Πέμπτη 8 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τεράστιες οι ευθύνες

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Στο τραγικό ατύχημα στη χαρτοποιία DIANA και στα πραγματικά αίτια και υπεύθυνους γι' αυτό, αναφέρεται Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου και που απευθύνεται στον υπουργό Εργασίας.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση σημειώνεται: "Δυο νεκροί και τέσσερις τραυματίες, ο ένας από τους οποίους πολύ σοβαρά, είναι ο θλιβερός απολογισμός της έκρηξης λέβητα στη χαρτοβιομηχανία DIANA στο Νομό Ξάνθης.

Το κυνήγι της αύξησης των κερδών της επιχείρησης σε βάρος των εργαζομένων επέβαλε ένα αυταρχικό καθεστώς, με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί τόσο η προβλεπόμενη από το νόμο Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας στην επιχείρηση και να μην πραγματοποιούνται οι απαιτούμενοι έλεγχοι από τους εργαζόμενους για την εφαρμογή των σχετικών κανόνων όσο και εργατικό σωματείο. Επιπλέον υπάρχει σοβαρό ερωτηματικό κατά πόσο επιτρέπεται η εγκατάσταση και λειτουργία του λέβητα μέσα στο χώρο του εργοστασίου και μάλιστα χωρίς τις απαραίτητες θωρακίσεις.

Τεράστιες είναι επίσης και οι ευθύνες της κυβέρνησης γιατί δεν παίρνει μέτρα ώστε οι επιχειρήσεις να εφαρμόζουν νομοθετήματα, όπως το Προεδρικό Διάταγμα 17/96 για τον προληπτικό έλεγχο των εγκαταστάσεων και τη γραπτή εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου. Ακόμη, σύμφωνα με καταγγελίες στελεχών του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, τελείως απογυμνωμένες είναι οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές για την εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στις επιχειρήσεις του νομού. Συγκεκριμένα, δε λειτουργεί η νομαρχιακή επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας με τον υπεύθυνο τεχνικό, ενώ οι έξι από τις οχτώ οργανικές θέσεις της Επιθεώρησης Εργασίας του Νομού Ξάνθης μένουν ακάλυπτες.

Ερωτάται ο υπουργός: Πώς εγκαταστάθηκε και λειτούργησε ο συγκεκριμένος λέβητας χωρίς να έχουν γίνει οι προβλεπόμενοι από το νόμο προληπτικοί έλεγχοι τόσο των εγκαταστάσεων, όσο και της εφαρμογής των αναγκαίων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας;

Τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την ουσιαστική λειτουργία των αρμόδιων υπηρεσιών και την εφαρμογή των προβλεπόμενων από τους νόμους κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στις επιχειρήσεις τόσο στο Νομό Ξάνθης όσο και γενικότερα;

Τι μέτρα θα πάρει ώστε να εφαρμοστεί στην πράξη από τις επιχειρήσεις η προληπτική γραπτή εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου και τι μέτρα παίρνονται ώστε οι Επιθεωρήσεις Εργασίας να γίνουν ικανές να ανταποκριθούν στον τακτικό και προληπτικό έλεγχο των επιχειρήσεων;".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2006-11-28 00:00:00.0)
Προδιαγεγραμμένο το σακάτεμα των εργατών!(2004-09-22 00:00:00.0)
Παρών ο εργασιακός μεσαίωνας(1999-08-05 00:00:00.0)
Σημαντικές ευθύνες και καθυστερήσεις(1998-01-11 00:00:00.0)
Αποποιείται των ευθυνών της η κυβέρνηση(1998-01-10 00:00:00.0)
Να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι(1998-01-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ