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου ότι θα υπάρξουν αντίποινα σε περίπτωση που απελαθεί ο Ελληνας στρατιωτικός ακόλουθος στην Αγκυρα. Το θέμα, όμως, εξακολουθεί να καλύπτεται με τρόπο περίεργο, ειδικά εκ μέρους της εφημερίδας "Σαμπάχ", η οποία χτες έκανε λόγο για τον "στρατιωτικό ακόλουθο στο γενικό προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη συνταγματάρχη Κωνσταντίνο Μπαλάνο".

Η ίδια εφημερίδα, το περασμένο Σάββατο, είχε δημοσιεύσει την είδηση ότι "η Αγκυρα ζήτησε από τον Ελληνα πρεσβευτή στην Αγκυρα, Δημήτρη Νεζερίτη,να εγκαταλείψει την Τουρκία ο διοικητικός υπάλληλος του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, συνταγματάρχης Ευστράτιος Χαραλάμπους".Η εφημερίδα, όμως, δημοσίευσε και φωτογραφία με τη λεζάντα "ιδού ο Ελληνας κατάσκοπος Ε. Χαραλάμπους".Η φωτογραφία, όμως, ήταν αυτή του Ελληνα στρατιωτικού ακόλουθου στην Αγκυρα συνταγματάρχη Κωνσταντίνου Μπαλάνου.

Η "Σαμπάχ", στο χτεσινό της φύλλο, επανήλθε και δημοσιεύοντας τις φωτογραφίες των Χαραλάμπους και Μπαλάνου, υποστήριξε ότι "ενδέχεται στο κατασκοπευτικό σκάνδαλο να εμπλέκεται και δεύτερο άτομο".

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας,απαντώντας σε σχετική ερώτηση υπογράμμισε πως "έχουν διατυπωθεί ψευδείς ισχυρισμοί από την πλευρά της Τουρκίας για στελέχη των διπλωματικών αρχών της χώρας μας στη γειτονική χώρα. Δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Δεν επιβεβαιώνονται, παρά το ότι προκλήθηκε η Τουρκία, μετά τους ισχυρισμούς αυτούς που είδαν το φως της δημοσιότητας, να προσκομίσει συγκεκριμένα στοιχεία. Λυπούμαστε, γιατί μία τέτοια στάση από την πλευρά της Τουρκίας φανερώνει διάθεση για περαιτέρω ψύχρανση των σχέσεών της με την Ελλάδα. Αυτό είναι κάτι που δεν το επιθυμεί η Ελλάδα. Αλλά δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει και διαφορετικά. Εφόσον υπάρχει η απέλαση διπλωματικού υπαλλήλου της χώρας μας από την Τουρκία τις ημέρες αυτές, η ελληνική κυβέρνηση, το υπουργείο Εξωτερικών θα προβεί σε ανάλογη ενέργεια".

Πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων

Το ΠΑΣΟΚ κατάργησε τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων! Η τόσο... επίκαιρη δήλωση ανήκει στον Κ. Σημίτη και διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού. Βέβαια, δεν είναι η ώρα να υπενθυμίσουμε με λεπτομέρειες ότι, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '80, τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων αντικαταστάθηκαν από το ΠΑΣΟΚ με τα καρτελάκια της τοπικής κλαδικής του κόμματος. Ούτε ότι, κατά την τρέχουσα δεκαετία του '90, τείνουν να αντικατασταθούν από τα διαβατήρια "εκσυγχρονισμού", που εκδίδουν στα "δικά τους παιδιά" οι κληρονόμοι του "παλιού" ΠΑΣΟΚ.

Ομως, αυτή η καταφυγή σε "αντιστασιακές" πράξεις του παρελθόντος, στην οποία επιδίδεται συχνά το τελευταίο διάστημα ο κύριος πρωθυπουργός, αποδεικνύεται κάτι σαν "μπανανόφλουδα" και καλό είναι να την αποφεύγει. Για παράδειγμα, το ΠΑΣΟΚ κατάργησε, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του, τους χαφιεδίστικούς μηχανισμούς της Ασφάλειας, από το 1982 κιόλας, όπως είπε ο κ. Ρέππας... Ελα όμως, που επί ΠΑΣΟΚ, και εν έτει 1997, παρακολουθούν οι χαφιέδες της Ασφάλειας τους συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ, στο πλαίσιο της "διατεταγμένης υπηρεσίας", που τους αναθέτουν οι προϊστάμενοί τους. Ελα, που είναι ο εκπρόσωπος του κυρίου πρωθυπουργού εκείνος που δηλώνει ότι, σύμφωνα με την κυβέρνηση, πρέπει να παρακολουθείται η "οιαδήποτε μαζική συνάθροιση"!

Ο "δημοκράτης" πρωθυπουργός αυτής της "δημοκρατικής" κυβέρνησης, η οποία δραστηριοποιείται στα πλαίσια αυτού του "δημοκρατικού" κράτους, όταν μιλά για πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων, θα έπρεπε να σκέφτεται ότι προκαλεί. Προκαλεί τους χιλιάδες αγρότες, οι οποίοι σύρονται στα δικαστήρια, δικάζονται και καταδικάζονται, επειδή η κυβέρνηση του κυρίου Σημίτη έχει προβεί στο πρωτοφανές: Στην ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων. Προκαλεί τους χιλιάδες απεργούς, των οποίων οι κινητοποιήσεις - πριν ακόμα προλάβουν να εκδηλωθούν - κηρύσσονται από τα δικαστήρια "παράνομες και καταχρηστικές"! Ο κύριος πρωθυπουργός θα έπρεπε να γνωρίζει και μερικές από τις ελληνικές παροιμίες, τουλάχιστον, εκείνη που λέει ότι "στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σκοινί". Διότι οι αναμνήσεις των εποχών των πιστοποιητικών κοινωνικών φρονημάτων δημιουργούν, συνειρμικά, εικόνες από τις εποχές του εφταετούς "γύψου". Αλλά είναι η κυβέρνηση του κυρίου πρωθυπουργού που έχει ανασύρει στο προσκήνιο το νομοθετικό οπλοστάσιο της χούντας, πότε κατά των αγροτών, πότε κατά των κατοίκων της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής, ώστε να καταστείλει και να αποτρέψει με χουντικές διατάξεις (!) τις λαϊκές αντιδράσεις απέναντι στην πολιτική του. Και μια και μιλήσαμε για την Ολυμπιάδα (της Χαλκιδικής), μήπως του ξεφεύγει του κυρίου Σημίτη ότι επί των ημερών του συλλαμβάνονται και δικάζονται άνθρωποι, επειδή δηλώνουν αντίθετοι στην ανάληψη της Ολυμπιάδας του 2004;

Ο κύριος πρωθυπουργός είναι ο τελευταίος που θα έπρεπε να αναζητά εύσημα δημοκρατικότητας με τέτοιου είδους "κορόνες". Διότι είναι πολύ κοντά του εκείνοι οι υπουργοί, που έφτασαν να ζητούν "δηλώσεις μετανοίας" από το "Ρ" και να στέλνουν εξώδικα στην εφημερίδα, ζητώντας της να αποκηρύξει τους λαϊκούς αγώνες! Αυτοί οι ίδιοι υπουργοί του κυρίου Σημίτη είναι που εκτοξεύουν απειλές, μνημονεύοντας κατά των κομμουνιστών τα "ιδιώνυμα" και τους νόμους "509"! Σε τελική ανάλυση, η κυβέρνηση του κυρίου πρωθυπουργού είναι αυτή που έχει εμπλέξει τη χώρα και το λαό σε ένα υπερκρατικό σύστημα χαφιεδισμού, και μάλιστα ηλεκτρονικοποιημένο, όπως αυτό της Συνθήκης Σένγκεν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ