Κυριακή 18 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γενέθλια με φυλακισμένο

"Ο αγώνας για κάτι διαφορετικό ποτέ δεν πάει χαμένος και όσο μας καταπιέζουν τόσο δυνατότεροι γινόμαστε", έλεγε το μήνυμα του Χρ. Λεμπέση, που βρίσκεται προφυλακισμένος για αδίκημα που διέπραξε όταν ήταν χρήστης

Το "18 Ανω" είχε προγραμματίσει μια εκδήλωση στις 8.7.1999 για να γιορτάσει τα γενέθλιά του.

Ομως τελικά η εκδήλωση - αναπαράσταση της μιας ζωντανής ραδιοφωνικής εκπομπής - μετατράπηκε σε διαμαρτυρία για τον προφυλακισμένο Χρήστο Λεμπέση που είναι μέλος της ραδιοφωνικής ομάδας του "18 Ανω".

Οι προφυλακίσεις μελών των θεραπευτικών κοινοτήτων παρουσίασαν έξαρση τις τελευταίες μέρες, καθώς φυλακίστηκαν και δυο μέλη του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ). Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι κινήθηκε και η διαδικασία για τη σύλληψη και άλλου μέλους της ραδιοφωνικής ομάδας, για ληστεία που έγινε στον Κολωνό, όταν την ίδια μέρα ο θεραπευόμενος ήταν στην Κέρκυρα και έδινε παράσταση με τη θεατρική ομάδα του "18 Ανω".

Ο Χρ. Λεμπέσης, που άρχισε τα ναρκωτικά απ' τα 15 του χρόνια μπήκε πριν δυο χρόνια στο "18 Ανω" και ήταν στην τρίτη φάση του θεραπευτικού προγράμματος. Προφυλακίστηκε στις 16.6.1199, επειδή το 1997 - όταν ήταν χρήστης δηλαδή - έκλεψε ένα μπουφάν, το οποίο και επέστρεψε τελικά στον κάτοχό του. Στις 17.6.1999 ο Χρ. Λεμπέσης κατέθεσε αίτηση για την άρση ή αντικατάσταση της κράτησής του με περιοριστικούς όρους. Ομως το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών απέρριψε την αίτησή του, με το σκεπτικό "ότι αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανόν να διαπράξει και άλλες όμοιες ή παρεμφερείς αξιόποινες πράξεις, αφού, επίσης έχει κατηγορηθεί και προηγουμένως για κλοπές και ναρκωτικά, καθ' ομολογίαν του".

Στις 12.7.1999 ο Χρ. Λεμπέσης κατέθεσε νέα αίτηση για την άρση της προσωρινής κράτησής του και αναμένεται να συζητηθεί την επόμενη βδομάδα.

Το μήνυμα του Χρ. Λεμπέση

Η εκπομπή της 11.7.1999 ασχολήθηκε σχεδόν αποκλειστικά με την προφυλάκιση του Χρήστου Λεμπέση, που έστειλε (με ημερομηνία) προς την εκπομπή το παρακάτω μήνυμα: "Ενας χρόνος "Χαμογελώντας στο Φόβο" και αντί να μας αφήσουν να χαρούμε τα γενέθλια, σκόπιμα κλείνουν κάποιο μέλος της Ραδιοφωνικής Ομάδας στη φυλακή. Μπορεί να λέγεται Χρήστος, αλλά θα μπορούσε να λέγεται Κωστής, Παύλος, Κώστας ή Γιώργος ή όπως αλλιώς. Πρέπει να καταλάβουν ότι όσο προσπαθούν να μας χωρίσουν, η φωνή μας δυναμώνει και θα μας βρίσκουν στα πόδια τους. Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι ότι ο αγώνας για κάτι διαφορετικό ποτέ δεν πάει χαμένος και όσο μας καταπιέζουν τόσο δυνατότεροι γινόμαστε. Οσο η καταστολή γίνεται νόμος, η αντίσταση γίνεται καθήκον. Ζητώ την άμεση απελευθέρωσή μου, καθώς και μια τροπολογία που θα δικαιώνει τους αγώνες μας και όχι θα τους καταδικάζει".

Τελικά το μήνυμα αυτό δε διαβάστηκε διότι ο Χρήστος Λεμπέσης "βγήκε ζωντανά στον αέρα" στη διάρκεια της εκπομπής, τονίζοντας ότι με τη δική του προφυλάκιση κόβονται τα φτερά και εκείνων των τοξικομανών που είναι φυλακισμένοι και άρχισαν να σκέφτονται την απεξάρτηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ