ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Γενάρη 1998
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΡΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ "DIANA"
"Βόμβα" στο χώρο παραγωγής

Κανένα μέτρο ασφάλειας δεν είχε παρθεί

Δυο μέρες μετά την έκρηξη του ατμολέβητα του εργοστασίου της Χαρτοποιίας Θράκης ΑΕ DIANA,στην οποία σκοτώθηκαν δυο εργάτες και τραυματίστηκαν άλλοι τέσσερις,αποκαλύπτονται νέα στοιχεία για την εγκληματική αμέλεια των υπευθύνων της εταιρίας, ενώ ταυτόχρονα επιχειρείται η συγκάλυψη των αιτιών που οδήγησαν στο δυστύχημα, με την προσπάθεια απόκρυψης των όσων καταγγέλλουν εργαζόμενοι για την έλλειψη μέτρων ασφάλειας.

Στη συγκεκριμένη βιομηχανία δεν υπάρχει κανένα μέτρο ασφάλειας. Επίσης δεν υπάρχει σωματείο, κάτω από την πίεση της εργοδοτικής τρομοκρατίας και δε λειτουργεί επιχειρησιακή επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας. Ο ατμολέβητας, που έπρεπε κανονικά να βρίσκεται έξω από τους χώρους παραγωγής, τοποθετήθηκε δίπλα σε εύφλεκτα υλικά και στο τμήμα συσκευασίας, όπου απασχολούνται πολλές δεκάδες εργαζόμενοι.Γύρω απ' το λέβητα δεν υπήρχε προστατευτικό μπετόν. Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, μια βδομάδα προτού σημειωθεί η έκρηξη οι μηχανές σταμάτησαν πέντε φορές σε μία μόνο βάρδια, γιατί υπήρχε πρόβλημα στον καυστήρα. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η επιχείρηση δε σταμάτησε την παραγωγή για να επιδιορθώσει το λέβητα για οικονομικούς λόγους.

Σε εγκληματική αμέλεια υπηρεσιών αναφέρεται το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης, το οποίο ρωτά τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ξάνθης "με ποια κριτήρια παραχώρησε - αν όντως δόθηκε - άδεια λειτουργίας το αρμόδιο τμήμα Βιομηχανίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης". Ερωτηματικά υπάρχουν για το πόσο ειδικευμένο ήταν το προσωπικό που χειριζόταν το λέβητα. "Αν υπήρχε σωματείο και Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας δε θα επέτρεπε να λειτουργήσει αυτή η "βόμβα" μέσα στους χώρους παραγωγής", δήλωσε στο "Ρ" ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, Χρήστος Στολτίδης,που αναφέρθηκε και στην παντελή έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Η ΝΕ Ξάνθης του ΚΚΕ καταγγέλλει ότι στο νομό δε λειτουργεί Νομαρχιακή Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας με υπεύθυνο τεχνικό και ότι η Επιθεώρηση Εργασίας απασχολεί μονάχα δυο υπάλληλους.

Από την πλευρά της, η επιχείρηση ανακοίνωσε από την πρώτη στιγμή ότι ο λέβητας λειτουργεί από το 1997 με την εγγύηση ακόμα της ιταλικής εταιρίας που τον κατασκεύασε και ότι η άδεια λειτουργίας του εργοστασίου είναι ανανεωμένη. Το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων για την έκρηξη αναμένεται να παραδοθεί την ερχόμενη βδομάδα στον εισαγγελέα Ξάνθης.

Κόλαση φωτιάς

Νεκροί από την έκρηξη είναι ο μηχανοδηγός Στέφανος Δρασκίδης 28 ετών και ο ηλεκτρολόγος Φάνης Καμήλογλου,38 ετών, πατέρας δυο ανήλικων παιδιών, οι οποίοι κηδεύτηκαν την Κυριακή. Τραυματίες είναι οι Κ. Κουρτίδης, Α. Αράπογλου, Π. Παρασκευάς, Σ. Χατζηνικολάου,οι οποίοι βρίσκονται εκτός κινδύνου. Σύμφωνα με τις περιγραφές των τραυματιών, "το ωστικό κύμα διέλυσε τα πάντα. Μας πέταξε όπως το χαρτί. Λες και ήμασταν σε κόλαση, σε καζάνι που βράζει". Ολόκληρη η σκεπή του εργοστασίου υποχώρησε και γκρεμίστηκαν οι τοίχοι. Ακαριαίο θάνατο από το ωστικό κύμα της έκρηξης βρήκε ο Στ. Δρασκίδης,που την ώρα εκείνη ήταν κοντά στο λέβητα. Ο Φ. Καμήλογλου καταπλακώθηκε από τεράστια ποσότητα χαρτιού που είχε πάρει ήδη φωτιά. Οταν οι άνδρες της Πυροσβεστικής τον βρήκαν, ήταν ακόμη ζωντανός, υπέκυψε όμως κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Κλιμάκιο της ΝΕ Ξάνθης του ΚΚΕ, μαζί με τον βουλευτή του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου πήγε στο εργοστάσιο και ενημερώθηκε για το δυστύχημα, ενώ επισκέφθηκε και τους τραυματίες στο Νοσοκομείο Ξάνθης, διαπιστώνοντας την τραγική κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες εργαζόμενοι στο νομό και την παντελή απουσία του κράτους πρόνοιας.

Η ΝΕ Ξάνθης του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της, τονίζει: "Δυο νεκροί και τέσσερις τραυματίες, ο ένας από τους οποίους πολύ βαριά είναι το τίμημα που πλήρωσε η εργατική τάξη στο βωμό των συμφερόντων της χαρτοβιομηχανίας DIANA του κ. Ζερίτη. Τα δισεκατομμύρια των κρατικών επιχορηγήσεων για επεκτάσεις και εκσυγχρονισμό της επιχείρησης δε στάθηκαν ικανά να αποτρέψουν το θανατηφόρο ατύχημα. Το κυνήγι του κέρδους σε βάρος των εργαζομένων επέβαλε ένα στυγνό αντιδημοκρατικό και αυταρχικό καθεστώς, με αποτέλεσμα οι 450 περίπου εργαζόμενοι να στερούνται το στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα να ιδρύσουν και λειτουργήσουν εργατικό σωματείο. Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι η μη συγκρότηση της προβλεπόμενης από το νόμο Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας στην επιχείρηση και η αδυναμία ελέγχου από μέρους των εργαζομένων στην εφαρμογή των σχετικών κανόνων".

Η ΝΕ του ΚΚΕ επιρρίπτει και πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση για τη μη εφαρμογή των νόμων για την υγιεινή και ασφάλεια, ενώ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Επίσης, καλεί εργαζόμενους και σωματεία να αγωνιστούν για:

"Την εφαρμογή των προβλεπόμενων από τους νόμους κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στις επιχειρήσεις. Την ουσιαστική λειτουργία των αρμόδιων υπηρεσιών με την άμεση πρόσληψη υπεύθυνων και ειδικών υπαλλήλων. Την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και συνδικαλιστικών ελευθεριών στη χαρτοβιομηχανία DIANA, καθώς και σε όλες τις επιχειρήσεις του νομού".

Για μια θέση στην ελπίδα

Χιλιάδες αλλοδαποί στριμωγμένοι έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ στην οδό Πειραιώς, περίμεναν και χτες με αγωνία να καταθέσουν τα χαρτιά τους για να πάρουν την πολυπόθητη "λευκή" κάρτα, που θα τους βγάλει έστω και για λίγο από την παρανομία. Συντεταγμένοι σε τρεις σειρές, σπρώχνονταν για περάσουν την πύλη των γραφείων, εκεί όμως τους περίμεναν αστυνομικοί απωθώντας τους με βία. Τα μικροεπεισόδια δεν έλειψαν ούτε χτες, μια και πολλοί διαπληκτίζονται για μια θέση στην ουρά, η οποία έχει δημιουργηθεί από τα ξημερώματα, αφού μερικοί περίμεναν από τις τρεις το πρωί!

Ο Αχμέτ Αϊσά από τη Συρία, πριν δύο χρόνια άφησε τη χώρα του και μαζί με τα έξι παιδιά του ήρθε στην Ελλάδα για μια "καλύτερη τύχη". Οπως είπε, "δουλεύω στην οικοδομή και παίρνω 11 χιλιάδες μεροκάματο. Είμαι πολύ καλός στη δουλιά μου και γι' αυτό το αφεντικό μου με εκτίμησε και μου δίνει τόσα. Για την κάρτα δεν ξέρω αν θα μας βγει σε καλό. Πολλοί φοβούνται ότι θα μας απελάσουν μόλις καταθέσουμε τα χαρτιά μας". Για τη δουλιά του θα μας πει "είναι κουραστική, γυρίζω το απόγευμα στο σπίτι μου και αναλαμβάνω καθήκοντα δασκάλου, αφού δεν έχω τη δυνατότητα να πάω τα παιδιά μου σχολείο. Προσπαθώ τουλάχιστον να τους μάθω τα βασικά".

"Δεν μπορώ πια να ζω άλλο στην παρανομία. Αυτή η κάρτα έπρεπε να είχε δοθεί εδώ και καιρό", θα μας πει ο 24χρονος Τσετάν Ντάτσεφ από τη Βουλγαρία. "Εχω τρία χρόνια στην Ελλάδα και δεν τολμώ να πάω πουθενά. Σπίτι - δουλιά, δουλιά - σπίτι. Φοβάμαι πολύ μήπως με πιάσουν και με στείλουν πίσω. Τουλάχιστον με την κάρτα θα κυκλοφορούμε χωρίς το φόβο να μας πιάσουν".

Ο Χανάν Μπομπίδ από το Μαρόκο παραπονιέται ότι "πολλοί Ελληνες μας βλέπουν σαν εχθρούς τους, νομίζουν ότι ήρθαμε να τους πάρουμε τις δουλιές τους. Μακάρι να έβρισκα μια καλή δουλιά στη χώρα μου και αμέσως θα γυρνούσα πίσω. Εδώ δουλεύω τρία χρόνια και δεν έχω πάρει ούτε ένα ένσημο".

Ο Αμπντουλκαρέ Αντάν από το Μαρόκο ήρθε στον ΟΑΕΔ επειδή το είδε στην τηλεόραση. "Δεν ξέρω τι γίνεται εδώ. Είδα στην τηλεόραση τους ξένους να μαζεύονται εδώ και ήρθα και εγώ. Ψάχνω να βρω κάποιον γνωστό μου για να μου εξηγήσει τι πρέπει να κάνω...".

Οπλοστάσιο στα χέρια της μαφίας

Οπλοστάσιο ικανό να εξοπλίσει ολόκληρο λόχο εντόπισε προχτές η ΕΛΑΣ στο Δίον Πιερίας. Τα όπλα βρέθηκαν στο σπίτι και στο χοιροστάσιο της Ντόνα Γουίλκινς - Καλτσά, 42 χρόνων, συζύγου του Γιώργου Καλτσά. Σύμφωνα με την Ασφάλεια, ο τελευταίος ανήκε σε συμμορία που δολοφονούσε κατά παραγγελία και βρέθηκε πρόσφατα δολοφονημένος σε περιοχή της Βοιωτίας.

Στην έρευνα που έγινε κατασχέθηκαν δέκα αντιαρματικές ρουκέτες, δυο οπλοπολυβόλα, εφτά τουφέκια, δυο εκτοξευτήρες ρουκετών, δυο υποπολυβόλα και 65 χειροβομβίδες. Επίσης εφτά κιλά γεμίσματα πυροκροτητών, 300 πυροκροτητές, τρεις πυροσωλήνες χειροβομβίδων, 153 πλακούντες με εκρηκτική ύλη ΤΝΤ των 200 γραμμαρίων, 130 μέτρα βραδύκαυστο σχοινί, χιλιάδες φυσίγγια, γεμιστήρες, φυσιγγιοθήκες, σιγαστήρες κλπ.

Τα όπλα προέρχονται από τις αποθήκες του αλβανικού στρατού που λεηλατήθηκαν πέρσι κατά τη διάρκεια της εξέγερσης. Οι αστυνομικοί είναι προβληματισμένοι και δεν μπορούν να εξηγήσουν για ποιο λόγο άνθρωποι του υποκόσμου είχαν εφοδιαστεί με βαριά όπλα.

Το οπλοστάσιο ανακαλύφθηκε τυχαία κατά τη διάρκεια επιχείρησης για τη σύλληψη δυο Αλβανών λαθρομεταναστών που εμπορεύονταν χασίς. Οι αστυνομικοί έπιασαν τους Σκέρντι Περικλίου και Ιλιρ Ρότζι με έντεκα κιλά χασίς.

Ο αδελφός του Γιώργου Καλτσά, Βασίλης που σκοτώθηκε σε τροχαίο πριν λίγες μέρες, μετά την απόδρασή του από τις φυλακές είχε καταφύγει στην Αλβανία. Σύμφωνα με πληροφορίες, τη μέρα που έγινε το τροχαίο είχε πάει σε κρησφύγετό του στη Χαλκιδική.

Στη μνήμη αγωνιστή

Αντί για στεφάνι ο Διονύσης Καρράς προσφέρει στην ΠΕΑΕΑ 10.000 δρχ. στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, ΕΛΑΣίτη και Μακρονησιώτη ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΟΥΛΑΚΟΥ,που πέθανε στις 2/1/98 και κηδεύτηκε στις 5/1/98, πιστός στα ιδανικά του έως το τέλος της ζωής του.

Αντιστασιακές εκδηλώσεις

Κοπή πίτας

Το Παράρτημα ΙΛΙΟΥ (Ν. Λιόσια) της ΠΕΑΕΑ καλεί τα μέλη του και τους φίλους της Αντίστασης σήμερα στις 10.45 π.μ.,στο κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας του, που θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου (απέναντι από την Εθνική Τράπεζα).

  • Το Παράρτημα ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ καλεί τα μέλη και φίλους της Εθνικής Αντίστασης την Κυριακή 11 - 1 - 98 στις 10 π.μ. να παραβρεθούν στο κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας του, που θα γίνει στην αίθουσα της Ενωσης Σμυρναίων (28ης Οκτωβρίου και Θεσσαλίας).
Αιτήσεις για προσλήψεις

Στις 28 Γενάρη λήγει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων των υποψηφίων για προσλήψεις σε θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων των υπουργείων Υγείας και Πρόνοιας και Αμυνας για νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Κέντρα Ψυχικής Υγείας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού, οι αιτήσεις θα αρχίσουν να υποβάλλονται την ερχόμενη Παρασκευή 9 Γενάρη στις υπηρεσίες νομαρχιών ή επαρχείων όπου προκηρύχτηκαν οι θέσεις.

Συγκέντρωση αδιορίστων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες το πρωί εκατοντάδες αναπληρωτές και ωρομίσθιοι καθηγητές που έκλεισαν τη Μητροπόλεως έξω από το υπουργείο Παιδείας. Συναντήθηκαν με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Αθ. Τζιούμη και στο ψήφισμα που του επέδωσαν ζητούν να προσληφθούν όλοι οι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι με βάση την εγγραφή τους στην επετηρίδα, να μη γίνει ο διαγωνισμός πρόσληψης τους και να καταργηθεί ο αντιεκπαιδευτικός νόμος 2525. Σε ένδειξη συμπαράστασης παραβρέθηκε στη συγκέντρωσή τους ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Ν. Τσούλιας.

Επανόρθωση

Από παραδρομή, στο φύλλο του Σαββάτου 3 Γενάρη, στη σελίδα 8, στο κείμενο του Γιάννη Θ. Καλοπίση, που αναδημοσιεύσαμε από το περιοδικό "Αντί" με τίτλο "Ενας άστοχος και παραπλανητικός όρος" και αναφέρεται στη λεγόμενη "αειφόρο" ανάπτυξη, η αφιέρωση του γράφοντος στη μνήμη του δασολόγου τοπ. μηχανικού Εμμ. Ι. Λαμπάκη, έγινε αφιέρωση σε "Λαμπράκη".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ