Πέμπτη 8 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ξανά στο "εδώλιο" η ΑΓΕΤ

Εκδικάζονται αύριο και νέες αγωγές οικογενειών πνιγμένων ναυτικών του ΔΥΣΤΟΣ. Ζητά και τα "ρέστα" ο Ελληνικός Νηογνώμονας, που οδηγεί σήμερα στα δικαστήρια την ΠΕΜΕΝ!

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα βρεθεί ξανά αύριο Παρασκευή η πλοιοκτήτρια εταιρία ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ του μοιραίου τσιμεντάδικου πλοίου ΔΥΣΤΟΣ,καθώς στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά θα εκδικαστεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, που κατέθεσαν οι οικογένειας δύο ακόμα πνιγμένων εναντίον της εταιρίας.

Ωστόσο, οι τεράστιες και εγκληματικές ευθύνες της ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ και του Ελληνικού Νηογνώμονα, για την πολύνεκρη τραγωδία, ήδη έχουν υπογραμμιστεί από την πρόσφατη απόφαση - καταπέλτη του ίδιου δικαστήριου, το οποίο, κάνοντας δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των οικεγενειών τριών πνιγμένων, αποφάνθηκε ότι αιτία για την πρόκληση του ναυαγίου ήταν η εσωτερική κατάσταση του πλοίου, που είχε ως αποτέλεσμα τη μετατόπιση φορτίου.Να σημειωθεί ότι δεν έχουν διαψευστεί και οι αποκαλύψεις στο "Ρ" του τεχνικού συμβούλου των οικογενειών των θυμάτων Ι. Αγγελάκη.Ο τεχνικός σύμβουλος αποκάλυψε ότι διαθέτει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η πλοιοκτήτρια εταιρία και ο Ελληνικός Νηογνώμονας, που εξέδιδε τα πιστοποιητικά αξιοπλοϊας του πλοίου, γνώριζαν τρία χρόνια πριν το ναυάγιο και συγκεκριμένα από τον Απρίλη του 1993, την άθλια κατάσταση του ΔΥΣΤΟΣ και την ύπαρξη ρωγμών (κρακς) στα εσωτερικά του τοιχώματα!

Σύμφωνα με τον Ι. Αγγελάκη, ο Ελληνικός Νηογνώμονας, ενώ γνώριζε από τότε την ύπαρξη των ρωγμών στις εσωτερικές φραχτές του πλοίου, συνέχιζε να του εκδίδει πιστοποιητικά αξιοπλοϊας και μάλιστα χωρίς να αναφέρει πουθενά τα προβλήματα του πλοίου.

Την ίδια στιγμή που η δικαστική απόφαση φωτογραφίζει τους ενόχους για το ναυάγιο του ΔΥΣΤΟΣ, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να τους παρέχει "πλάτες". Ετσι, χτες κατατέθηκε στη Βουλή για συζήτηση το πολυνομοσχέδιο - έκτρωμα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, το οποίο όχι μόνο χτυπά τις κατακτήσεις των ναυτεργατών, αλλά ανανεώνει και την εξουσιοδότηση του Ελληνικού Νηογνώμονα, για να συνεχίζει να εκδίδει πιστοποιητικά αξιοπλοϊας σε καράβια που άλλοι νηογνώμονες τα στέλνουν στο διαλυτήριο!

Ετσι ο Ελληνικός Νηογνώμονας, με τη φανερή κάλυψη της κυβέρνησης, σέρνει σήμερα στα δικαστήρια την Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης! Η εκδίκαση της υπόθεσης θα γίνει στο Τριμελές Πρωτοδικείο Πειραιά. Αιτία είναι ένα έγγραφο της ΠΕΜΕΝ που έστειλε το 1994 στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και ανέφερε ότι ο Ελληνικός Νηογνώμονας είναι "επικίνδυνος και αναξιόπιστος".

Με κοινή τους ανακοίνωση τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ σημειώνουν: "Το ναυάγιο του σαπιοκάραβου ΔΥΣΤΟΣ, όπως και τα άλλα ναυτικά εγκλήματα, είναι αποτέλεσμα της εφοπλιστικής ασυδοσίας και της πολιτικής που τη στηρίζει. Ο Ελληνικός Νηογνώμονας, που ευθύνεται για την έκδοση αναξιόπιστων πιστοποιητικών ασφαλείας που αποκρύπτουν την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στα "πλωτά φέρετρα", έχει το θράσος να διώκει δικαστικά τη διοίκηση της Ενωσης Μηχανικών, γιατί αποκάλυψε και πρόβαλε την αλήθεια. Γιατί υπερασπίζεται τη ζωή των ναυτεργατών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ