Κυριακή 18 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι άλλοι "εξαρτημένοι"

Μέσα απ' την εκπομπή παρουσιάστηκαν υπέροχα κείμενα με σοβαρό προβληματισμό, όχι μόνο για τα ναρκωτικά και την απεξάρτηση, αλλά για ευρύτερα κοινωνικά προβλήματα.

Στη συνέχεια δημοσιεύουμε του κείμενο του Κώστα Α. που διαβάστηκε στην εκπομπή της 11.6.1999. "Εξάρτηση δεν είναι μόνο η ουσία. Εξαρτημένα άτομα δεν είναι μόνο οι χρήστες. Οπως ξέρουμε όλοι, η πολιτικοποίηση των ανθρώπων είναι αναπόφευκτη. Ο,τι κάνουμε, ό,τι λέμε έχει κάποια πολιτική χροιά.

Η ζωή του καθενός, πώς ζει δηλαδή, τι άποψη έχει για τη ζωή και την κοινωνία μας και, τέλος, η εξάσκηση του εκλογικού μας δικαιώματος καθορίζουν για τον καθένα μας την πολιτική του ταυτότητα. Πιστεύω ότι είναι μικρό το ποσοστό των ανθρώπων που συνειδητά ζουν και ψηφίζουν. Δηλαδή, τα λόγια και οι πράξεις τους έχουν μια ακολουθία. Ζώντας βέβαια όλοι μας σε ένα πολιτικό καθεστώς που το καθορίζει η πελατεία και μια καθοδήγηση κοινωνική, η οποία μεγαλύτερή της βάση έχει το ρουσφέτι, πολλοί από εμάς δυστυχώς αποθέτουμε τα ιδανικά και τις αξίες μας, μέσα σε ένα συρτάρι, μαζί με μια άδεια καντίνας σε ένα δημοτικό σχολείο ή σε μια πρόσληψη του παιδιού μας ως μόνιμου φύλακα δημοσίου ουρητηρίου.

Χάνοντας λοιπόν, σιγά σιγά και το δικαίωμα του λόγου που έχει ο κάθε εργαζόμενος σε οποιοδήποτε πολιτικό καθεστώς, καλός πολίτης θεωρείται ο "κύριος ΝΑΙ, ΜΑΛΙΣΤΑ".Αν κάποιος ρωτήσει γιατί, ή αντιδράσει ή αρνηθεί να ακολουθήσει τη ματαιοδοξία και κόντρα στα ανθρώπινα δικαιώματα, τότε βρίσκεται είτε στο περιθώριο, είτε σε κάποιο κελί φυλακισμένος, να αναρωτιέται "γιατί;" και από ποιους φυλακίζεται.

Και εδώ έρχονται οι άλλοι "εξαρτημένοι" - από τη γραβάτα, την καρέκλα, το πεντοχίλιαρο - άνθρωποι, οι οποίοι μονίμως ξεχνούν την ουσία, δρουν και ζουν στην επιφάνεια, που έχουν ψυχή για να κοιτάξουν μόνο ό,τι φαίνεται απ' έξω. Το παραμέσα έχει τίμημα και η ουσία εδώ, στην προκειμένη περίπτωση, είναι ένα κουφάρι φυλακισμένο, γιατί οι ψυχές κύριοι - και μάλιστα οι αβόλευτες ψυχές - δε φυλακίζονται. Πότε, επιτέλους, θα το καταλάβετε αυτό; Πότε έχετε σκοπό τουλάχιστον ν' αρχίσετε να σέβεστε την ιστορία αυτού του τόπου, αυτής της όμορφης και παράξενης πατρίδας; Πότε θα σταματήσετε να τρώτε τα παιδιά της στο όνομα του "αποφάσισα και διέταξα;".

Ελευθερία και Δημοκρατία είναι λέξεις και έννοιες Ελληνικές. Σταματήστε να τις ξεφτιλίζετε σε μικροσυμφέροντα σε ψηφοθηρικά "πάρε - δώσε", σε παρκέ και λεζάντες, σε ένα "φρου φρου" και σ' ένα άρωμα, ξεχνώντας τελείως ότι ο άνθρωπος είναι ντυμένος από αισθήσεις, συναισθήματα, λόγια".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Γειτονιές χωρίς πιάτσες ναρκωτικών. Επιλέγουμε αθλητισμό, επιλέγουμε ζωή!» (2020-01-22 00:00:00.0)
Δραματικά στοιχεία για εξαρτημένες γυναίκες που είναι στο δρόμο (2013-10-01 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2011-08-05 00:00:00.0)
ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΝΑΡΚΩ-ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ενάντια στο λαό και τα παιδιά μας (2011-08-04 00:00:00.0)
Κοίτα ποιος μιλάει... (2009-02-27 00:00:00.0)
Υποσχεσιολογία μακριά από τις πραγματικές ανάγκες (2007-07-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ