ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Γενάρη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Γιορτινά χρώματα
  • Εκθεση Θεσσαλών δημιουργών φιλοξενείται στο "Εικαστικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης" (Σωκράτους 111, Λάρισα). Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στη μεταπολεμική γενιά των '50-'60 και '60-'70. Είκοσι εννέα καλλιτέχνες (ζωγράφοι και γλύπτες) παρουσιάζουν, μέχρι τις 10 του Φλεβάρη, 100 περίπου δημιουργίες τους. Φιλοξενούνται έργα των: Μ. Βατζιά, Ε. Ζέρβα, Χρ. Καρά, Κ. Κοντογιάννη, Θ. Φάμπα, Θ. Ακριβόπουλου, Ν. Γκόλαντα, Γ. Ζιάκα, Κ. Δομπούλα, Β. Θεοχαράκη, Γ. Μιχαηλίδη, Ρ. Τσιτώτα κ. ά.
  • Τριάντα έργα μικρών διαστάσεων, ακρυλικά σε χαρτί, παρουσιάζει αυτές τις μέρες ο Εδουάρδος Σακαγιάν στην γκαλερί "Τερρακόττα" (Χρ. Σμύρνης 13, Θεσσαλονίκη). Πρόκειται για τη συνέχεια της ενότητας που εξέθεσε ο καλλιτέχνης πριν ένα χρόνο στο Παρίσι. Οπως σημειώνεται στον κατάλογο, "τα βράδια, ο Εδουάρδος Σακαγιάν, φαντάζεται τα πρόσωπά του. Τα γεννά και τα αναγνωρίζει από τα σημάδια τους. Ανατρέφει τους ήρωές του για να μην του μοιάσουν. Απομακρύνει τον καθρέφτη από το δικό του πρόσωπο, τα είδωλά του όμως τον κυνηγούν. Ανασαίνουν τα χαρακτηριστικά της φανταστικής του ταυτότητας, ψιθυρίζουν τα στοιχεία της ληξιαρχικής ζωγραφικής του πράξης". Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 24 του Γενάρη.
  • Μέχρι τις 18 του Γενάρη στο Διεθνές Κέντρο Εικαστικών Τεχνών "Αέναον" (Στουρνάρη 30) παρουσιάζουν έργα οι: Α. Αϊβάζογλου, Λ. Αλας, Χρ. Γκαλτέμης, Γ. Δρίζου, Π. Ζουμπουλάκης, Μ. Πρέκα.
  • Μέχρι τις 10 του Γενάρη στην γκαλερί "Δημόκριτος" (Δημοκρίτου 24) παρουσιάζει έργα της η γλύπτρια και ζωγράφος Στέλλα Καραγκούνη - Βλαχάβα.Οπως σημειώνεται στον κατάλογο, "η Σ. Καραγκούνη εκφράζει στα έργα της ένα δυναμισμό και μια γνώση ζωηρή από πάθος. Εντούτοις αυτά έχουν μια ηρεμία, γιατί μπορεί να εξουσιάζει τις κινήσεις της και είναι ικανή χωρίς καμιά δυσκολία να πραγματοποιήσει με καλαισθησία αυτό που έχει σκεφτεί. Και φθάνει σ' αυτό το αποτέλεσμα, όχι μόνο γιατί κατέχει την καθαρή έκφραση της τεχνικής ποιότητας, αλλά γιατί ενδιαφέρεται να έχει το έργο της ένα πραγματικό εικαστικό και αισθητικό διάλογο με το θεατή".
  • Με θέμα: "Δωδεκάνησος 1997 - 50 χρόνια από την ενσωμάτωση",στο Μέγαρο της Βουλής,φιλοξενείται έκθεση ζωγραφικής και σχεδίου μαθητών δημοτικού της Δωδεκανήσου.
  • Εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες στην αίθουσα τέχνης "Αντήνωρ" (Δεινοκράτους 53), έκθεση κεραμικής του Βύρωνα Δημητρακούλη.Λύχνοι, ειδώλια, μορφές ουδέτερες προκαλούν τη φαντασία του θεατή. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 9 του Γενάρη.
  • Την πρόσφατη εικαστική του δημιουργία παρουσιάζει μέχρι τις 15 του Γενάρη στην αίθουσα τέχνης "Τρίγωνο" (Δροσίνη και Δ. Κυριακού 16, Κηφισιά), ο ζωγράφος Νικήτας Φλέσσας.Πορτρέτα, φιγούρες και νεκρές φύσεις είναι τα θέματα που συνθέτουν την εικαστική του πρόταση, μέσα από την οποία αναδεικνύεται η οπτική του για τον κόσμο, την καθημερινότητα και τις ανθρώπινες σχέσεις.
  • "Μνήμες και σύγχρονοι δρόμοι της κυπριακής πλαστικής" ονομάζεται η έκθεση που παρουσιάζεται στο Μνημείο Αλατζά Ιμαρέτ (Κασσάνδρου 91-93, Θεσσαλονίκη). Οι τρεις συμβολικοί σταθμοί της έκθεσης (αρχαίοι πολιτισμοί, λαϊκή γλυπτική παράδοση, μοντέρνα τέχνη) παρουσιάζονται ως επιμέρους καλλιτεχνικές εκφράσεις, οι οποίες ωστόσο επικοινωνούν μεταξύ τους μέσα από μια κοινή - άμεση ή έμμεση - αναφορά σε σύμβολα και μορφικά αρχέτυπα που έχουν ηλικία πολλών αιώνων. Η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι τις 11 του Γενάρη.
Χρωστήρας γυναικών

Εγκαινιάζεται στις 8 Ιανουαρίου στην γκαλερί "Χρυσόθεμις" (25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι), έκθεση έργων ζωγραφικής της Καίτης Μαυροκεφάλου.Παρουσιάζονται μελάνια και παστέλ, δημιουργίες των τελευταίων χρόνων. Η Κ. Μαυροκεφάλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Οπως η ίδια σημειώνει "Είχα την τύχη να βρεθώ από μικρή στα καλλιτεχνικά δρώμενα του τόπου μας. Τα σκηνικά των Γ. Μόραλη, Ν. Νικολάου, Γ. Τσαρούχη, Ανεμογιάννη και άλλων, άσκησαν πάνω μου τη γοητεία και τη μαγεία της σκηνής και του παρασκηνίου, μια και ο πατέρας μου υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Μουσούρη".

Αρχισε τις εικαστικές της σπουδές στην "Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών" το 1964 κοντά στους μεγάλους ανθρώπους της τέχνης. Τον Γ. Μόραλη (ζωγραφική), τον ακαδημαϊκό Π. Μυλωνά (αρχιτεκτονική), τον Π. Πρεβελάκη (ιστορία της τέχνης). Στη συνέχεια σπούδασε κεραμική (υπότροφος του ΙΚΥ) με τον Γ. Γεωργίου.Από το 1970, η Κ. Μαυροκεφάλου εργάζεται στην ΑΣΚΤ, σαν μέλος ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού στην ιστορία της τέχνης. Η έκθεση έργων της στην γκαλερί "Χρυσόθεμις", θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.

  • Την ίδια μέρα στην αίθουσα τέχνης "Κρεωνίδης" (Κανάρη 24), εγκαινιάζεται έκθεση έργων της Βάσως Κυριάκη.Η Β. Κυριάκη είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο, στο τμήμα αρχιτεκτόνων και ασχολείται παράλληλα με τη ζωγραφική. Στην τωρινή της έκθεση θα παρουσιάσει είκοσι περίπου έργα της τελευταίας περιόδου, κατασκευές με μεικτά υλικά. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Ιανουαρίου.
Προετοιμασία εγκαινίων
  • "Εικαστική αναδρομική" έκθεση έργων του Κώστα Πουλουπάτη εγκαινιάζεται στις 4 Ιανουαρίου (7.30μμ) στη Βίλα Στέλλα του Δήμου Ηρακλείου (Γαλήνης 1 και Μελ. Μερκούρη). Ο Κ. Πουλουπάτης γεννήθηκε στην Αρτεμησία Καλαμάτας. Μαθήτευσε κοντά στους: Μανωλακάκη, Ν. Καστανάκη.Αργότερα, εξόριστος στον Αϊ - Στράτη, μαθήτευσε κοντά στο συνεξόριστό του Χρήστο Δαγκλή.Η παρουσίαση έργων του στη "Βίλα Στέλλα" περιλαμβάνει 110 πίνακες, με θέματα παρμένα από την Αντίσταση, την εξορία, αλλά και σκηνές της καθημερινής ζωής. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Ιανουαρίου και θα λειτουργεί από τις 10πμ έως τις 2μμ και από τις 6μμ έως τις 9.30μμ.
  • Από τις 13 Ιανουαρίου έως τις 8 Φεβρουαρίου στην γκαλερί "Νέες Μορφές" (Βαλαωρίτου 9), ο Αχιλλέας Χρηστίδης παρουσιάζει την πρόσφατη εικαστική του δημιουργία. Παρουσιάζονται μεγάλα τελάρα (λάδια) στα οποία ο καλλιτέχνης εστιάζει το βλέμμα του και τη δική μας ματιά, στις εικαστικές του διαδρομές, προσδοκώντας την επικοινωνία με το θεατή.

Ο Αχ. Χρηστίδης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1959. Από το 1979 και για πέντε χρόνια, κάνει μουσικές σπουδές, τις οποίες όμως εγκαταλείπει για να αφιερωθεί αποκλειστικά στη ζωγραφική. Είναι αυτοδίδακτος. Εχει στο ενεργητικό του δώδεκα ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ παράλληλα, παρουσίασε έργα του σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις. Ασχολήθηκε ακόμη με την εικονογράφηση βιβλίων.

Φωτογραφικές ματιές

Το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας προσκαλεί τους νέους Ελληνες φωτογράφους, στην 6η Εκθεση Νέων Ελλήνων Φωτογράφων.Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να στείλουν 10 - 15 φωτογραφίες, από 20 έως 60 εκατοστά. Οι φωτογραφίες δεν πρέπει να είναι κολλημένες σε οποιοδήποτε υλικό, ενώ το θέμα της έκθεσης είναι ελεύθερο, αλλά πρέπει να παρουσιάζει μία ενότητα η οποία να έχει ομοιογένεια στο περιεχόμενο και το ύφος. Οι συμμετοχές που θα επιλεγούν, θα παρουσιαστούν σε ομαδική έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στον Πύργο του Μύλου της Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια της 10ης Φωτογραφικής Συγκυρίας (Φεβρουάριος 1998), ενώ τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου θα παρουσιαστούν στην Αθήνα στα πλαίσια του 5ου Διεθνούς Μήνα Φωτογραφίας.Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 3234217.

Πιστό στο ραντεβού του με τους φιλότεχνους και τους συλλέκτες, το Σωματείο Αρχαιοπωλών και Εμπόρων Εργων Τέχνης της Ελλάδας,οργανώνει για έκτη συνεχή χρονιά, από 5 έως 8 Μαρτίου, την έκθεση "Ο χρόνος στην τέχνη", στις αίθουσες του ξενοδοχείου "Μεγάλη Βρετανία". Η έκθεση, που δεν είναι εμπορική, οργανώνεται από το μοναδικό στην Ελλάδα σωματείο εμπόρων τέχνης που είναι αναγνωρισμένο από το κράτος και αποτελείται από 100 και πλέον επαγγελματίες του κλάδου.

Την ομαδική έκθεση εικαστικού παιχνιδιού, με τίτλο "Μαίρη Κρίστμανς",παρουσιάζει το Κέντρο Τέχνης "Πανταζίδης" (Στασινού 8α, Στάδιο), μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Η έκθεση περιλαμβάνει κατασκευές μεικτής τεχνικής από διάφορα υλικά, που οι καλλιτέχνες δημιούργησαν στο πλαίσιο των εορτών, αποδίδοντας με χιούμορ το πνεύμα των ημερών. Εκθέτουν έργα τους οι: Μάρθα Δημητρακοπούλου, Γιώργος Ετμεκτζόγλου, Αντώνης Καστρινάκης, Ζήνα Κωστοπούλου, Βάσω Μανιδάκη, Λίτσα Μαυρογεώργη, Ντίνα Μπούτου, Κώστας Ντάλλας κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ