ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στο ΚΘΒΕ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (της ανταποκρίτριάς μας).-

Σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν χτες οι 146 εργαζόμενοι στο ΘΒΕ,και υποβολή μήνυσης για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων τους (δεύτερο 15ήμερο του Νοέμβρη, πρώτο του Δεκέμβρη και Δώρο Χριστουγέννων), που συνολικά ανέρχονται σε 76 εκατ. Και αν μέχρι την επόμενη βδομάδα δεν καταβληθούν τα ποσά και η εξόφληση του Δεκέμβρη, το χρέος του ΚΘΒΕ στους εργαζόμενους θα φθάσει στα 95 εκατ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν η μήνυση για τη μη καταβολή του Δώρου, δεν εκδικαστεί σήμερα το πρωί, στο Αυτόφωρο, θα μετατεθεί για την επόμενη Δευτέρα ή Τρίτη. Μήνυση κατά του ΚΘΒΕ κατέθεσε και η Επιθεώρηση Εργασίας.μετά την προσφυγή των εργαζομένων στις υπηρεσίες της, την προηγούμενη βδομάδα.

Από τους 146 εργαζόμενους οι 126 είναι ηθοποιοί και χορευτές,οι 13 καλλιτεχνικοί συνεργάτες και οι υπόλοιποι τεχνικοί και διοικητικοί υπάλληλοι.Ολοι τους συμβασιούχοι. Οι εργαζόμενοι προειδοποιούν ότι αν δε λυθούν και τα οικονομικά και τα άλλα προβλήματα λειτουργίας και δράσης του ΚΘΒΕ, θα προχωρήσουν σε δυναμικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ίσως και σε κατάληψη του θεάτρου.

Φήμες αναφέρουν ότι το ΥΠΠΟ οφείλει ακόμη στο ΚΘΒΕ 100 εκατ. από την τακτική επιχορήγηση του 1997 που ανήλθε στο 1,5 δισ., τα οποία όμως δε διατίθεται να δώσει με το αιτιολογικό ότι η διεύθυνση τα διαχειρίζεται λάθος.

Τίμησαν κοινωνικούς - θεατρικούς αγώνες

Σε μια συμβολική γιορτή, που πραγματοποιήθηκε, προχτές το βράδυ στο θέατρο "Μπροντγουαίη",το ΣΕΗ τίμησε τους μη ενεργούς και συνταξιούχους ηθοποιούς, σαν ελάχιστη ευγνωμοσύνη για τους κοινωνικούς και καλλιτεχνικούς αγώνες τους. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο εορτασμού των 80 χρόνων από την ίδρυση του ΣΕΗ.

"Στην ουσία - είπε η πρόεδρος του ΣΕΗ,Καίτη Ιμπροχώρη - τιμούμε την αντοχή, τη δημιουργικότητα, τους κοινωνικούς και καλλιτεχνικούς αγώνες σε όλες τις φάσεις της πρόσφατης ιστορίας μας. Είμαστε εδώ επειδή η πολιτεία ξεχνάει τους ανθρώπους που βοήθησαν να χτιστεί ο πολιτισμός στον τόπο μας".Ο Βασίλης Κολοβός,πρόεδρος του ΤΑΣΕΗ,μίλησε για ελπιδοφόρο μήνυμα που συνάγεται από το γεγονός ότι "σ' αυτούς τους αποπνευματοποιημένους καιρούς στρέφουμε το βλέμμα στις ρίζες μας και τιμούμε τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν για το λαό και την τέχνη τους. Ο αιώνας μας σημαδεύτηκε από κοσμοϊστορικές αλλαγές. Με τον αέρα της Οχτωβριανής Επανάστασης οι πρωτοπόροι όλων των χωρών ίδρυσαν τα σωματεία τους. Τότε ιδρύθηκε και το δικό μας σωματείο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 90% του κλάδου μας συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση και συνέχισαν τους αγώνες τους και αργότερα όπου χρειάστηκε".

Ο Αντώνης Λογοθέτης,πρόεδρος της Ενωσης Συνταξιούχων Ηθοποιών, ευχαρίστησε αυτούς "που σκέφτηκαν να μας τιμήσουν. Τα βραβεία είναι μια ηθική αναγνώριση, αλλά οι συνταξιούχοι έχουν ανάγκη οικονομικής στήριξης. Κάνουμε διάφορες ενέργειες σ' αυτή την κατεύθυνση και ελπίζουμε ότι θα βρούμε ανταπόκριση". Την εκδήλωση παρουσίασε ο Νίκος Βασταρδής και τις τιμητικές διακρίσεις παρέδιδαν στους ηθοποιούς μαθητές της δραματικής σχολής"Θεμέλιο". Τιμήθηκαν 460 ηθοποιοί μεταξύ των οποίων και οι: Αλέκος Αλεξανδράκης, Λίντα Αλμα, Μαλαίνα Ανουσάκη, Αντιγόνη Βαλάκου, Τίτος Βανδής, Γρηγόρης Βαρώσης, Θανάσης Βέγγος, Σοφία Βερώνη, Καίτη Βερώνη, Ρένα Βλαχοπούλου, Ζωή Βουδούρη, Κώστας Βουτσάς, Δέσπω Διαμαντίδου, Βασίλης Διαμαντόπουλος, Λυκούργος Καλλέργης, Καλή Καλό, Ξένια Καλογεροπούλου, Αννα Καλουτά, Αδαμάντιος Λεμός, Στέφανος Ληναίος, Ντίνος Καλουμτσής (Κώστας Ντίνος), Βάσω Μανωλίδου, Αρτέμης Μάτσας, Μάγια Μελάγια, Θόδωρος Μορίδης, Ταϋγέτη, Ζυλ Ντασσέν, Ρένα Ντορ, Αλέκα Παϊζη, Αννα Παϊταζή, Ολυμπία Παπαδούκα, Ασπασία Παπαθανασίου, Νότης Περγιάλης, Αννα Ραυτοπούλου, Σμάρω Στεφανίδου, Αννα Συνοδινού, Φοίβος Ταξιάρχης, Νίτσα Τσαγανέα, Γιάννης Φλερύ, Μαρία Φωκά, Ελένη Χατζηαργύρη, Κώστας Χατζηαργύρης, Κώστας Χρέλιας,κ. ά.

ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΩΣΤΑΚΗ
Διαπραγματεύσεις

Σε διαπραγματεύσεις με την Αλίκη Κωστάκη - κληρονόμο του Γιώργου Κωστάκη - και την εταιρία "Art Company", η οποία έχει μέρος της περίφημης συλλογής, βρίσκεται το υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να αποκτηθεί η συλλογή, εκτός του τμήματος που είναι στη Ρωσία, από το ελληνικό δημόσιο.

Πρόσφατα ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ Ευγένιος Γιαννακόπουλος, συνοδευόμενος από τη διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα επισκέφθηκαν την Κολωνία όπου φυλάσσεται τμήμα της Συλλογής Κωστάκη.

Οπως είπε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, οι διαβουλεύσεις τόσο με την κληρονόμο, όσο και με την Εταιρία, είχαν δύο φάσεις. Η πρώτη αφορούσε στην επίτευξη της κατ' αρχήν συμφωνίας, η οποία πλέον είναι γεγονός και αποτελεί σημαντικό βήμα για την τελική απόκτηση, αφού στην ουσία πρόκειται για δέσμευση της κληρονόμου και της εταιρίας. Η δεύτερη φάση των διαβουλεύσεων δεν έχει ολοκληρωθεί και αφορά στην οριστικοποίηση της τιμής αγοράς.

Η συλλογή, κατά τα λεγόμενα του υπουργού Πολιτισμού, προορίζεται να στεγαστεί - πού αλλού; - στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.Πάντως, αν και ειπώθηκε ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα αποκτήσει το σύνολο της συλλογής, πλην του μέρους που βρίσκεται στη Ρωσία, ίσως χρειάζεται να διευκρινιστεί αν θα αγοραστούν όλα τα κομμάτια της Συλλογής που βρίσκονται στο εξωτερικό και διαχειρίζεται η οικογένεια.

  • Εθεσε και επισήμως η Ελλάδα την υποψηφιότητά της, με την ιδιότητα της τιμώμενης χώρας, για τη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου στη Φρανκφούρτη το 2001.Θεματικός άξονας της υποψηφιότητας είναι η Επικράτεια Πολιτισμού - Παράδοση και Νεωτερικότητα υπό το γενικό τίτλο "Το ταξίδι του Οδυσσέα".
Κινηματογραφικές προτάσεις και βραβεία

Δέκα προτάσεις ανάπτυξης σχεδίων ταινιών στα πλαίσια του προγράμματος "Νέα ματιά", 5 στο πρόγραμμα "Τομή" και 19 στο πρόγραμμα "Ορίζοντες" εξέτασε το ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου στη συνεδρίαση της 11/12 και από αυτές ενέκρινε τελικά τις εξής 11: Στη "Νέα ματιά" τις ταινίες "Εξομολόγηση" του Γιώργου Αγαθονικίδη,"Στην άκρη της καρδιάς" του Γιάννη Οικονομίδη και "This is a girl, that is a boy" της Αθανασίας Δρακοπούλου.

Στους "Ορίζοντες" τις ταινίες "Ελληνικός Θάνατος" του Γιάννη Τυπάλδου,"Το περιβόλι του παπά" της Ελένης Αλεξανδράκη,"Πανδώρα" του Γιώργου Σταμπουλόπουλου,"Η κακοσμία της ομορφιάς" του Δημήτρη Γιαζουτζάκη,"Το πλήρωμα του χρόνου" του Νίκου Γραμματικού,"Voyage in blues" της Φωτεινής Σισκοπούλου,"Η Αντωνία των δρόμων" της Βασιλικής Ηλιοπούλου και "Ο μυστικός Νοέμβρης" του Τάκη Παπαγιαννίδη.

  • Η ταινία του Μπόγκνταν Νιμιτρέσκου "Θάλασσα, θάλασσα" (Γερμανία - Ρουμανία 1994) πήρε το πρώτο βραβείο ταινίας μεγάλου μήκους (1 εκ. δρχ. από το ΕΚΚ) στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αρχαίας Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους που τέλειωσε το Σάββατο 13/12. Β βραβείο ταινίας μεγάλου μήκους "Το αγόρι από τον πλανήτη Ερμή" του Μάρτιν Ντάφι (Βρετανία - Ιρλανδία 1996). Βραβείο σκηνοθεσίας: "Ο βασιλιάς των μασκών" του Γου Τιαν Μινγκ (Κίνα 1996). Βραβείο ταινίας μικρού μήκους: Από κοινού "Το ψάρι του όζοντος" της Ινγκεμποργκ Τόργκερσεν (Νορβηγία 1996), "Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η γιαγιά μου" του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου (Ελλάδα 1997). Βραβείο του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας (500.000δρχ.): "Ο φίλος μου Τζο" του Κρις Μπόουλντ (Γερμανία - Ιρλανδία - Βρετανία 1995). Ειδική μνεία: "Η ζωή μου στα ροζ" του Αλαν Μπέρλινερ (Βέλγιο - Γαλλία - Γερμανία 1997). Τα βραβεία της κριτικής επιτροπής των παιδιών απένειμαν το βραβείο καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους στο φιλμ "Ο βασιλιάς των μασκών" και το βραβείο καλύτερης μικρού μήκους ταινίας στο φιλμ της Ναταλίας Κωστοπούλου "Τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις" (Ελλάδα 1997).
Χριστουγεννιάτικος "αυτοσχεδιασμός"

Με το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο "Απόψε αυτοσχεδιάζουμε" κάνει πρεμιέρα, το Σάββατο, 27/12, το "Αμφι - Θέατρο".Το έργο παρουσιάζεται στην αρχική του μορφή, στην οποία υπάρχουν σκηνές που δεν έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα. Η παράσταση στηρίζεται στη μετάφραση του Δημήτρη Μυράτ,συμπληρωμένη για τις νέες σκηνές από τον Σπύρο Ευαγγελάτο,ο οποίος υπογράφει και τη σκηνοθεσία. Τα σκηνικά είναι του Γιάννη Μετζικώφ. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Λήδα Τασοπούλου, Σπύρος Μαβίδης, Χριστίνα Κουτσουδάκη, Δήμητρα Παπαχρήστου, Γιώργος Κροντήρης,κ.ά.

Πρόκειται για "ένα έργο - είπε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Σπύρος Ευαγγελάτος - που με χιουμοριστικό οίστρο προβάλλει τους κρυφούς μοχλούς της θεατρικής τέχνης. Και βέβαια η μαγεία της θεατρικής τέχνης ηθελημένα απομυθοποιείται στο έργο αυτό, αλλά συγχρόνως δημιουργείται μια άλλη "μαγεία", εκείνη της θεατρικής και της ανθρώπινης αμφισβήτησης. Το αναρχικό αυτό κείμενο παραμένει σπαρταριστικά σύγχρονο, εβδομήντα χρόνια μετά τη συγγραφή του".

Εργο της Πόποβα

Συμβολική τιμητική χορηγία επέδωσε, χτες, στον Στέλιο Καζαντζίδη ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ στο άμεσο μέλλον ετοιμάζεται εκδήλωση προς τιμήν του.

Αξίζει ωστόσο να επισημανθεί ότι οι τιμητικές πράξεις προς τους καλλιτέχνες δε θα 'πρεπε να γίνονται "τυχαία" και εκ περιτροπής, αλλά στη βάση αξιολόγησης και κριτηρίων που θα θέτουν σχετικές επιτροπές με τη συνδρομή των φορέων των καλλιτεχνών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ