ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Βρήκε, στα σκουπίδια, πρόφαση για να φέρει εργολάβο

Αυτό θα πει "στοχοπροσήλωση"! Ο δήμαρχος Πειραιά Στ. Λογοθέτης, προκειμένου να προωθήσει με κάθε τρόπο την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του δήμου, ανακάλυψε στις γιορτές των Χριστουγέννων το πρόσχημα για να βάλει στο χώρο της καθαριότητας τους ιδιώτες. Επικαλούμενος φανταστικές ανάγκες για την αποκομιδή των απορριμμάτων - που υποτίθεται πως θα προκύψουν εξαιτίας των εορτών - ο δήμαρχος ανέθεσε σε ιδιώτη εργολάβο τη μεταφορά των σκουπιδιών του δήμου στη χωματερή των Ανω Λιοσίων, αφού, βέβαια, πρώτα οι εργαζόμενοι του δήμου θα έχουν μαζέψει τα σκουπίδια. Για να συντομέψει, υποτίθεται, τις διαδικασίες, ο δήμαρχος αναγκάζει την υπηρεσία καθαριότητας να μαζέψει μεν τα σκουπίδια, αλλά να μην τα μεταφέρει με τα δημοτικά αυτοκίνητα στη χωματερή. Οι υπάλληλοι διατάσσονται να τα πετάξουν σε ένα χώρο του δήμου, απ' όπου ο ιδιώτης θα τα πάρει για να τα πάει στη χωματερή. Η όλη μεθόδευση που έχει τα χαρακτηριστικά του "δώρου" σε κάποιον "ημέτερο", προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ. Η Ομοσπονδία αφού επισημαίνει τους κινδύνους για το περιβάλλον που συνεπάγεται η "λύση" Λογοθέτη, τονίζει ότι πραγματικός στόχος του δημάρχου είναι να φορτώσει νέα οικονομικά βάρη στον εργατόκοσμο, καθώς και να εκχωρήσει αρμοδιότητες στους ιδιώτες. Η απόφαση αυτή, τονίζεται, φανερώνει για ακόμα μια φορά την πολιτική που ακολουθείται. Μια πολιτική που λειτουργεί προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων και του κέρδους, την οποία τελικά πληρώνει ο λαός.

Η ΠΟΕ - ΟΤΑ καταγγέλλει ως αντιλαϊκή την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και καλεί τους εργαζόμενους του δήμου να αποτρέψουν με κάθε τρόπο την εξέλιξη αυτή. Παράλληλα, καλεί τη διοίκηση και τους εργαζόμενους στον ΕΣΔΚΝΑ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, να μην αποδέχονται από τον ιδιώτη εργολάβο του Δήμου Πειραιά τα απορρίμματα που μεταφέρει.

Ο εργατόκοσμος του Πειραιά, καταλήγουν οι συνδικαλιστές, πρέπει να καταδικάσει την πολιτική της ιδιωτικοποίησης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να ενώσει τη φωνή του με τους εργαζόμενους σε αυτήν. Να απαιτήσουμε μαζί, ώστε τα κοινωνικά αγαθά και οι υπηρεσίες δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος να μην αποτελέσουν εμπορεύσιμα είδη.

ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2004
Εναρξη "αρπαχτής" από το Τατόι

Ποια θα είναι τα ανταλλάγματα που θα δώσει η κυβέρνηση στον Κ. Γλύξμπουργκ για να κατασκευαστούν οι εγκαταστάσεις του ιπποδρόμου στο Τατόι; Το ερώτημα αυτό απευθύνει στον πρωθυπουργό με χτεσινό δελτίο Τύπου η Πρωτοβουλία Πολιτών ενάντια στη Διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα.

Την περασμένη Δευτέρα, σε ημερίδα που έγινε στην Καλλιθέα, ο υφυπουργός Αθλητισμού Α. Φούρας εμφάνισε ως τετελεσμένη κυβερνητική απόφαση τη μεταφορά του ιπποδρόμου μαζί με δυο ολυμπιακές εγκαταστάσεις στη δασική περιοχή Τατοϊου. Δήλωσε, μάλιστα, ότι πείστηκε γι' αυτό από τους ιπποδρομιακούς φορείς και τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ. Λίγο αργότερα βέβαια, δήλωσε ότι δεν ξέρει αν η περιοχή στο Τατόι είναι δασική, διότι είχε παραλάβει τη μελέτη πριν τέσσερις μέρες και δεν είχε προλάβει να τη διαβάσει.

Το δελτίο Τύπου της Πρωτοβουλίας αναφέρει ότι ο υφυπουργός διέψευσε πως η μελέτη ανατέθηκε από το δημόσιο στον στενό συνεργάτη του Π. Συναδινό, αφού του ανατέθηκε από τη "Φίλιππο Ενωση". Ωστόσο, η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την παρουσίαση της μελέτης, αναφέρει πως η παρουσίαση έγινε "με πρωτοβουλία των ιπποδρομιακών αρχών ΦΕΕ και του οργανισμού διεξαγωγής ιπποδρομιών Ελλάδας", που είναι δημόσιος φορέας.

Η Πρωτοβουλία επισημαίνει ότι "ακόμα κι αν χρηματοδοτήθηκε από τη ΦΕΕ, συνιστά σκάνδαλο το ότι ένας ιδιωτικός όμιλος χρηματοδοτεί μελέτη για μια δραστηριότητα που τελεί υπό την εποπτεία του κράτους σε δημόσιο χώρο, την αναθέτει σε στενό συνεργάτη του υφυπουργού, και ο υφυπουργός "πείθεται" χωρίς να την έχει διαβάσει και στη συνέχεια "πείθει" και τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, όπως δήλωσε μπροστά σε 200 άτομα".

Ο Α. Φούρας επιχείρησε να συντομεύσει τις προθεσμίες εκτέλεσης των έργων κατά δύο χρόνια, με το πρόσχημα μιας ξαφνικά εφευρεθείσης προολυμπιάδας, η οποία πρέπει να διεξαχθεί δοκιμαστικά. Ετσι επιδιώκει, στο όνομα του επείγοντος και της έλλειψης χρόνου, να εμποδίσει τη διεξαγωγή διαλόγου και την άσκηση ελέγχου για τις περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις των έργων, και να αποτρέψει οποιαδήποτε αλλαγή της χωροθέτησης και του σχεδιασμού των έργων. Τελικά, θα υπάρξει πλήρης αδιαφάνεια σ' αυτά.

"Καλείται ο πρωθυπουργός προσωπικά, ο οποίος στη ΔΕΘ είχε κατηγορηματικά διακηρύξει πως δε θα επιτραπούν "αρπαχτές" στην Ολυμπιάδα, να πάρει θέση και να απαντήσει στο ερώτημα; Ετσι διευκολύνονται ή όχι οι αρπαχτές;", ρωτά η Πρωτοβουλία.

Ακόμα ο πρωθυπουργός καλείται να δηλώσει επίσημα: "Θα γίνει αυτουργός του εγκλήματος της μεταφοράς του ιπποδρόμου και της δημιουργίας και άλλων γηπέδων ιππασίας και τοξοβολίας στη δασική έκταση του Τατοϊου; Και με ποια ανταλλάγματα γίνεται αυτό ως προς τον Κ. Γλύξμπουργκ, στο βαθμό που θα χρησιμοποιηθούν εκτάσεις της πρώην βασιλικής περιουσίας;".

ΠΕΡΑΜΑ
Ενα δάσος γεννιέται

Τη δημιουργία ενός δασικού πάρκου, έκτασης 3.000 στρεμμάτων, σχεδιάζει η δημοτική αρχή

Η δημιουργία δασικού πάρκου άνω των 3.000 στρεμμάτων είναι στα άμεσα σχέδια της δημοτικής αρχής του Περάματος. Η δημιουργία του πάρκου θα αναβαθμίσει, όχι μόνο την πόλη, αλλά θα αποτελέσει πνεύμονα ζωής για όλη τη Δυτική Αττική. "Το δασικό πάρκο θα πλαισιώνεται από δρόμους για άθληση, μονοπάτια περιπάτου, χώρους αναψυχής, ενώ προβλέπεται και η κατασκευή δρόμου που θα επιτρέπει την απευθείας πρόσβαση στο Πέραμα", δηλώνει ο γεωπόνος του δήμου Σ. Αράπουκλες.

Αν στα πολλά προβλήματα του Περάματος, όπως η ανεργία, ο οικονομικός μαρασμός, το οικιστικό, ο γεωγραφικός αποκλεισμός, προστεθούν και η έντονη δυσοσμία από το βιολογικό καθαρισμό της Ψυττάλειας, οι αναθυμιάσεις από τις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών, η αποθήκευση τοξικών και καρκινογόνων υλικών από τον ΟΛΠ, καθώς και η διαρκής ρύπανση της θάλασσας από τη λειτουργία του εμπορικού λιμένα, τότε γίνεται κατανοητή η αναγκαιότητα δημιουργία χώρων πράσινου και αναψυχής, όπως το δασικό πάρκο. "Στην προσπάθειά μας για στοιχειώδη αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών του Περάματος, ξεκινήσαμε ήδη την ανάπλαση της παλιάς χωματερής του Σχιστού και στα άμεσα σχέδιά μας είναι να προχωρήσουμε στη δημιουργία του δασικού πάρκου", τονίζει ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Πατσιλινάκος.

Πρασινίζοντας τα βουνά

Οσον αφορά τη δεντροφύτευση του όρους Αιγάλεω, ο Γ. Πατσιλινάκος υπογραμμίζει ότι η επιχείρηση αυτή που έχει τον τίτλο "Πρασινίζοντας τα βουνά", θα πραγματοποιηθεί με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών και την επιστημονική υποστήριξη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Στη δεντροφύτευση αναμένεται να πάρουν μέρος περισσότερο από 20.000 εθελοντές από ολόκληρη την Αττική. "Πιστεύουμε - καταλήγει ο Γ. Πατσιλινάκος - ότι η αναδάσωση αυτή και η δημιουργία του δασικού πάρκου, εκτός από την αισθητική αναβάθμιση που θα επιφέρει, θα συμβάλουν στη μείωση της θερμοκρασίας της πόλης κατά τους θερινούς μήνες. Θα βελτιώσουν τις κλιματολογικές συνθήκες και επιπλέον θα μειώσουν τους ατμοσφαιρικούς ρύπους της περιοχής, ανακουφίζοντας τη ζωή των κατοίκων".

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Αλλο ψήφισαν, άλλο δημοσιεύτηκε

Με ωμή παρέμβαση του περιφερειάρχη και τη συνεργασία του δημάρχου ο Εσωτερικός Κανονισμός έγινε αγνώριστος, έτσι που να προσαρμοστεί καλύτερα στις κυβερνητικές επιδιώξεις

Σε αγαστή συνεργασία του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας και του Δημάρχου Περιστερίου Θ. Δημητρακόπουλου παραποιήθηκε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η 1358/30/12/96, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως(ΦΕΚ 974Β/3/11/97) και με την οποία επί της ουσίας παραβιάζεται κι αυτό ακόμα το Σύνταγμα. Πρόκειται για αλλοίωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, που αφορούσε την έγκριση νέου κανονισμού εσωτερικής υπηρεσίας του Δήμου Περιστερίου. Η παραποίηση είναι τέτοιας έκτασης - αλλοιώθηκε σε τετρακόσια σημεία - με αποτέλεσμα να μετονομαστούν όργανα όπως από "ειδική υπηρεσία" σε "δημοτική αστυνομία", να καταργηθούν όργανα και συνολικά να γίνουν "επεμβάσεις" σε όλη σχεδόν την απόφαση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει του νόμου, ο περιφερειάρχης έχει δικαίωμα να ελέγξει μόνο αν μια απόφαση δημοτικού συμβουλίου είναι σύννομη και όχι να παρέμβει στην απόφαση. Στην περίπτωση που θεωρήσει ότι δε συμβαδίζει με τον νόμο, υποχρεούται να την επιστρέψει στο δημοτικό συμβούλιο για τροποποίηση. Η παραποίηση της απόφασης έγινε αντιληπτή από δημοτικούς συμβούλους με πρωτοστατούντες τους συμβούλους της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Περιστερίου, που, κάνοντας χρήση του κανονισμού λειτουργίας, έφεραν το θέμα με 13 υπογραφές (12 της μειοψηφίας και 1 της συμπολίτευσης) σε τακτική συνεδρίαση για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

"Αφού το θέμα συζητήθηκε επί τρίωρο, τόνισε στο "Ρ" ο επικεφαλής της ΔΑΣΠ Ν. Αρβανίτης,το προεδρείο και ο Δήμαρχος έκαναν δεκτή πρόταση δημοτικού συμβούλου για αναβολή του θέματος. Η συνεργασία μεταξύ δημάρχου και γενικού γραμματέα της περιφέρειας φάνηκε από την όλη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, όπου ξεκάθαρα έγινε φανερό πως αντάλλαξαν μεταξύ τους αλληλογραφία για το θέμα. Με την κωλυσιεργία που τώρα υπάρχει νομιμοποιείται η αυθαίρετη παραποίηση της απόφασης, αφού αν δεν προσβληθεί μέχρι το τέλος Δεκέμβρη, το 1998 νομιμοποιείται η παραποίηση και απαγορεύεται κάθε τροποποίηση εσωτερικών κανονισμών, αφού είναι προεκλογική περίοδος. Ολοκληρώθηκε έτσι η επέμβαση στη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, παραβιάστηκε ο κανονισμός λειτουργίας του, ο κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων και η συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια στη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

"Είναι, τόνισε ο σύμβουλος της ΔΑΣΠ, μια ενέργεια που προέρχεται από άλλες εποχές που έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού".

Την αντίδρασή του απέναντι σε μεθοδεύσεις του δημάρχου στην τροποποίηση του κανονισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας εκφράζει με ανακοίνωσή του και ο σύλλογος εργαζομένων του δήμου και τονίζει χαρακτηριστικά: "Οι επιδιώξεις της Διοίκησης να εφαρμόσουν ακόμη και τώρα τα "ύποπτα" σχέδιά τους ως προς την εξωθεσμική λειτουργία οργάνων αλλά και συνολικά τις αρνητικές μεθοδεύσεις για το σύνολο του Οργανισμού δηλώνουμε ότι και πάλι θα μας βρουν αντιμέτωπους ενωμένους και δυναμικά διεκδικητικούς στην ακύρωση των σχεδίων τους".

ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ
Πλασματικός και φορομπηχτικός ο προϋπολογισμός

Καταψήφισαν στο σύνολό του τον προϋπολογισμό του 1998 του Δήμου Αγίων Αναργύρων οι σύμβουλοι της "Δημοτικής Αναγέννησης".Ο προϋπολογισμός, τελικά, ψηφίστηκε μόνο από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο προϋπολογισμός που παρουσίασε φέτος η δημοτική αρχή, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της "Δημοτικής Αναγέννησης" Γερ. Θεοδωράτος,κατ' αρχήν δεν είναι ειλικρινής. Τα κονδύλια που προβλέπονται σαν έσοδα από υπουργεία, και άλλους κρατικούς φορείς δεν πρόκειται να εισρεύσουν στο δήμο. Είναι πολύ διογκωμένα και πλασματικά.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, το ένα τρίτο των γενικών εσόδων που θα εισπραχθούν το 1998 είναι από φόρους και τέλη που καλούνται να πληρώσουν οι δημότες, χωρίς να υπολογίσουμε τους φόρους που θα πληρώσουν στις δημοτικές επιχειρήσεις. Αρα, οι φόροι και τα τέλη που βάζει η δημοτική αρχή στους δημότες είναι τα κύρια και σίγουρα έσοδα και, στην πραγματικότητα, θα αποτελέσουν το 70% των εσόδων του δήμου για την επόμενη χρονιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ