ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ
Αμείωτη προσέλευση

Εκατό χιλιάδες έχουν μέχρι τώρα πάρει αιτήσεις για τη χορήγηση της "λευκής κάρτας" και 25 χιλιάδες τις κατέθεσαν, ενώ τα προβλήματα και η εκμετάλλευση συνεχίζονται

Μέσα σε τρεις μέρες, εκατό χιλιάδες αλλοδαποί συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ σε όλη τη χώρα και κατόρθωσαν να παραλάβουν τις πολυπόθητες αιτήσεις, τις οποίες πρέπει να καταθέσουν για να παραλάβουν τη "λευκή κάρτα" παραμονής και εργασίας και αργότερα, σε δεύτερη φάση, την "πράσινη κάρτα". Ομως, μόνο 25 χιλιάδες από αυτούς κατάφεραν να καταθέσουν αίτηση, γεγονός που δείχνει - σε συνδυασμό και με τις εικόνες που εξελίχθηκαν έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ - την έλλειψη οργάνωσης του Οργανισμού.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μ. Παπαϊωάννου,από την πλευρά του, ανακοίνωσε χτες ότι είναι ευχαριστημένος από τη μέχρι τώρα πορεία της καταγραφής! Τόνισε επίσης ότι κανένας αλλοδαπός δεν πρόκειται να απελαθεί το 1998 και ότι οι απελάσεις θα αρχίσουν το 1999 γι' αυτούς που δεν έχουν προμηθευτεί την κάρτα. Σημείωσε ακόμα, μετά το τέλος υπηρεσιακής σύσκεψης που είχε με τον υφυπουργό Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππα,τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Β. Μπρακατσούλα και τον διοικητή του ΟΑΕΔ Δ. Ευστρατόγλου,ότι θα υπάρξει συνεργασία με την Εισαγγελία για να δίνονται στους αλλοδαπούς ποινικά μητρώα. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι αν συνεχιστεί η προσέλευση των αλλοδαπών με αυτούς τους ρυθμούς, η καταγραφή θα τελειώσει σε 20 μέρες και όχι στους πέντε μήνες που έχουν υπολογιστεί.

Οι εργαζόμενοι, όμως, του ΟΑΕΔ ζήτησαν αναστολή της διαδικασίας για λίγες μέρες, ώστε να υπάρξει καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών και σημείωσαν σε ανακοίνωσή τους ότι απορρίφθηκαν προτάσεις τους που θα έκαναν πιο εύκολη την καταγραφή. Ο Μ. Παπαϊωάννου αποσαφήνισε ότι δε θα γίνουν προσλήψεις στον ΟΑΕΔ και ότι θα εξεταστεί η συνέχιση καταβολής υπερωριών στους εργαζομένους του για να αντεπεξέλθουν στα επιπλέον καθήκοντα που έχουν. Την Παρασκευή, οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ θα πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση και θα αποφασίσουν την παραπέρα στάση τους.

Ο υπουργός Εργασίας κάλεσε επίσης τους εργοδότες να προσέλθουν στον ΟΑΕΔ για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, μια και από ό,τι φαίνεται κανένας εργοδότης δεν πήγε στον ΟΑΕΔ να δηλώσει ότι απασχολεί αλλοδαπό παράνομα.

Οπως και τις προηγούμενες μέρες, εκτός των αργιών, χτες αρκετή ώρα πριν ξημερώσει, άρχισε η ταλαιπωρία και ο συνωστισμός των αλλοδαπών έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ στην Πειραιώς, όπου κατά εκατοντάδες περιμένουν υπομονετικά στην ουρά για να καταθέσουν τις αιτήσεις τους για να τους χορηγηθεί η πολυπόθητη "λευκή κάρτα". Στις ουρές της "υπομονής" δε λείπουν και τα μικροεπεισόδια μεταξύ των αλλοδαπών για το ποιος θα περάσει πρώτος, με αποτέλεσμα την παρέμβαση των αστυνομικών.

Οι άνθρωποι αυτοί έχουν να αντιμετωπίσουν, εκτός από την ανοργανωσιά του ΟΑΕΔ, και την εκμετάλλευση από επιτήδειους, οι οποίοι πουλάνε από αιτήσεις μέχρι και... κάρτες! Στους δρόμους γύρω από τα γραφεία το ΟΑΕΔ έχει στηθεί το παζάρι των αιτήσεων, όπου αρκετοί επιτήδειοι, βασιζόμενοι στην άγνοια των αλλοδαπών, χρυσοπουλάνε τις ίδιες αιτήσεις που χορηγεί δωρεάν ο ΟΑΕΔ.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έφτασε πάντως χτες να δηλώσει ότι όλα είχαν... προβλεφτεί και γι' αυτό είναι ευχαριστημένος από την καταγραφή μέχρι τώρα, προσθέτοντας ότι δεν είναι ταλαιπωρία για τον αλλοδαπό να καθίσει μια ώρα στην ουρά...

Η ΓΣΕΕ σε μια "δειλή" ανακοίνωσή της σημειώνει ότι ίσως και να μπορούσαν να αποφευχθούν τα φαινόμενα των πρώτων ημερών και ότι θα συμβάλει για να μην παρουσιαστούν στο μέλλον.

Προκλητική επιδότηση ΔΕΔΕΟΓΛΟΥ

Επιδοτείται για να κλείσει το εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη πετώντας στο δρόμο 160 εργαζόμενους και για να ανοίξει νέα επιχείρηση αλλού..!

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν οι 160 εργαζόμενοι της επιχείρησης ιματισμού ΔΕΔΕΟΓΛΟΥ στη Θεσσαλονίκη,στους οποίους ανακοινώθηκε λίγο πριν τις γιορτές το κλείσιμο του εργοστασίου.

Το εκπληκτικό είναι ότι ο εργοδότης επιδοτείται να κλείσει το εργοστάσιό του στη Θεσσαλονίκη, για να ανοίξει νέα επιχείρηση στην Κομοτηνή και για την οποία επιδοτείται επιπλέον από τον ΟΑΕΔ για κάθε εργαζόμενο που θα προσλάβει!

"Αυτά είναι τραγικά πράγματα - τόνισε ο Γ. Κατσαρός,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ - σε συγκέντρωση που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι έξω από την εταιρία το μεσημέρι της Δευτέρας. "Με αφορμή το γεγονός αυτό, πρόσθεσε, θα πρέπει να καταλάβει ο κάθε εργαζόμενος, τι είδους νόμοι είναι αυτοί που ψηφίζει το κράτος. Για τους εργοδότες τύπου Δεδέογλου, φτιάχνονται οι νόμοι".

Ο εργοδότης που προσήλθε για να δώσει εξηγήσεις στους εργαζόμενους ομολόγησε κατά ωμό τρόπο: "Το κράτος έκανε ένα ωραίο νόμο για μας - όχι για σας τους εργάτες - και σηκωθήκαμε και φύγαμε".Ο ίδιος ζήτησε την "κατανόηση και τον οίκτο" (!) των εργαζομένων που απολύει για το θέμα των αποζημιώσεων!

Την προηγούμενη μάλιστα μέρα ο κ. Δεδέογλου εξύβρισε τους εργάτες που απολύει γιατί με τις διαμαρτυρίες τους αποδεικνύουν ότι... "δεν έχουν ήθος" (!) και ζήτησε να μην αγωνιστούν για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, με το επιχείρημα ότι η τράπεζα μπορεί να μη δώσει χρήματα... αν δει τους εργάτες με πλακάτ.

Ο Γιάννης Κατσαρός, όπως και τα μέλη της διοίκησης του εργοστασιακού σωματείου, κάλεσαν τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους όχι μόνο δικαστικά, αλλά αγωνιζόμενοι με κάθε τρόπο ώστε να αναγκάσουν την πολιτεία να επέμβει, προκειμένου να μη χαθούν άλλες 160 θέσεις σε μία πόλη που μαστίζεται από τη συρρίκνωση της βιομηχανίας και την ανεργία.

Σχετικά με το θέμα η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι "προκαλεί κάθε αίσθημα δικαίου η ανάλγητη συμπεριφορά του εργοδότη ΔΕΔΕΟΓΛΟΥ" και ζητά την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας και του υπουργείου Ανάπτυξης, ώστε να βρεθεί λύση στο οξύτατο πρόβλημα, που πλήττει όχι μόνο τους 160 εργαζόμενους, αλλά και την πόλη ολόκληρη που μαστίζεται από την ανεργία.

Καταγγέλλουν την πλειοψηφία του ΕΤΕΜ

Τον πρόεδρο και την πλειοψηφία του ΔΣ του Επικουρικού Ταμείου Εργατών Μετάλλου (ΕΤΕΜ), που αποφάσισε την πριμοδότηση του Ταμείου εργατοπατέρων με 100 εκατομμύρια δραχμές, καταγγέλλει το σωματείο Συνταξιούχων Μετάλλου Αθήνας,σημειώνοντας ότι ενώ για τέσσερα χρόνια οι συνταξιούχοι δεν έχουν πάρει καμία αύξηση με την πρόφαση ότι δεν υπάρχουν χρήματα, αντιθέτως, με αποφάσεις του το ΔΣ του ΕΤΕΜ, έχει να δίνει στους εργατοπατέρες.

Αυξημένη συμμετοχή

Με σημαντική αύξηση της συμμετοχής έληξαν την περασμένη Κυριακή οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Οικοδόμων Αγρινίου.Ειδικότερα, ψήφισαν 1.053 οικοδόμοι, έναντι 776 στις προηγούμενες εκλογές. Ο μοναδικός συνδυασμός που έλαβε μέρος στις αρχαιρεσίες, ήταν η "ΠΑΝΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ" που πρόσκειται στην ΕΣΑΚ, ενώ η ΠΑΣΚΕ που είχε κατεβάσει συνδυασμό στις προηγούμενες εκλογές, αυτή τη φορά δεν έλαβε μέρος. Η ΠΑΝΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ πήρε και τις 15 έδρες για το ΔΣ, εξέλεξε 21 αντιπροσώπους για το Εργατικό Κέντρο και 11 για την Ομοσπονδία.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Ο Πετζετάκης "ξαναχτυπά"

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Μειώνεται συνέχεια το προσωπικό στα "Πλαστικά Μακεδονίας",καθώς η εταιρία απολύει το τελευταίο εξάμηνο δύο με τρεις εργάτες κάθε μήνα. Ηδη, από 150 εργαζόμενους, αυτή τη στιγμή παραμένουν 120, με προοπτική να μειωθούν στους 60.

Ετσι, ο Ομιλος Πετζετάκη αφού αγόρασε το εργοστάσιο Πλαστικών Καβάλας για το κλείσει, τώρα συρρικνώνει το εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη. Σταματάει τη λειτουργία πολλών γραμμών παραγωγής και μεταφέρει τα μηχανήματα στα εργοστάσιά του στη Θήβα και στη Ρουμανία. Χαρακτηριστικά, από τις 9 γραμμές παραγωγής του Σωληνουργείου, υπάρχουν τώρα μόνο 5 και από τις 6 του τμήματος Πολυαιθυλενίου, έμειναν μόνο οι 3. Ωστόσο, το τμήμα εξαρτημάτων παραμένει ανέπαφο, πράγμα που δηλώνει ότι τα ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ τα κρατάει ο Ομιλος αποκλειστικά γι' αυτή τη δραστηριότητα.

Κάθε 5 του μηνός που πάνε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, μαθαίνουν αν περιλαμβάνεται το όνομά τους στη λίστα των απολυμένων. Στην επιχείρηση επικρατεί τρομοκρατία και απειλούνται με το παραμικρό οι εργαζόμενοι ότι θα μπουν στη μαύρη λίστα, ενώ υπό απαγόρευση είναι ουσιαστικά ο συνδικαλισμός!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ