Κυριακή 18 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η εκμετάλλευση παραμένει

Μόλις 35.000 αλλοδαποί έχουν εφοδιαστεί με την πράσινη κάρτα, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες παραμένουν παράνομοι και θύματα εκμετάλλευσης

Η απουσία μιας σύγχρονης μεταναστευτικής πολιτικής και οι αδυναμίες των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων 357 και 358,για τη "νομιμοποίηση" των οικονομικών μεταναστών στη χώρα μας, αναδεικνύονται σε όλο τους το μεγαλείο αυτή τη στιγμή, που εκτιμάται ότι οι μετανάστες προσεγγίζουν τις 600 χιλιάδες και καλλιεργείται ένα ρατσιστικό μένος, με αφορμή εγκληματικές πράξεις αλλοδαπών, που χρησιμοποιούνται για να αναχθεί κάθε αλλοδαπός σε εγκληματία.

Η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς να χτυπήσει την εκμετάλλευση των αλλοδαπών εργαζομένων, επί της ουσίας δεν το επιχείρησε ποτέ, όπως έχει αφήσει και τους Ελληνες εργαζόμενους απροστάτευτους από τους εργοδότες που καταπατούν την εργατική νομοθεσία.

Το υπουργείο Εργασίας εφαρμόζει μια διαδικασία περιορισμένης "νομιμοποίησης", η οποία είχε σαν αποτέλεσμα την καταγραφή 373.196 αλλοδαπών, μέχρι την 1 Ιούνη 1998. Από αυτούς, έκαναν αίτηση για χορήγηση πράσινης κάρτας οι 225.691.Η διαδικασία καταγραφής άρχισε από την 1 Γενάρη 1998 και μέχρι τώρα έχουν εξεταστεί 40.000 αιτήσεις για τη χορήγηση της πράσινης κάρτας και έχει δοθεί σε 35.000 αλλοδαπούς!

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ίδιου του υπουργού Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου,θα χρειαστεί ένας ολόκληρος χρόνος με τα σημερινά δεδομένα, προκειμένου να εξεταστούν όλες οι αιτήσεις για την πράσινη κάρτα και είναι άγνωστο φυσικά πόσες θα εγκριθούν.

Δηλαδή, εδώ και 1,5 χρόνο, έγινε δυνατό να διαμένουν και να εργάζονται νόμιμα στη χώρα μας, μόνο 35.000 αλλοδαποί. Οι υπόλοιποι, από αυτούς που έχουν καταγραφεί και κάνει τη σχετική αίτηση, μένουν και εργάζονται στην Ελλάδα, σε καθεστώς "έμμεσης" νομιμοποίησης, επειδή τους έχει επιτραπεί να μένουν αν έχουν κάνει αίτηση!!!

Τα δυο ΠΔ προβλέπουν ότι η διαδικασία αυτή ισχύει μόνο για τους αλλοδαπούς που μπορούν να αποδείξουν ότι βρίσκονταν στη χώρα μας μέχρι την υπογραφή των διαταγμάτων, το Νοέμβρη του 1998. Εκατοντάδες χιλιάδες αλλοδαποί εξαιρούνται από αυτή τη διαδικασία και υπάγονται στον αναχρονιστικό νόμο 1975,κύριο γνώρισμα του οποίου είναι η εκδίωξη των αλλοδαπών και οι "συμβολικές" ποινές στους εργοδότες που τους απασχολούν παράνομα!

Λίγους μήνες νωρίτερα, ο υπουργός Εργασίας είχε αναφερθεί στην ανάγκη να διαμορφωθεί μια συνολική και πάγια μεταναστευτική πολιτική, κάτι που η κυβέρνηση προωθούσε, σύμφωνα με τον υπουργό. Ωστόσο, τόνιζε τελευταία ότι "δεν αλλάζει η πολιτική μας σε σχέση με την καταγραφή και νομιμοποίηση των οικονομικών μεταναστών".

Εκατοντάδες χιλιάδες αλλοδαποί εργαζόμενοι, ζούνε αυτή τη στιγμή παράνομα στη χώρα μας και εργάζονται κάτω από τις χειρότερες συνθήκες, χωρίς καμιά ελπίδα νόμιμης παραμονής και διεκδίκησης από την πλευρά τους των δικαιωμάτων τους. Από την άλλη, κυβερνητικά στελέχη αναφέρονται στην ανεπάρκεια του συστήματος με τις πράσινες κάρτες νομιμοποίησης. Οι αναφορές αυτές δεν προϊδεάζουν για μια βελτίωση του συστήματος, αντίθετα ενδέχεται να οδηγήσουν σε μια αναθεώρηση και αυτών των ελάχιστων προδιαγραφών που έθεσαν τα ελλιπή Προεδρικά Διατάγματα. Η καλλιέργεια του συγκεκριμένου κλίματος ενάντια στους αλλοδαπούς οικονομικούς μετανάστες συμβάλλει στο πισωγύρισμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ