ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
"Ενταση" και "διάλογος"
  • Η Αθήνα απάντησε στην απέλαση του υπαλλήλου του ελληνικού προξενείου της Κωνσταντινούπολης με την απέλαση υπαλλήλου του τουρκικού προξενείου της Θεσσαλονίκης
  • Οι "σοφοί" ετοιμάζονται για διάλογο

Κάτω από το πέπλο της έντασης, που σκέπασε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με την υπόθεση "κατασκοπίας" που εξύφανε η Αγκυρα, η Αθήνα συνεχίζει τη μέχρι "παρεξήγησης" επίθεση φιλίας, ζητώντας την πρώτη συνάντηση μεταξύ των "σοφών", την οποία μέχρι πριν λίγο καιρό απέρριπτε κατηγορηματικά.

H Αθήνα, όπως υποστηρίζουν διπλωματικές πηγές, έχει αναλάβει στο πλαίσιο της ΕΕ "δέσμευση" πως θα φροντίσει για την εξέλιξη διαδικασιών, που θα βοηθήσουν την προσέγγισή της με την Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο

Ελληνες σοφοί έχουν ήδη ετοιμάσει επιστολή, με την οποία ζητούν από τους Τούρκους συναδέλφους τους να συναντηθούν μέσα στον προσεχή μήνα, προκειμένου να ξεκινήσουν τη συζήτηση για το θέμα της υφαλοκρηπίδας.

Παρά την καλή θέληση της Αθήνας, η Αγκυρα συντηρεί το κλίμα της έντασης με το σενάριο περί κατασκοπίας, που οδήγησε στην απέλαση από την Κωνσταντινούπολη του διοικητικού υπαλλήλου του ελληνικού προξενείου Ευ. Χαραλάμπους.

Η ελληνική κυβέρνηση υποχρεώθηκε τελικά να χρησιμοποιήσει αυτό που στη διπλωματική γλώσσα ονομάζεται "αρχή της αμοιβαιότητας" και να προχωρήσει στην απέλαση του Νεντίμ Οζεργκίν, διοικητικού υπαλλήλου του τουρκικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη. Την απόφαση της Αθήνας να προχωρήσει στην απέλαση ανακοίνωσε στον Τούρκο πρεσβευτή Α. Τουιγκάν ο πρέσβης Η. Κλης, επικεφαλής του τομέα ελληνοτουρκικών σχέσεων του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο Η. Κλης, σύμφωνα με πληροφορίες, επανέλαβε τις διαμαρτυρίες της Αθήνας για το σενάριο που εξυφάνθηκε στην Αγκυρα και το αναπόδεικτο των κατηγοριών σε βάρος του Ευ. Χαραλάμπους, που απελάθηκε από την Τουρκία.

Στο μεταξύ, ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ινάλ Μπατού, χαρακτήρισε το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να εγκαταλείψει την Ελλάδα ο διοικητικός υπάλληλος του γενικού προξενείου της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη Νεντίμ Οζεργκίν "άδικο και συμπεριφορά χωρίς μέτρο, που δε συμβαδίζει με τη φιλία".

Ο Μπατού στη δήλωση που έκανε στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι NTV, είπε χαρακτηριστικά ότι "θα έπρεπε να απευθύνει κανείς στους Ελληνες την εξής ερώτηση. Εάν ο εν λόγω διοικητικός υπάλληλος του τουρκικού γενικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη είχε δραστηριότητες που δεν άρμοζαν στα καθήκοντά του, γιατί οι αρχές δεν είχαν λάβει μέχρι σήμερα μέτρα;". Ο Μπατού υποστήριξε ότι "η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης δεν κάνει τίποτε άλλο από το να κλιμακώνει την ήδη υπάρχουσα ένταση στις διμερείς σχέσεις".

Προμήθεια 2.000 τζιπ για το στρατό από την ΕΛΒΟ

Σύμβαση για την προμήθεια 2.000 τζιπ του ενάμιση τόνου για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, υπογράφηκε χτες μεταξύ της ΓΔΕ (Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών) του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και της κρατικής βιομηχανίας ΕΛΒΟ (Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων). Το ύψος της εν λόγω σύμβασης είναι 32 δισ. δραχμές και η διάρκειά της τριετής.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη παραγγελία των τελευταίων ετών προς την ΕΛΒΟ των Ενόπλων Δυνάμεων, είπε ο πρόεδρος του ΔΣ της βιομηχανίας, Λ. Σακελλάρης, επισημαίνοντας ότι θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της εταιρίας και της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Ο κύκλος εργασιών της ΕΛΒΟ, όπως είπε, για το 1997 ανήλθε στα 25 δισ. δραχμές και τα κέρδη περίπου στο 1 δισ., ενώ στόχος της είναι να υλοποιήσει ένα σημαντικό μέρος του πενταετούς εξοπλιστικού προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων σε τροχαίο υλικό και σημαντικό μέρος των προγραμματικών συμφωνιών του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών της πρωτεύουσας, ενώ παράλληλα θα εκτελεί και άλλες παραγγελίες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΛΒΟ, πρόσφατα της ανατέθηκε η κατασκευή 305 τζιπ του 1/4 τόνου, προϋπολογισμού 3,8 δισ. και 45 φορτηγών βενζινοφόρων - κηροζινοφόρων ύψους 2 δισ., που θα παραδοθούν μέσα στο 1998. Επίσης, έχει υπογραφεί με την ΕΘΕΛ και τα ΗΛΠΑΠ προγραμματική συμφωνία με αντικείμενο την ανανέωση των αστικών συγκοινωνιών. Ειδικότερα η ΕΛΒΟ έχει αναλάβει την κατασκευή 220 αρθρωτών, 210 κανονικών και 200 mini λεωφορείων,συνολικού προϋπολογισμού 43 δισ. Το πρόγραμμα είναι τετραετούς διάρκειας με έναρξη παράδοσης εντός του 1998. Επίσης έχει αναλάβει την κατασκευή 96 τρόλεϊ,προϋπολογισμού 12,5 δισ. δρχ., διετούς διάρκειας με έναρξη παράδοσης μάσα στο 1999. Αναμένεται να ακολουθήσει η ανάθεση από τη ΓΔΕ για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων 611 φορτηγών πολλαπλού ρόλου, προϋπολογισμού 21 δισ. δραχμών, τριετούς διάρκειας καθώς και η ανάθεση 88 λεωφορείων μεταφοράς προσωπικού, ύψους 4,7 δισ. δραχμών, διετούς διάρκειας. Πρόσφατα επίσης ο ΟΣΕ παρήγγειλε από την ΕΛΒΟ την κατασκευή 31 φορτηγών ρυμουλκών οχημάτων προϋπολογισμού 2 δισ. δραχμών.

Η ΕΛΒΟ έχει ακόμα προχωρήσει στην ανάπτυξη του πρωτοτύπου τεθωρακισμένου οχήματος μάχης "Κένταυρος",με στόχο να ολοκληρώσει την κατασκευή του μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 1998.

Κατά τη χτεσινή τελετή ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος μίλησε για καθυστερήσεις στην υπογραφή της σύμβασης με την ΕΛΒΟ, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον προκάτοχό του Γερ. Αρσένη. "Εγώ, είπε, δε γνωρίζω, γιατί και πώς καθυστέρησε. Το γεγονός είναι ότι εγώ είμαι έναν χρόνο στο υπουργείο. Βρήκαμε κάποια θέματα, εκ των οποίων άλλα είχαν προχωρήσει, άλλα είχαν προχωρήσει λιγότερο".

Συνάντηση Σημίτη - Μπερνς

Τις σκληρές προσπάθειες που καταβάλλει ο Κ. Σημίτης, προκειμένου "να διασφαλίσει, η Ελλάδα να καταστεί πλήρες μέλος της ΕΕ", επισήμανε ο νέος πρεσβευτής της Αμερικής Ν. Μπερνς, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ελληνα πρωθυπουργό.

Η δήλωση του Αμερικανού πρεσβευτή συμπληρώθηκε αργότερα, με την επεξήγηση πως η προσπάθεια του Κ. Σημίτη αφορά στην ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ.

Ετσι κι αλλιώς, πάντως, ο Ν. Μπερνς, μετά τη συνάντηση που κράτησε μια ώρα και πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, θέλησε να υπογραμμίσει το "σεβασμό" που τρέφει η ηγεσία των ΗΠΑ στο πρόσωπο του Κ. Σημίτη, καθώς και στην "εντολή - που έχει ο νέος Αμερικανός πρεσβευτής - από τον Μπιλ Κλίντον να εργαστεί πολύ στενά με την ελληνική κυβέρνηση και να ενισχύσει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και να διασφαλίσει πως οι ΗΠΑ είναι αξιόπιστος και καλός σύμμαχος της Ελλάδας".

Απεχθές "τρόπαιο"

Μάλλον δεν έχει προηγούμενο. Τόσο η ενέργεια του προέδρου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων και στελέχους της ΠΑΣΚΕ, όσο και η απόφαση του 2ου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθήνας. Ο πρώτος μήνυσε την πρόεδρο και τον γενικό γραμματέα του Σωματείου Εργαζομένων στο ΜΙΝΙΟΝ για "συκοφαντική δυσφήμιση", επειδή σε ανακοίνωση του σωματείου, του ασκούσαν κριτική για τη διασπαστική του στάση στις αρχαιρεσίες, αλλά και τη γενικότερη στάση του απέναντι στους αγώνες των εργαζομένων του πολυκαταστήματος! Και το Δικαστήριο, με τη σειρά του, αποφάσισε και διέταξε την καταδίκη των δυο συνδικαλιστών σε πέντε μήνες φυλάκιση και την καταβολή προστίμου ενός εκατομμυρίου για τον καθένα!

Πρόκειται γιαεξέλιξη αρκετά σοβαρή και εξαιρετικά επικίνδυνη. Γιαεξέλιξη, που στην ουσία της, καθιστά κολάσιμο αδίκημα την ίδια την άσκηση κριτικής και ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για την ποινικοποίηση της πολιτικής και ιδεολογικής αντιπαράθεσης. Για μια εξέλιξη, που μεταφέρει τη συνδικαλιστική πάλη στα εδώλια των δικαστηρίων και προϊδεάζει για μια νεκρανάσταση, σε "εκσυγχρονισμένη" μορφή, καταδικασμένων μεθόδων του παρελθόντος. Πολύ περισσότερο, που υποκινήθηκε από πρωτοκλασάτο στέλεχος της κυβερνητικής παράταξης. Παλιότερα, η κριτική στη δράση των εργατοπατέρων και των κυβερνητικών εγκάθετων στα συνδικάτα, επέσυρε κλήση σε "απολογία" ή ακόμα και διαγραφή. Οι "εκσυγχρονιστές" του ΠΑΣΟΚ φιλοδοξούν μήπως να τα αντικαταστήσουν με μήνυση, φυλάκιση και πρόστιμο;

Από κανέναν, βέβαια, δε διαφεύγει το γεγονός ότι η "καμπάνα" έπεσε επί της κεφαλής των συνδικαλιστών του ΜΙΝΙΟΝ σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι του πολυκαταστήματος αγωνίζονται για τη διασφάλιση της εργασίας τους και τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης. Πρόκειται για έναν αγώνα που έχει τη δεδηλωμένη και έμπρακτη συμπαράσταση αρκετών συνδικάτων, όχι όμως και της πλειοψηφίας της κλαδικής ομοσπονδίας, η οποία είναι απούσα. Οπως απούσα είναι και από τους αγώνες για ανθρώπινο ωράριο, χωρίς ωρομίσθιο και μερική απασχόληση, για φραγμό στην ασυδοσία των "μεγάλων" του εμπορίου. Αντίθετα, είναι παρούσα στις αντεργατικές "συμφωνίες κυρίων" - όπως η τελευταία για το ωράριο - που άνοιξε την όρεξη των εργοδοτών για την επιβολή της εργασιακής ζούγκλας στον κλάδο ολόκληρο. Και θίχτηκε, μετά από όλα αυτά, ο επικεφαλής αυτής της πλειοψηφίας, γιατί τον αποκάλεσαν κυβερνητικό και εργοδοτικό...

Ας κραδαίνει όσο θέλει αυτός και οι όμοιοί του τη μνημειώδη απόφαση. Ενα ακόμα απεχθές "τρόπαιο" στη συνολικά επιζήμια δράση τους αποτελεί και τίποτα άλλο. Ούτε η κριτική, ούτε - πολύ περισσότερο - οι αγώνες πρόκειται να σταματήσουν με τέτοιου είδους ελεεινές μεθοδεύσεις ανθρώπων που, ενώ εκλέχθηκαν για να υπηρετούν τα συμφέροντα των εργαζομένων, στρέφουν την οργή τους ενάντια σε συνδικαλιστές που, με ανιδιοτέλεια, δίνουν τον καθημερινό σκληρό αγώνα. Μέσα στο "στόμα του λύκου" και όχι από την ασφάλεια της"πολυθρόνας" του σύγχρονου εργατοπατερισμού. Και ειδικά, στη συγκεκριμένη περίπτωση, σ' έναν κλάδο που ομαδικά, ραγδαία μετατρέπεται σε "πειραματόζωο" για την επιβολή των πιο απάνθρωπων αντεργατικών σχεδιασμών κυβέρνησης και κεφαλαίου, με πηγή "έμπνευσης" τη "Λευκή Βίβλο". Σ' έναν κλάδο, όπου τίθεται επιτακτικά η ανάγκη για την αλλαγή του συσχετισμού, για την ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων στα συνδικαλιστικά του όργανα, σαν υποχρεωτική προϋπόθεση για την ανάπτυξη των αγώνων και την προστασία των στοιχειωδών δικαιωμάτων.

Θρακιώτικα κάλαντα στην Αλ. Παπαρήγα

Σήμερα Τετάρτη στις 1.30 μμ τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου καταγομένων από την περιοχή Τρίγωνο του Νομού Εβρου θα ψάλει θρακιώτικα κάλαντα στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ