Τρίτη 6 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι μέρες που συγκλόνισαν

Χρονιά συγκλονιστικών αγώνων της αγροτιάς ήταν το 1997, όπως άλλωστε και το 1996 και το 1995. Από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη οι αγρότες βγήκαν στους δρόμους της πάλης, έδωσαν σκληρές μάχες για να ανατρέψουν την αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Το κέντρο βάρους και των νέων πανελλαδικών κινητοποιήσεων - όπως και τις προηγούμενες χρονιές - υπήρξε πάλι η Θεσσαλία.

Στις 26 Γενάρη του 1997, λοιπόν - μόλις 35 μέρες μετά την αναστολή της προηγούμενης πανελλαδικής κινητοποίησης, που είχε κρατήσει για 25 συνεχή μερόνυχτα τους αγωνιστές της αγροτιάς στα μπλόκα και είχε συγκλονίσει ολόκληρη τη χώρα - στη Λάρισα πραγματοποιείται πανελλαδική σύσκεψη εκπροσώπων των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα των αγροτών και η απόφαση είναι: Ξεκινάμε νέο γύρο κινητοποιήσεων στήνοντας μπλόκα παντού.

Ηρωικός αγώνας

Την Τρίτη, 28 Γενάρη, το ξεκίνημα είναι μεγαλειώδες. Χιλιάδες τρακτέρ βγαίνουν στις πλατείες εκατοντάδων χωριών της Θεσσαλίας. Ακολουθούν μεγάλες και δυναμικές αγροτικές συγκεντρώσεις στην Καρδίτσα, στη Λάρισα, στα Τρίκαλα, στη Θεσσαλονίκη.

Ταυτόχρονα, εκδηλώνεται κύμα συμπαράστασης στον αγώνα της αγροτιάς. Εκατοντάδες εργατικά σωματεία κι άλλοι μαζικοί φορείς εκφράζουν τη συμπαράστασή τους.

Ανθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών συστήνουν Επιτροπή Αλληλεγγύης. Η κυβέρνηση, που από μέρες έχει επιδοθεί σε όργιο συκοφαντικών επιθέσεων και απειλών εναντίον των αγροτών, προχωρεί, μέσω του ΟΣΕ και του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας, σε ασφαλιστικά μέτρα κατά των μελών της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα. Ταυτόχρονα, τα "αγροτοδικεία" δουλεύουν στο φουλ, επιβάλλοντας βαριές ποινές εναντίον των αγωνιστών της αγροτιάς, που συμμετείχαν σε παλιότερες κινητοποιήσεις.

Οι αγρότες της Θεσσαλίας, όμως, δε "χαμπαριάζουν" από τρομοκρατικές επιχειρήσεις και ακολουθώντας κατά γράμμα τις αποφάσεις της ΠΑΣΕ, κλιμακώνουν τον αγώνα, καταλαμβάνοντας τη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνας - Θεσσαλονίκης, ενώ στη μάχη ρίχνονται συνάδελφοί τους απ' όλες σχεδόν τις αγροτικές περιοχές της χώρας.

Η κυβέρνηση - έχοντας μαζί της μόνο τους βιομηχάνους που ζητούν να δείξει πυγμή και τα ΜΜΕ κι εναντίον της τους άλλους εργαζομένους, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και η μεγάλη απεργία των εκπαιδευτικών - λυσσάζει. "Αποφασίζει και διατάζει" την απαγόρευση κυκλοφορίας των τρακτέρ επί της Εθνικής Οδού.

Η αγροτιά αντέχει και στήνονται μπλόκα, εκτός από τη Θεσσαλία, στη Θράκη, στη Μακεδονία, στη Στερεά, στην Ηπειρο, στην Πελοπόννησο.

Στη Θεσσαλία επιβάλλεται "κατάσταση πολιορκίας" με χιλιάδες αστυνομικούς να περιπολούν οπλισμένοι σε πόλεις και χωριά της περιοχής. Από τα κυβερνητικά συρτάρια ανασύρονται χουντικοί νόμοι για την αντιμετώπιση των αγροτών.

Η Αλέκα Παπαρήγα καταθέτει Επίκαιρη Ερώτηση στον πρωθυπουργό, καταγγέλλοντας τον αυταρχικό, αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης.

Επιχείρηση "βουλκανιζατέρ"

Οι πάνοπλες κυβερνητικές "δυνάμεις κατοχής", που έχουν μπλοκάρει τα πάντα στη Θεσσαλία, αποδείχνονται ανίκανες ν' ανακάμψουν τους αγρότες. Σκηνές ηρωισμού στον θεσσαλικό κάμπο. Χιλιάδες τρακτέρ κινούνται μέσα από χωράφια κι αγροτικούς δρόμους και βρίσκονται επί της Εθνικής οδού, στις Μικροθήβες. Η ΠΑΣΕ δηλώνει: "Στόχος επετεύχθη". Η κυβέρνηση προωθεί κλίμα σύγκρουσης αγροτών - Αστυνομίας που μπορεί να οδηγήσει σε αιματοχυσία. Ο Β. Μπούτας δηλώνει επιμονή στο διάλογο.

Ξημερώματα του Σαββάτου, 8 Φλεβάρη, συντελείται το "μέγα έγκλημα". Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τις ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας - στην επιχείρηση "βουλκανιζατέρ" - που προκαλούν σοβαρές δολιοφθορές στα τρακτέρ που βρίσκονται επί της Εθνικής οδού. Η οργή των αγροτών ξεχειλίζει και εκατοντάδες εξαγριωμένοι αγρότες ορμούν προς τους αστυνομικούς. Η ψύχραιμη στάση των μελών της ΠΑΣΕ στερεί από την κυβέρνηση να δει την αιματοχυσία.

Την Κυριακή 9 Φλεβάρη πραγματοποιείται μεγαλειώδες συλλαλητήριο στις Μικροθήβες - με τη συμμετοχή χιλιάδων αγροτών από ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και εργαζομένων, εκπροσώπων μαζικών φορέων - όπου δίνεται νέο αγωνιστικό ραντεβού στον γιορτασμό του Κιλελέρ και στις 16 Μάρτη, στο Κιλελέρ, χιλιάδες αγρότες από όλη τη χώρα τιμούν τη θυσία των Θεσσαλών κολίγων και δίνουν όρκο συνέχισης του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.

Στη συνέχεια ανάπαυλα των αγώνων το καλοκαίρι για τη "μάζωξη της σοδειάς" και νέα αρχή από το φθινόπωρο. Μεγάλες αγροτικές συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται το Σεπτέμβρη, τον Οκτώβρη και το Νοέμβρη στα Φάρσαλα, την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και στις 5 Δεκέμβρη "βουλιάζει" η Λάρισα από χιλιάδες αγρότες που συμμετέχουν στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο που διοργάνωσε η ΠΑΣΕ. Την ίδια μέρα στη θεσσαλική πρωτεύουσα πραγματοποιείται πανελλαδική σύσκεψη των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα και αποφασίζεται ο πανελλαδικός συντονισμός των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων στις αρχές του ερχόμενου Φλεβάρη. Ετσι και το 1998 αναμένεται να είναι χρονιά αγώνων της αγροτιάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ