Τρίτη 6 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Για μια θέση στην ελπίδα

Χιλιάδες αλλοδαποί στριμωγμένοι έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ στην οδό Πειραιώς, περίμεναν και χτες με αγωνία να καταθέσουν τα χαρτιά τους για να πάρουν την πολυπόθητη "λευκή" κάρτα, που θα τους βγάλει έστω και για λίγο από την παρανομία. Συντεταγμένοι σε τρεις σειρές, σπρώχνονταν για περάσουν την πύλη των γραφείων, εκεί όμως τους περίμεναν αστυνομικοί απωθώντας τους με βία. Τα μικροεπεισόδια δεν έλειψαν ούτε χτες, μια και πολλοί διαπληκτίζονται για μια θέση στην ουρά, η οποία έχει δημιουργηθεί από τα ξημερώματα, αφού μερικοί περίμεναν από τις τρεις το πρωί!

Ο Αχμέτ Αϊσά από τη Συρία, πριν δύο χρόνια άφησε τη χώρα του και μαζί με τα έξι παιδιά του ήρθε στην Ελλάδα για μια "καλύτερη τύχη". Οπως είπε, "δουλεύω στην οικοδομή και παίρνω 11 χιλιάδες μεροκάματο. Είμαι πολύ καλός στη δουλιά μου και γι' αυτό το αφεντικό μου με εκτίμησε και μου δίνει τόσα. Για την κάρτα δεν ξέρω αν θα μας βγει σε καλό. Πολλοί φοβούνται ότι θα μας απελάσουν μόλις καταθέσουμε τα χαρτιά μας". Για τη δουλιά του θα μας πει "είναι κουραστική, γυρίζω το απόγευμα στο σπίτι μου και αναλαμβάνω καθήκοντα δασκάλου, αφού δεν έχω τη δυνατότητα να πάω τα παιδιά μου σχολείο. Προσπαθώ τουλάχιστον να τους μάθω τα βασικά".

"Δεν μπορώ πια να ζω άλλο στην παρανομία. Αυτή η κάρτα έπρεπε να είχε δοθεί εδώ και καιρό", θα μας πει ο 24χρονος Τσετάν Ντάτσεφ από τη Βουλγαρία. "Εχω τρία χρόνια στην Ελλάδα και δεν τολμώ να πάω πουθενά. Σπίτι - δουλιά, δουλιά - σπίτι. Φοβάμαι πολύ μήπως με πιάσουν και με στείλουν πίσω. Τουλάχιστον με την κάρτα θα κυκλοφορούμε χωρίς το φόβο να μας πιάσουν".

Ο Χανάν Μπομπίδ από το Μαρόκο παραπονιέται ότι "πολλοί Ελληνες μας βλέπουν σαν εχθρούς τους, νομίζουν ότι ήρθαμε να τους πάρουμε τις δουλιές τους. Μακάρι να έβρισκα μια καλή δουλιά στη χώρα μου και αμέσως θα γυρνούσα πίσω. Εδώ δουλεύω τρία χρόνια και δεν έχω πάρει ούτε ένα ένσημο".

Ο Αμπντουλκαρέ Αντάν από το Μαρόκο ήρθε στον ΟΑΕΔ επειδή το είδε στην τηλεόραση. "Δεν ξέρω τι γίνεται εδώ. Είδα στην τηλεόραση τους ξένους να μαζεύονται εδώ και ήρθα και εγώ. Ψάχνω να βρω κάποιον γνωστό μου για να μου εξηγήσει τι πρέπει να κάνω...".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ