Τρίτη 6 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΖΕΥΞΗ ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ
Θα στοιχίσει ο "κούκος αηδόνι"...

"Ο κούκος αηδόνι" θα στοιχίσει τελικά στο Δημόσιο και κατ' επέκταση στον ελληνικό λαό η κατασκευή και λειτουργία της ζεύξης Ρίου - Αντιρρίου.

Δεν έφτανε η σκανδαλώδης σύμβαση που υπέγραψε η κυβέρνηση με τη γαλλοελληνική κατασκευαστική κοινοπραξία, με την οποία οι εργολάβοι εκτός από τεράστια υπερκέρδη ανέλαβαν και την εκμετάλλευση του έργου για 30 ολόκληρα χρόνια. Δεν έφτανε ότι πάνω από το 50% του κόστους του έργου (υπολογίζεται πλέον επισήμως σε 226 δισ. δρχ., από τα 128 δισ. δρχ. που ξεκίνησε) χορηγούνται με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Στη διάρκεια της υπογραφής των 31 δανειακών συμβάσεων από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, τον εκπρόσωπο της κοινοπραξίας Γάλλο Ντεβαζιέ, τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Π. Γεννηματά και τους εκπροσώπους διαφόρων ξένων ιδιωτικών τραπεζών, αποκαλύφθηκε και το εξής: Για να δώσουν οι τράπεζες αυτές τα υψηλά δάνεια, απαίτησαν να γίνουν διάφορα έργα - και άλλα να μη γίνουν - ώστε να τροφοδοτείται ένα μεγάλο μέρος της κίνησης των αυτοκινήτων προς τη Δυτική Ελλάδα, να διοχετεύεται αναγκαστικά πάνω από τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου για να αποπληρωθεί το έργο μέσω των πανάκριβων διοδίων που θα επιβληθούν! Τα συμπληρωματικά αυτά έργα, που θα λειτουργούν φυσικά ως προσβάσεις της ζεύξης και δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την ανάπτυξη της χώρας, θα κοστίσουν βέβαια αρκετές δεκάδες δισ. δρχ.

Πιο αποκαλυπτικός, ο Π. Γεννηματάς είπε επί λέξει, απευθυνόμενος στον Κ. Λαλιώτη: "Το γεφύρι από μόνο του δε θα φέρει αυτοκίνητα. Τα αυτοκίνητα πρέπει να τα φέρουμε εμείς". Για να απαντήσει βέβαια απολογητικά ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει με πρώτη προτεραιότητα και την επέκταση του δυτικού άξονα από την Καλαμάτα ως τα ελληνοαλβανικά σύνορα και την επέκταση του οριζόντιου άξονα, ώστε να συνδέει τη Λαμία με το Αντίρριο...

Κατά τα άλλα, ο Κ. Λαλιώτης ανακοίνωσε ότι το έργο θα είναι έτοιμο το 2004.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ