Πέμπτη 8 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΑΡΤΟΠΟΙΙΑ DIANA
Αναλώσιμο υλικό οι εργαζόμενοι!

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την ασύδοτη δράση των βιομηχάνων στην περιοχή και τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης. Ανύπαρκτη, ουσιαστικά, η Επιθεώρηση Εργασίας. Ο τραμπούκικος μηχανισμός της εργοδοσίας πέταξε χτες έξω από το εργοστάσιο τους συνδικαλιστές, σε μια προσπάθεια "κουκουλώματος" των ευθυνών. Την ερχόμενη βδομάδα, αναμένεται το πόρισμα της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

(του ανταποκριτή μας).-

Πιστή στην τραμπούκικη τακτική, που χρόνια τώρα έχει υιοθετήσει η Διοίκηση της χαρτοβιομηχανίας DIANA,χτες δε δίστασε να πετάξει έξω από το εργοστάσιο τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης και άλλα τρία μέλη της Διοίκησης που συνόδευαν τους τεχνικούς επιθεωρητές του υπουργείου Εργασίας, οι οποίοι μετέβησαν, στην περιοχή στα πλαίσια της έρευνας για τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος που στοίχισε τη ζωή σε δύο εργαζόμενους και είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων ακόμη!

Μετά την απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά της Διεύθυνσης της DIANA, οι επιθεωρητές αρνήθηκαν να μπουν στο χώρο και να διεξάγουν τις έρευνες, απαιτώντας την παρουσία των εκπροσώπων του Εργατικού Κέντρου. Οι ίδιοι συνέταξαν σχετική έκθεση προς το υπουργείο, ενώ ο επιθεωρητής Εργασίας ανακοίνωσε ότι θα μηνύσει την επιχείρηση για παράνομη συμπεριφορά. Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων που ορίστηκε από την Εισαγγελία, στην οποία από χτες, μετά από αίτημα του Εργατικού Κέντρου, συμμετέχει και ένας τεχνικός από την Επιθεώρηση Καβάλας.

Εκτός κινδύνου εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Ξάνθης και στο "Γ. Παπανικολάου" της Θεσσαλονίκης οι τέσσερις τραυματίες εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να ξαναεργαστούν.

Ασύδοτοι και ανεξέλεγκτοι

Οπως είπαν υπηρεσιακοί παράγοντες, δεν είναι δυνατό σε ένα νομό όπου λειτουργούν 173 βιομηχανίες και βιοτεχνίες και δίνονται κίνητρα για την εγκατάσταση και λειτουργία ακόμη περισσότερων, να μην είναι πλήρως επανδρωμένη η Επιθεώρηση Εργασίας και οι υπηρεσίες της Νομαρχίας. Στην Επιθεώρηση Εργασίας, ενώ προβλέπονται 8 οργανικές θέσεις, υπάρχουν δύο υπάλληλοι, ένας εκ των οποίων είναι ο διευθυντής! Τεχνικός επιθεωρητής δεν υπάρχει και ούτε προβλέπεται να εγκατασταθεί!Η Νομαρχιακή Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας δεν έχει συγκροτηθεί και μόλις πριν λίγους μήνες στελεχώθηκε το Τμήμα Βιομηχανίας της Νομαρχίας με έναν μηχανολόγο.

Κατ' επανάληψη, το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης επισήμανε τους κινδύνους από την έλλειψη μέτρων προστασίας, τόσο στην DIANA, όσο και σε άλλα εργοστάσια της περιοχής. Ομως, δυστυχώς, οι αρμόδιες υπηρεσίες, που μεθοδευμένα και στα πλαίσια συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών των κυβερνήσεων έχουν απογυμνωθεί, δεν μπόρεσαν να παίξουν το ρόλο τους. Ετσι, οι εργοδότες συνεχίζουν την ασύδοτη δράση τους ανενόχλητοι και στο όνομα του μεγαλύτερου κέρδους δεν υπολογίζουν τις ανθρώπινες ζωές.

Αποδεικνύεται περίτρανα και στην περίπτωση της DIANA, όπου ο εργοδότης, αντί να προχωρήσει στην πρόσληψη ειδικευμένων θερμαστών για τη λειτουργία και τη συντήρηση του λέβητα, προσπάθησε να καλύψει τα κενά με εργαζομένους άλλων ειδικοτήτων, όπως ο άτυχος 28χρονος ηλεκτρολόγος που σκοτώθηκε.

Το είπε, άλλωστε, και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μηχανικών και Θερμαστών Ελλάδας, Λ. Παπαδόπουλος, που συμμετέχει στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, ότι δεν είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να είναι και ηλεκτρολόγος και θερμαστής. Μάλιστα, κατήγγειλε την ανυπαρξία μέτρων ασφαλείας στους χώρους δουλιάς. Για την έκρηξη στο λέβητα, είπε πως με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις φαίνεται ότι κάτι δε δούλεψε σωστά, ίσως ο λέβητας δεν μπόρεσε να πάρει νερό από την υδροτροφοδοσία, υπερθερμάνθηκε και προκλήθηκε η έκρηξη.

Το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων που αναμένεται να βγει μέσα στην επόμενη βδομάδα, θα ρίξει ίσως φως στα τεχνικά αίτια του τραγικού δυστυχήματος. Ομως, θα αποδοθούν οι ευθύνες για τις εγκληματικές παραλείψεις της πολιτείας και των εργοδοτών ή για άλλη μια φορά η ευθύνη θα πέσει στους νεκρούς εργαζόμενους;

Ακόμη και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι είπαν πως μπορούσε το τραγικό περιστατικό να μην προκαλέσει την απώλεια ανθρώπινων ζωών, αν ο λέβητας ήταν προστατευόμενος από ενισχυμένο μπετόν, αντί του χαρτότοιχου που τον περιέκλειε.Και αναρωτιούνται ποιος από το Τμήμα Βιομηχανίας και με ποια κριτήρια έδωσε την άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας, ενώ δεν πληρούσε τους απαραίτητους όρους και προϋποθέσεις.

Γ. Σταυρόπουλος: Να προστατευτούν οι εργαζόμενοι

Το εργοστάσιο της DIANA επισκέφθηκε την περασμένη Δευτέρα κλιμάκιο της ΓΣΕΕ, αποτελούμενο από τον Γιάννη Σταυρόπουλο και τον Φίλιππο Γεωργουδάκη.

Αποφασίστηκε από κοινού ΓΣΕΕ και ΕΚΞ να καταθέσουν μηνυτήρια αναφορά στην αρμόδια Εισαγγελία και να απαιτήσουν την απόδοση ευθυνών σε όποιον και αν αυτές ανήκουν.

Βγαίνοντας από το χώρο του εργοστασίου όπου περιόδευσε και μίλησε με τους εργαζόμενους, ο Γ. Σταυρόπουλος δήλωσε: "Από μια πρώτη ματιά, φαίνεται ότι δεν υπήρχαν οι αναγκαίες θωρακίσεις, ώστε να εκτονωθεί προς μια κατεύθυνση ανώδυνη η έκρηξη. Πρέπει, επιτέλους, η πολιτεία να υπολογίζει τον παράγοντα άνθρωπο. Ο εργαζόμενος δεν είναι αναλώσιμο είδος. Υπάρχουν όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις. Ας περιορίσουν λίγο τα κέρδη τους οι επιχειρηματίες, που σπάνε όλα τα ρεκόρ, για να προστατευτεί η σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων". Ειδικότερα για την κατάσταση στις Επιθεωρήσεις Εργασίας, σημείωσε: "Είναι απογυμνωμένες, τεχνικοί επιθεωρητές δεν υπάρχουν, ούτε και γιατροί εργασίας στους χώρους δουλιάς. Επίσης είναι υπονομευμένη η παρουσία του συνδικαλιστικού κινήματος από την εργοδοτική αυθαιρεσία και ασυδοσία". Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, Σωτήρης Στολίδης,εξέφρασε την ελπίδα "να είναι οι τελευταίοι συνάδελφοι που θρηνούν" και κάλεσε το κράτος να πάρει μέτρα προστασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ