Πέμπτη 8 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ
Αμείωτη προσέλευση

Εκατό χιλιάδες έχουν μέχρι τώρα πάρει αιτήσεις για τη χορήγηση της "λευκής κάρτας" και 25 χιλιάδες τις κατέθεσαν, ενώ τα προβλήματα και η εκμετάλλευση συνεχίζονται

Μέσα σε τρεις μέρες, εκατό χιλιάδες αλλοδαποί συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ σε όλη τη χώρα και κατόρθωσαν να παραλάβουν τις πολυπόθητες αιτήσεις, τις οποίες πρέπει να καταθέσουν για να παραλάβουν τη "λευκή κάρτα" παραμονής και εργασίας και αργότερα, σε δεύτερη φάση, την "πράσινη κάρτα". Ομως, μόνο 25 χιλιάδες από αυτούς κατάφεραν να καταθέσουν αίτηση, γεγονός που δείχνει - σε συνδυασμό και με τις εικόνες που εξελίχθηκαν έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ - την έλλειψη οργάνωσης του Οργανισμού.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μ. Παπαϊωάννου,από την πλευρά του, ανακοίνωσε χτες ότι είναι ευχαριστημένος από τη μέχρι τώρα πορεία της καταγραφής! Τόνισε επίσης ότι κανένας αλλοδαπός δεν πρόκειται να απελαθεί το 1998 και ότι οι απελάσεις θα αρχίσουν το 1999 γι' αυτούς που δεν έχουν προμηθευτεί την κάρτα. Σημείωσε ακόμα, μετά το τέλος υπηρεσιακής σύσκεψης που είχε με τον υφυπουργό Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππα,τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Β. Μπρακατσούλα και τον διοικητή του ΟΑΕΔ Δ. Ευστρατόγλου,ότι θα υπάρξει συνεργασία με την Εισαγγελία για να δίνονται στους αλλοδαπούς ποινικά μητρώα. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι αν συνεχιστεί η προσέλευση των αλλοδαπών με αυτούς τους ρυθμούς, η καταγραφή θα τελειώσει σε 20 μέρες και όχι στους πέντε μήνες που έχουν υπολογιστεί.

Οι εργαζόμενοι, όμως, του ΟΑΕΔ ζήτησαν αναστολή της διαδικασίας για λίγες μέρες, ώστε να υπάρξει καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών και σημείωσαν σε ανακοίνωσή τους ότι απορρίφθηκαν προτάσεις τους που θα έκαναν πιο εύκολη την καταγραφή. Ο Μ. Παπαϊωάννου αποσαφήνισε ότι δε θα γίνουν προσλήψεις στον ΟΑΕΔ και ότι θα εξεταστεί η συνέχιση καταβολής υπερωριών στους εργαζομένους του για να αντεπεξέλθουν στα επιπλέον καθήκοντα που έχουν. Την Παρασκευή, οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ θα πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση και θα αποφασίσουν την παραπέρα στάση τους.

Ο υπουργός Εργασίας κάλεσε επίσης τους εργοδότες να προσέλθουν στον ΟΑΕΔ για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, μια και από ό,τι φαίνεται κανένας εργοδότης δεν πήγε στον ΟΑΕΔ να δηλώσει ότι απασχολεί αλλοδαπό παράνομα.

Οπως και τις προηγούμενες μέρες, εκτός των αργιών, χτες αρκετή ώρα πριν ξημερώσει, άρχισε η ταλαιπωρία και ο συνωστισμός των αλλοδαπών έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ στην Πειραιώς, όπου κατά εκατοντάδες περιμένουν υπομονετικά στην ουρά για να καταθέσουν τις αιτήσεις τους για να τους χορηγηθεί η πολυπόθητη "λευκή κάρτα". Στις ουρές της "υπομονής" δε λείπουν και τα μικροεπεισόδια μεταξύ των αλλοδαπών για το ποιος θα περάσει πρώτος, με αποτέλεσμα την παρέμβαση των αστυνομικών.

Οι άνθρωποι αυτοί έχουν να αντιμετωπίσουν, εκτός από την ανοργανωσιά του ΟΑΕΔ, και την εκμετάλλευση από επιτήδειους, οι οποίοι πουλάνε από αιτήσεις μέχρι και... κάρτες! Στους δρόμους γύρω από τα γραφεία το ΟΑΕΔ έχει στηθεί το παζάρι των αιτήσεων, όπου αρκετοί επιτήδειοι, βασιζόμενοι στην άγνοια των αλλοδαπών, χρυσοπουλάνε τις ίδιες αιτήσεις που χορηγεί δωρεάν ο ΟΑΕΔ.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έφτασε πάντως χτες να δηλώσει ότι όλα είχαν... προβλεφτεί και γι' αυτό είναι ευχαριστημένος από την καταγραφή μέχρι τώρα, προσθέτοντας ότι δεν είναι ταλαιπωρία για τον αλλοδαπό να καθίσει μια ώρα στην ουρά...

Η ΓΣΕΕ σε μια "δειλή" ανακοίνωσή της σημειώνει ότι ίσως και να μπορούσαν να αποφευχθούν τα φαινόμενα των πρώτων ημερών και ότι θα συμβάλει για να μην παρουσιαστούν στο μέλλον.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κι άλλα χρήματα για να νομιμοποιηθούν(2001-06-12 00:00:00.0)
Κυβερνητική πρόκληση(2000-04-27 00:00:00.0)
Η εκμετάλλευση παραμένει(1999-07-18 00:00:00.0)
Δουλεμπορικά κυκλώματα(1998-01-10 00:00:00.0)
Εμπόδια και ευχολόγια(1997-12-03 00:00:00.0)
Αυτοαναιρούμενα Διατάγματα(1997-09-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ