Τρίτη 6 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΡΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ "DIANA"
"Βόμβα" στο χώρο παραγωγής

Κανένα μέτρο ασφάλειας δεν είχε παρθεί

Δυο μέρες μετά την έκρηξη του ατμολέβητα του εργοστασίου της Χαρτοποιίας Θράκης ΑΕ DIANA,στην οποία σκοτώθηκαν δυο εργάτες και τραυματίστηκαν άλλοι τέσσερις,αποκαλύπτονται νέα στοιχεία για την εγκληματική αμέλεια των υπευθύνων της εταιρίας, ενώ ταυτόχρονα επιχειρείται η συγκάλυψη των αιτιών που οδήγησαν στο δυστύχημα, με την προσπάθεια απόκρυψης των όσων καταγγέλλουν εργαζόμενοι για την έλλειψη μέτρων ασφάλειας.

Στη συγκεκριμένη βιομηχανία δεν υπάρχει κανένα μέτρο ασφάλειας. Επίσης δεν υπάρχει σωματείο, κάτω από την πίεση της εργοδοτικής τρομοκρατίας και δε λειτουργεί επιχειρησιακή επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας. Ο ατμολέβητας, που έπρεπε κανονικά να βρίσκεται έξω από τους χώρους παραγωγής, τοποθετήθηκε δίπλα σε εύφλεκτα υλικά και στο τμήμα συσκευασίας, όπου απασχολούνται πολλές δεκάδες εργαζόμενοι.Γύρω απ' το λέβητα δεν υπήρχε προστατευτικό μπετόν. Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, μια βδομάδα προτού σημειωθεί η έκρηξη οι μηχανές σταμάτησαν πέντε φορές σε μία μόνο βάρδια, γιατί υπήρχε πρόβλημα στον καυστήρα. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η επιχείρηση δε σταμάτησε την παραγωγή για να επιδιορθώσει το λέβητα για οικονομικούς λόγους.

Σε εγκληματική αμέλεια υπηρεσιών αναφέρεται το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης, το οποίο ρωτά τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ξάνθης "με ποια κριτήρια παραχώρησε - αν όντως δόθηκε - άδεια λειτουργίας το αρμόδιο τμήμα Βιομηχανίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης". Ερωτηματικά υπάρχουν για το πόσο ειδικευμένο ήταν το προσωπικό που χειριζόταν το λέβητα. "Αν υπήρχε σωματείο και Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας δε θα επέτρεπε να λειτουργήσει αυτή η "βόμβα" μέσα στους χώρους παραγωγής", δήλωσε στο "Ρ" ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, Χρήστος Στολτίδης,που αναφέρθηκε και στην παντελή έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Η ΝΕ Ξάνθης του ΚΚΕ καταγγέλλει ότι στο νομό δε λειτουργεί Νομαρχιακή Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας με υπεύθυνο τεχνικό και ότι η Επιθεώρηση Εργασίας απασχολεί μονάχα δυο υπάλληλους.

Από την πλευρά της, η επιχείρηση ανακοίνωσε από την πρώτη στιγμή ότι ο λέβητας λειτουργεί από το 1997 με την εγγύηση ακόμα της ιταλικής εταιρίας που τον κατασκεύασε και ότι η άδεια λειτουργίας του εργοστασίου είναι ανανεωμένη. Το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων για την έκρηξη αναμένεται να παραδοθεί την ερχόμενη βδομάδα στον εισαγγελέα Ξάνθης.

Κόλαση φωτιάς

Νεκροί από την έκρηξη είναι ο μηχανοδηγός Στέφανος Δρασκίδης 28 ετών και ο ηλεκτρολόγος Φάνης Καμήλογλου,38 ετών, πατέρας δυο ανήλικων παιδιών, οι οποίοι κηδεύτηκαν την Κυριακή. Τραυματίες είναι οι Κ. Κουρτίδης, Α. Αράπογλου, Π. Παρασκευάς, Σ. Χατζηνικολάου,οι οποίοι βρίσκονται εκτός κινδύνου. Σύμφωνα με τις περιγραφές των τραυματιών, "το ωστικό κύμα διέλυσε τα πάντα. Μας πέταξε όπως το χαρτί. Λες και ήμασταν σε κόλαση, σε καζάνι που βράζει". Ολόκληρη η σκεπή του εργοστασίου υποχώρησε και γκρεμίστηκαν οι τοίχοι. Ακαριαίο θάνατο από το ωστικό κύμα της έκρηξης βρήκε ο Στ. Δρασκίδης,που την ώρα εκείνη ήταν κοντά στο λέβητα. Ο Φ. Καμήλογλου καταπλακώθηκε από τεράστια ποσότητα χαρτιού που είχε πάρει ήδη φωτιά. Οταν οι άνδρες της Πυροσβεστικής τον βρήκαν, ήταν ακόμη ζωντανός, υπέκυψε όμως κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Κλιμάκιο της ΝΕ Ξάνθης του ΚΚΕ, μαζί με τον βουλευτή του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου πήγε στο εργοστάσιο και ενημερώθηκε για το δυστύχημα, ενώ επισκέφθηκε και τους τραυματίες στο Νοσοκομείο Ξάνθης, διαπιστώνοντας την τραγική κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες εργαζόμενοι στο νομό και την παντελή απουσία του κράτους πρόνοιας.

Η ΝΕ Ξάνθης του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της, τονίζει: "Δυο νεκροί και τέσσερις τραυματίες, ο ένας από τους οποίους πολύ βαριά είναι το τίμημα που πλήρωσε η εργατική τάξη στο βωμό των συμφερόντων της χαρτοβιομηχανίας DIANA του κ. Ζερίτη. Τα δισεκατομμύρια των κρατικών επιχορηγήσεων για επεκτάσεις και εκσυγχρονισμό της επιχείρησης δε στάθηκαν ικανά να αποτρέψουν το θανατηφόρο ατύχημα. Το κυνήγι του κέρδους σε βάρος των εργαζομένων επέβαλε ένα στυγνό αντιδημοκρατικό και αυταρχικό καθεστώς, με αποτέλεσμα οι 450 περίπου εργαζόμενοι να στερούνται το στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα να ιδρύσουν και λειτουργήσουν εργατικό σωματείο. Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι η μη συγκρότηση της προβλεπόμενης από το νόμο Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας στην επιχείρηση και η αδυναμία ελέγχου από μέρους των εργαζομένων στην εφαρμογή των σχετικών κανόνων".

Η ΝΕ του ΚΚΕ επιρρίπτει και πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση για τη μη εφαρμογή των νόμων για την υγιεινή και ασφάλεια, ενώ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Επίσης, καλεί εργαζόμενους και σωματεία να αγωνιστούν για:

"Την εφαρμογή των προβλεπόμενων από τους νόμους κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στις επιχειρήσεις. Την ουσιαστική λειτουργία των αρμόδιων υπηρεσιών με την άμεση πρόσληψη υπεύθυνων και ειδικών υπαλλήλων. Την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και συνδικαλιστικών ελευθεριών στη χαρτοβιομηχανία DIANA, καθώς και σε όλες τις επιχειρήσεις του νομού".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ