Σάββατο 10 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΝΗΜΗ KEN SARO WIWA
Μια δολοφονία υπέρ των εφτά αδελφών

Δυο χρόνια έκλεισαν από τότε που το δικτατορικό καθεστώς της Νιγηρίας δολοφόνησε τον συγγραφέα Ken Saro Wiwa,που αγωνίστηκε υπέρ των δικαιωμάτων της μειονότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Ο Wiwa ως πρόεδρος της οργάνωσης MASOP εκπρόσωπος της φυλής τουOgani είχε ζητήσει από την κυβέρνηση - μαριονέτα το σεβασμό της αυτοδιάθεσης της φυλής του. Παράλληλα, πίεζε την πολυεθνική SHELL να καθαρίσει το Δέλτα του Νίγηρα που είχε διαποτιστεί από τη συγκεκριμένη εταιρία με τοξικά. Σε μια περιοχή 1.000 τ.χλμ. ζούσαν μισό εκατομμύρια αυτόχθονες που κινδύνευαν άμεσα με αφανισμό, λόγω της εκτεταμένης ρύπανσης του περιβάλλοντος, η οποία τους στερούσε τη δυνατότητα της εύρεσης τροφής.

Ο μαύρος χρυσός αιτία συμφορών

Η φυλή των Ogoni έχει την ατυχία να κατοικεί κοντά σε πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου. Ετσι, παρά την "ανεξαρτησία" της χώρας πριν από 37 χρόνια έχασε πάνω από το 1/10 του πληθυσμού της στις εμφύλιες διαμάχες που ξέσπασαν και που, όπως εύστοχα σημείωνε ο Wiwa, μοναδική αιτία είχαν τον έλεγχο των πετρελαίων. Γενικό αφεντικό η SHELL, ελάχιστα ενδιαφερόταν για τη ζωή και την υγεία των κατοίκων. Μικρολεπτομέρειες για μια χώρα του... Τρίτου Κόσμου. Μάλιστα, εκπρόσωποί της δήλωσαν με προκλητικό τρόπο σε κάποια φάση ότι "η εταιρία σέβεται τους κανονισμούς κάθε χώρας".Τώρα αν η Νιγηρία στερείται τέτοιων είναι άλλος λογαριασμός. Μια de facto περιθωριοποιημένη κοινωνία παρακολουθεί τη σταδιακή απώλεια της γης, του πολιτισμού και σε τελευταία ανάλυση των μελών της. Ας μην ξεχνάμε ότι το 80% των εισοδημάτων της Νιγηρίας προέρχεται από το πετρέλαιο. Ετσι, σ' έναν πληθυσμό 100 εκατομμυρίων οι 500.000 της φυλής Ogoni ελάχιστη σημασία έχουν. Η πολυεθνική είναι παντοδύναμη, στηρίζοντας φανερά και υπογείως (ανάλογα τις περιστάσεις) τους στρατοκράτες.Το 'να χέρι νίβει τ' άλλο.

Η δράση του Saro Wiwa

Φύση ανήσυχη, αρνούμενος να υποταχτεί στην επιβαλλόμενη αθλιότητα αγωνίζεται με κάθε μέσο για να πληροφορηθεί η διεθνής κοινή γνώμη αυτά που συμβαίνουν. Στο μήνυμα που προσπαθεί να περάσει συνδέει την περιβαλλοντική υποβάθμιση με την καταπάτηση των στοιχειωδέστερων ανθρώπινων δικαιωμάτων.Μια μειονότητα επωμίζεται το βάρος της οικολογικής καταστροφής υπέρ ξένων συμφερόντων. Τα πετρέλαια της Νιγηρίας οδεύουν προς ΗΠΑ, Καναδά και ΕΕ. Τα τοξικά απόβλητα της SHELL, λόγω της ασυλίας που απολαμβάνει, απορρίπτονται ανεξέλεγκτα. Πυρκαγιές ξεσπούν από τα εκλυόμενα αέρια που καίνε εδώ και 35 χρόνια. Η χλωρίδα της περιοχής έχει εξαφανιστεί. Μέχρι και η Παγκόσμια Τράπεζα γνωστή για τις οικοκτόνες χρηματοδοτήσεις της, σε μια μελέτη της "διαπίστωσε" στους παραπόταμους του Νίγηρα υδρογονάνθρακες 60 φορές πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια. Ποσοστό ικανό να προκαλέσει το θάνατο σε ζώα, φυτά και τον άνθρωπο. Αλλά είπαμε στη χώρα αυτή δεν υπάρχει (και) περιβαλλοντική νομοθεσία. Το Δέλτα του Νίγηρα έχει ανακηρυχτεί από τον ΟΗΕ ωςπεριοχή υψηλού περιβαλλοντικού κινδύνου.Οι περιπτώσεις ρύπανσης που έχουν καταγγελθεί οφείλονται, σύμφωνα με την εταιρία, σε σαμποτέρ για να γυρέψουν αποζημίωση! Ομως με επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία η MOSOP εξανάγκασε τη SHELL να παραδεχτεί ότι το 75% των περιπτώσεων συσχετίζονταν με τη διάβρωση που είχαν υποστεί τα μεταλλικά τοιχώματα των αποθηκευτικών χώρων.

Διεθνής ημέρα ιθαγενών

Πάνω από 300.000 ιθαγενείς Ogani διαδήλωσαν το 1993 τη διεθνή ημέρα που όρισε ο ΟΗΕ για τους απανταχού ιθαγενείς. Η πολυεθνική πέτυχε στρατιωτική φύλαξη των εγκαταστάσεών της με το πρόσχημα τις πιθανές ταραχές. Παράλληλα, εξαγόρασε κάποιους φυλάρχους, που με δηλώσεις τους υποστήριξαν την κυβερνητική πετρελαϊκή πολιτική. Η MOSOP κατάγγειλε τους εξαγορασμένους, ενώ η κρατική ασφάλεια συνέλαβε τον Wiwa, βασανίζοντάς τον φριχτά επί ένα μήνα. Ο στρατός εξαπέλυσε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις σε χωριά που η MOSOP είχε μεγάλη επιρροή. Αποτέλεσμα; Η δολοφονία 2.000 ανθρώπων και η ισοπέδωση 27 χωριών. Τα ΜΜΕ, σε διατεταγμένη υπηρεσία, παρουσιάζουν τα γεγονότα ως εμφύλιες συγκρούσεις. Η SHELL κάποια στιγμή ομολογεί ότι έκανε εισαγωγή όπλων κι εξόπλιζε στρατιωτικά τμήματα που έλαβαν μέρος στις εκκαθαρίσεις.

Η παρωδία μιας δίκης και η εκτέλεση

Το Μάη του 1994 μετά από μια διαδήλωση ο Wiwa συλλαμβάνεται. Ο στρατός (ξανά)εισβάλλει στα χωριά των Ogoni και σπέρνει το θάνατο σε χιλιάδες πολίτες. Ο Wiwa βασανίζεται επί μήνες στα κρατικά κολαστήρια. Δεν υποκύπτει στις πιέσεις να αποκηρύξει τη MOSOP, έτσι οι δικτάτορες αποφασίζουν, μέσω μιας δίκης - παρωδίας, σ' ένα ειδικό δικαστήριο, να εκτελεστεί μαζί με οχτώ συντρόφους του. Ομως, οι ιδέες για την προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών και η προστασία του περιβάλλοντος έχουν ριζώσει κι αποτελούν πραγματικό εφιάλτη των Νιγηριανών δικτατόρων και των ξένων πλουτοκρατών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ