ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ευρωπαϊκής δραματουργίας έκδοση

Κυκλοφόρησε ο τρίτος τόμος (1997) της ετήσιας έκδοσης "Το σημερινό ευρωπαϊκό θέατρο",που δημοσιεύει η διεθνής οργάνωση Ευρωπαϊκή Θεατρική Σύμβαση.Στην έκδοση αυτή, που είναι δίγλωσση (αγγλικά και γαλλικά) παρουσιάζονται έργα που ανέβηκαν πρόσφατα από όλες τις χώρες που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Θεατρική Σύμβαση.

Χάρη στην ένταξη της "Πειραματικής Σκηνής της "Τέχνης"" (Θεσσαλονίκη) στην ευρωπαϊκή αυτή θεατρική ένωση, στην οποία μετέχουν είκοσι οχτώ κρατικά, δημοτικά και επιχορηγούμενα θέατρα από δεκαεφτά χώρες της Ευρώπης, στον τόμο του 1997 περιλαμβάνονται και σύγχρονα ελληνικά έργα. Συγκεκριμένα παρουσιάζονται τέσσερα έργα της διετίας 1994 - 1995: "Λόγω Φάτσας" του Γιώργου Διαλεγμένου,"Το ταξίδι μακριά" της Λούλας Αναγνωστάκη,"Με δύναμη από την Κηφισιά" των Δημήτρη Κεχαϊδη και Ελένης Χαβιαρά,"Στη χώρα Ιψεν" του Ιάκωβου Καμπανέλλη.Η επιλογή και ο σχολιασμός έγιναν από τους Κώστα Γεωργουσόπουλο, Δηώ Καγκελάρη και Νικηφόρο Παπανδρέου.

Πρωτοχρονιάτικα μουσικά ταξίδια
  • Μέχρι το Σάββατο, η Αλίκη Καγιαλόγλου θα βρίσκεται, στο "Τσάι στη Σαχάρα" (Λαοδικείας 18 Ιλίσια), με τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι,σε στίχους Νίκου Γκάτσου,των Κάρλος Καρντέλ, Αστορ Πιατσόλα και γαλλικά τραγούδια. Στο πιάνο ο Βασίλης Μούστος.
  • Η Μελίνα Κανά,ο Κώστας Παυλίδης,ο Μιχάλης Παπαζήσης,η παρέα που γέμισε τραγούδια, μελωδίες και ιδιαίτερες ερμηνείες, τις "Γραμμές" θα βρίσκεται εκεί μέχρι και τις 11 Γενάρη. Ακολουθεί μικρή περιοδεία σε Αργος(13/1), Ηράκλειο (15,16,17/1), Πάτρα (19/1), Μύλο Θεσσαλονίκης (από 21/1 μέχρι 8/2).
  • Μια μουσική παράσταση με οργανικές συνθέσεις μουσικής από το Δούναβη μέχρι τη Σμύρνη, θα δώσει ο Γιάννης Βασιλόπουλος,στις 9, 10 και 11 Ιανουαρίου, στο "Εμπριμέ" (Αγ. Μελετίου 38 Κυψέλη). Εγγονός Κωνσταντινουπολιτών και γόνος μουσικής οικογένειας του Ξηρομέρου, ο Γιάννης Βασιλόπουλος ανασταίνει τους παλιούς λαϊκούς ελληνικούς δρόμους.
  • Στη σκηνή του "Εμπριμέ" υποδέχεται τον καινούριο χρόνο μέχρι το Σάββατο ο Νίκος Πιπινέλης,με τραγούδια από το νέο του δίσκο "Με μια σχεδία στον Κηφισό", αλλά και παλιά από το "Πειρατικό του κάπταιν Τζίμμυ". Τραγούδια τρυφερά και ευαίσθητα, ακουστικές και ηλεκτρικές μπαλάντες, ορχηστρικά, αλλά και τραγούδια ρυθμικά, ταξιδιάρικα.
  • Καλή χρονιά εύχονται σήμερα στο "μαχάρι" (Ζωοδόχου Πηγής 125 και Κομνηνών, Εξάρχεια) ο Γρηγόρης Μπαγιόκας και οι συνεργάτες του, παρουσιάζοντας τη νέα δισκογραφική τους δουλιά "Στο βυθό των ουρανών". Αύριο, "Εύχαρις",σε ρεμπέτικα και παραδοσιακά τραγούδια. Το Σάββατο, οΔημήτρης Παναγόπουλος παρουσιάζει τραγούδια από τις δισκογραφικές του δουλιές, καθώς και επιλογή από μπλουζ και ροκ μπαλάντες, ενώ την Κυριακή συντροφιά θα σας κρατήσει με φλαμένγκο και ανατολική μουσική ο Γιώργος Παπαδόπουλος και Λ. Χαβουτζάς.
Κινηματογραφικές προτάσεις

Στον κινηματογράφο "Αλφαβίλ" (Μαυρομιχάλη 168), θα γίνει στις 9 Ιανουαρίου (7μμ - 9μμ - 11μμ) η πρώτη προβολή της ταινίας του Πέτρου Σεβαστίκογλου "Ανεμος στην πόλη".Πρωταγωνιστούν οι: Ζηνόβιεφ Γκερτ, Μαρίνα Βλαντί, Αννα Γιανόφσκαγια, Σεργκέι Ντεσνίτσκι, Γκεναντί Ναζάροφ.Η ταινία παίχτηκε εκτός από το Διεθνές Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, στο Φεστιβάλ της Μόσχας, στο παράλληλο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Βαρκελώνης, στο Μπατούμι της Γεωργίας και τελευταία στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Καϊρου. Σημειώνουμε ότι μετά τη διανομή στην Ελλάδα από την ΑΜΑ φιλμς, η ταινία του Π. Σεβαστίκογλου "Ανεμος στην πόλη", απέκτησε διανομή και στη Ρωσία. Οι Ρώσοι είχαν δείξει από την αρχή μεγάλο ενδιαφέρον για την ταινία, αφού συμμετέχουν η Μαρίνα Βλαντί και ο μεγάλος Ρώσος ηθοποιός Ζηνόβιεφ Γκερτ, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 84 ετών, ένα χρόνο μετά το τέλος των γυρισμάτων.

  • Το βραβευμένο στο "Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης" ντοκιμαντέρ "Οταν ο Σαγκάλ κόστιζε λιγότερο από ένα κιλό πατάτες" των Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Γιώργου Ζέρβα,θα προβληθεί στο "Γαλλικό Ινστιτούτο Αθήνας" στις 7/1 (9μμ). Θέμα του ντοκιμαντέρ είναι η ιστορία της Συλλογής Κωστάκη.Η ταινία έχει γυριστεί στη Μόσχα, στο Παρίσι και την Αθήνα και περιέχει σπάνιο αρχειακό υλικό και ειδικά εφέ με τεχνικές ψηφιακής εικόνας. Το ντοκιμαντέρ έχει κάνει ήδη τα πρώτα του βήματα στο διεθνή χώρο. Εχει προβληθεί στην Ολλανδία, στο "8ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Μασσαλίας", στο "42ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ στο Κορκ της Ιρλανδίας", στην "8η Διεθνή Συνάντηση Ταινιών Ντοκιμαντέρ" στην Πορτογαλία κ.α.
  • Κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Φράνκο Τζεφιρέλι,θα πραγματοποιηθεί στις 4, 5, 6 Ιανουαρίου στο "Παλλάς" (Βουκουρεστίου), στα πλαίσια της έκθεσης έργων του στην Εθνική Πινακοθήκη.Συγκεκριμένα στις 4/1 θα προβληθούν οι ταινίες: "Το ημέρωμα της στρίγκλας" (8μμ), "Ρωμαίος και Ιουλιέτα" (10μμ). Στις 5/1 "Τζέυν Εϋρ" (8μμ), "Αμλετ" (10μμ). Στις 6/1"Αδελφός Ηλιος - Αδελφή Σελήνη" (8μμ), "Οθέλλος" (10μμ). Εισιτήρια (1.500 δρχ. για τα δύο έργα και 500 δρχ. φοιτητικό) προπωλούνται στην "Εθνική Πινακοθήκη" και στο "Παλλάς".
Περιοδικά λόγου, τέχνης, τεχνολογίας

"Με βάρκα την ελπίδα και καπετάνιο τον αγώνα", είναι ο τίτλος του πρώτου θέματος της εφημερίδας "Το Βήμα των βιβλιοχαρτοπωλών" και αναφέρεται στο νέος έτος και στους αγώνες που πρέπει να ενταθούν, προκειμένου να ληφθούν μέτρα που τουλάχιστον θα μειώσουν τα τραντάγματα της "ενσωμάτωσης". Αλλα θέματα που αφορούν στο βιβλίο και τα προβλήματα είναι: Η Εθνική Βιβλιοθήκη και τα σκοτάδια, Ενιαία τιμή βιβλίου, Φόροι, Ηλεκτρονικό Εμπόριο, Δώστε περισσότερα λεφτά για το βιβλίο στους εργαζόμενους, κ.ά.

  • Κυκλοφορεί το τελευταίο τεύχος "Ενενήντα Επτά" του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης στο οποίο περιέχονται: Κοινή συνέντευξη με τους ποιητές Τζων Ασμπερυ και Κένεθ Κόουκ, συνέντευξη Κυριάκου Κατζουράκη, αφιέρωμα στον Λίνο Πολίτη και θέματα, όπως "Μεταφραστής και κείμενο", "Το νεοελληνικό Δοκίμιο", κ.ά.
  • "Ο Πολίτης", με θέματα "Ο έρωτας νικά", "Δεν υπάρχουν αθώα ναρκωτικά","Ανθρωπολογία και νεωτερικά" του Ζωρζ Μπαλαντιέ, κ.ά.
  • "Ανιχνεύσεις", το περιοδικό της σύγχρονης αναζήτησης: Οι τρεις μάγοι και η μυστική τους αδελφότητα, Αμαζόνες γυναίκες πολεμιστές, Γκρίζοι Λύκοι η σκοτεινή Τουρκία, κ.ά.
  • Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα τεύχη 7 και 8 του περιοδικού "Τάμαριξ" της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας με αφιερώματα στο Θέατρο και τα σινεμά της συνοικίας.
  • "Αναγέννηση", μηνιαία επιθεώρηση ενημέρωσης και προβληματισμού.
  • "Καινοτομία", το περιοδικό έρευνας και τεχνολογίας.
Φωτογραφίες και ντοκουμέντα

Εικόνες από τη ζωή των μοναχών του Αγίου Ορους, σπάνια έχουμε δει μέχρι τώρα μια και η φωτογράφιση στη μοναστηριακή κοινότητα δεν επιτρέπεται. Δύο φωτογράφοι, ωστόσο, από το Αμβούργο, ο Γκίντερ Στόκινγκερ και ο Ράινχαρντ Στρίπελμαν,κατάφεραν το καλοκαίρι του 1995 να καταγράψουν με την κάμερα, την καθημερινή ζωή σε ορισμένα μοναστήρια. Στο Ινστιτούτο "Γκαίτε" (Ομήρου 14-16), θα εκτεθούν από τις 9/1 έως τις 4/2 οι φωτογραφίες αυτές, στην έκθεση με τίτλο "Οι μοναχοί του Αγίου Ορους".Στον ίδιο χώρο στις 12 Γενάρη εγκαινιάζεται έκθεση με φωτογραφίες και ντοκουμέντα, αφιερωμένη "Στη ζωή και το έργο του Χάινριχ Μπελ".Στις 22/1 (7.30μ.μ.) ο ανιψιός του σημαντικού Γερμανού συγγραφέα Βίκτορ Μπελ,θα δώσει διάλεξη με θέμα "Αναζητώντας τον αναγνώστη - Τα πρώιμα χρόνια του Χάινριχ Μπελ".Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

"Ωδή - πορείας" στην ακριτική Ελλάδα

Η αρχή έγινε την επομένη των Χριστουγέννων από την Αλεξανδρούπολη, για ν' ακολουθήσουν συναυλίες στην Ορεστιάδα, στο Διδυμότειχο και σήμερα στο Σουφλί. Ο λόγος για την "Ωδή - πορείας",που άρχισε να πραγματοποιεί η Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής (ΚΟΕΜ), με συναυλίες της σε απομονωμένες ακριτικές περιοχές, υπό τη διεύθυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή της, Σταύρου Ξαρχάκου.Στο πρόγραμμα αυτής της μεγάλης μουσικής εξόρμησης, που περιλαμβάνει συνολικά 120 συναυλίες, εντάσσονται επίσης εμφανίσεις της ορχήστρας σε περιοχές του απόδημου ελληνισμού.

Εργο πολυδύναμης μουσικής η "Ωδή - πορείας", που ξεκίνησε στην καρδιά του χειμώνα και πρόκειται να συνεχιστεί όλο το 1998 ως "Εγκώμιο Ακριτισμού", περιλαμβάνει ρυθμούς διαχρονικούς απ' όλη την Ελλάδα. Οι πρώτοι σταθμοί της ΚΟΕΜ για τη νέα χρονιά θα είναι Κομοτηνή (2/1), Ξάνθη (3, 4/1), Καβάλα (5, 6/1), Δράμα (7/1), Δοξάτο (8/1), Νευροκόπι (9/1) και Βέροια (10, 11/1).

"Ανεμος στην πόλη"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ