Σάββατο 10 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δουλεμπορικά κυκλώματα

Η έναρξη της διαδικασίας καταγραφής των αλλοδαπών, που βρίσκονται στη χώρα μας, με σκοπό, υποτίθεται, να νομιμοποιηθεί η παραμονή τους, έφερε νέα δεινά στους χιλιοταλαιπωρημένους αυτούς ανθρώπους. Από τη μια κυνηγούν τη μάταιη για πολλούς ελπίδα νομιμοποίησης και από την άλλη γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης και σε νέους τομείς. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο δημιουργήθηκαν νέες "υπηρεσίες" εξυπηρέτησης των αλλοδαπών, οι οποίοι αναγκάζονται να πληρώσουν για να αποκτήσουν μια αίτηση καταγραφής από αυτές που ο ΟΑΕΔ δίνει δωρεάν, αλλά και για να συμπληρώσουν την αίτησή τους. Μερικοί, ακόμα πιο επιδέξιοι απατεώνες, έχουν προς πώληση μέχρι και τις ίδιες τις κάρτες παραμονής και εργασίας - λευκή και πράσινη - που υποτίθεται ότι θα χορηγηθούν αργότερα! Η ανοργανωσιά των δημόσιων υπηρεσιών, που αυτές τις μέρες εμφανίζεται και στα νοσοκομεία τα οποία υποδέχονται τους αλλοδαπούς για να τους προμηθεύσουν με πιστοποιητικά υγείας, οδήγησε σε αυτό το χάλι. Οι κινήσεις της τελευταίας στιγμής, για την έκδοση ξενόγλωσσων ενημερωτικών εντύπων, δεν έσωσε την κατάσταση, όπως δε βοήθησε σε τίποτα η δήλωση του υπουργού Εργασίας, ότι το πανδαιμόνιο που παρατηρήθηκε από τις 2 Γενάρη στα κατά τόπους γραφεία του ΟΑΕΔ είχε προβλεφτεί!

Ομως, ενώ δεκάδες χιλιάδες αλλοδαποί συνωστίζονται έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ, για να αποκτήσουν "μια θέση στο όνειρο" της νόμιμης παραμονής και εργασίας στη χώρα μας, άλλοι τόσοι και περισσότεροι, ίσως και οι ίδιοι ταυτόχρονα, έχουν μπει ή είναι υποψήφιοι να μπουν σε κάποιους άλλους καταλόγους, ως αντικείμενα μιας διαφορετικής καταγραφής. Αυτής, που διενεργούν εδώ και χρόνια τα παράνομα "γραφεία ευρέσεως εργασίας", τα οποία πολλές φορές ειδικεύονται και στην προσφορά "υπάκουων" αλλοδαπών για κάθε είδους εργασία και με χαμηλές αμοιβές. Αυτή η μορφή εκμετάλλευσης - στην πραγματικότητα πρόκειται για αγοραπωλησία - που γίνεται από τα δουλεμπορικά γραφεία είναι τυπικά παράνομη, αλλά ουσιαστικά δεν έχει γίνει καμιά προσπάθεια ώστε να χτυπηθεί το παράνομο δουλεμπορικό κύκλωμα. Το οποίο μάλιστα ανθεί, ανεξάρτητα αν βρισκόμαστε σε περίοδο κυνηγιού των αλλοδαπών ή "νομιμοποίησής" τους. Οι αλλοδαποί είναι τα ιδανικά θύματα - αν και πληθαίνουν και Ελληνες συνάδελφοί τους που αντιμετωπίζουν παρόμοια μοίρα - για να εργαστούν ανασφάλιστοι, με χαμηλότερους μισθούς, χωρίς κανένα εργασιακό και κοινωνικό δικαίωμα, όμηροι κυριολεκτικά του γραφείου που τους "διαφεντεύει". Αυτών των... γραφείων που λειτουργούν παράνομα, αλλά και ανενόχλητα και για τα οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει κάνει σύσταση και στην ελληνική κυβέρνηση να τα νομιμοποιήσει!

Πολλοί από τους αλλοδαπούς, που θα κατορθώσουν να αποκτήσουν τη λευκή κάρτα παραμονής και εργασίας, θα γίνουν ιδανικοί υποψήφιοι για τους καταλόγους των δουλεμπορικών γραφείων. Η προϋπόθεση πραγματοποίησης 40 ενσήμων μεροκάματων, για να τους χορηγηθεί η επόμενη - πράσινη - κάρτα, είναι η μεγάλη παγίδα. Προκειμένου να τα αποκτήσουν, θα θεωρούνται έτοιμοι να εκχωρήσουν όχι μόνο τα χρήματά τους, αλλά και την αξιοπρέπειά τους. Τους λίγους μήνες που θα έχουν περιθώριο να τα αποκτήσουν θα είναι σε απόλυτο βαθμό εξαρτημένοι από τους παντός είδους δουλεμπόρους. Αυτή η δραματική πραγματικότητα επιβάλλει στους αλλοδαπούς να ενταχθούν στα συνδικάτα των Ελλήνων εργαζομένων και να αγκαλιάσουν τους συλλόγους των συμπατριωτών τους, ώστε μέσα από τον αγώνα να διεκδικήσουν την πραγματική νομιμοποίησή τους, έξω από τους μηχανισμούς - επίσημους και ανεπίσημους - εκμετάλλευσης της τραγικής θέσης τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ