Παρασκευή 6 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ
Υποσχεσιολογία μακριά από τις πραγματικές ανάγκες

Υποσχέσεις για τη δημιουργία δομών στις φυλακές της χώρας για τη συμβουλευτική και απεξάρτηση των 4.500 φυλακισμένων χρηστών εξαρτησιογόνων ουσιών, παραμονές των εκλογών και χωρίς συγκεκριμένη πρόβλεψη για τη στήριξη των σχεδιασμών με τα αναγκαία κονδύλια και το προσωπικό που θα χρειαστεί, έδωσε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας.

Σε συνέντευξη Τύπου για τη διεύρυνση της συνεργασίας του υπουργείου Δικαιοσύνης με το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) - που διαθέτει μεγάλη πείρα και ήδη υλοποιεί αντίστοιχα προγράμματα σε φυλακές της χώρας - ο υπουργός παρουσίασε τέσσερις υπουργικές αποφάσεις που αφορούν στο πλαίσιο λειτουργίας των δομών για ναρκωτικά στις φυλακές και την ίδρυση θεραπευτικής κοινότητας εντατικής παρακολούθησης (24ωρης λειτουργίας) 50 θέσεων στη νέα φυλακή Τρικάλων.

Κατά τα άλλα μοίρασε υποσχέσεις για την επέκταση των υπαρχόντων προγραμμάτων, που υπολείπονται κατά πολύ των αναγκών, παραπέμποντας σε μελλοντικές αποφάσεις. Προς το παρόν το υπουργείο δεσμεύτηκε για τη χρηματοδότηση της κτιριακής υποδομής - στις υπουργικές αποφάσεις αναφέρεται ρητά ότι δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού - ενώ η στελέχωση και εκπαίδευση του προσωπικού βαραίνει το ΚΕΘΕΑ.

Ακόμα και από τις υποσχέσεις του υπουργείου απουσιάζει η πρόβλεψη για τους φυλακισμένους χρήστες που παρακολουθούν προγράμματα απεξάρτησης και εξαναγκάζονται να συμβιώνουν σε κελιά όπου γίνεται χρήση ναρκωτικών, αλλά και για την ουσιαστική επανένταξή τους στην κοινωνία, όπως επισημάνθηκε και από πρώην χρήστες στη συνέντευξη Τύπου. Αφού η σημερινή άθλια κατάσταση που επικρατεί στις ελληνικές φυλακές δυναμιτίζει και τις όποιες προσπάθειες, αν δε συμβαδίσουν με ένα ευρύτερο πλέγμα για τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος.

Τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των 10.500 φυλακισμένων στις ελληνικές φυλακές -το 40% των οποίων είναι χρήστες- παραδέχτηκε ο ίδιος ο υπουργός και εξήγγειλε για μια ακόμα φορά τη δημιουργία τριών νέων φυλακών με τις περίφημες Συμπράξεις με τον Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ