Σάββατο 10 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
Ποταμός εκ περιτροπής

Ο λόγος περί Αραχθου που ανήκει πλέον στην... ιστορία, μια και τα φράγματα της ΔΕΗ (σ.σ. Πουρνάρι 1, 2), στα οποία είχαμε αναφερθεί λεπτομερειακά παλιότερα, κατακρατούν τα νερά. Κι έτσι τον περισσότερο χρόνο, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες δεν τρέχει σταγόνα. Εκεί, λοιπόν, έγινε η εξής καταπληκτική ιστορία. Σε συνέδριο που οργανώθηκε στην Αρτα με θέμα την ανάπτυξη του Αμβρακικού τα ΤΕΙ πρόσφεραν γεύμα στους συνέδρους πλάι στο γιοφύρι. Και για να μην είναι δίπλα σ' έναν ξεροπόταμο οι καλεσμένοι, οι τοπικοί άρχοντες κατόρθωσαν με τη συνδρομή των βουλευτών του νομού να πείσουν τη ΔΕΗ την ώρα του γεύματος να αφήσει κάποια ποσότητα νερών, για να απολαμβάνουν οι σύνεδροι τα τρεχούμενα νερά. Αυτός κι αν είναι εκσυγχρονισμός!!!!

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ

Εξαγωγή πυρηνικών

Επτά μέλη της οικολογικής οργάνωσης "Γκρίνπις" αλυσοδέθηκαν πριν από μέρες στον καταπέλτη πλοίου στο λιμάνι του Μπρέμερχαβεν (βόρεια Γερμανία), για να εμποδίσουν τη μεταφορά πυρηνικών αποβλήτων προς τη Σκοτία, ανακοίνωσεη περιβαλλοντική οργάνωση.

Τα μέλη της "Γκρίνπις" αλυσοδέθηκαν στον καταπέλτη,για να αποτρέψουν το άνοιγμά του και τη φόρτωση των αποβλήτων. Τρία φουσκωτά πλοιάρια της "Γκρίνπις" έπλεαν μεταξύ του πλοίου "Αρνέμπ" και της αποβάθρας, ώστε να εμποδίσουν την πρόσδεση του πλοίου.

Περίπου 100 διαδηλωτές είχαν παραταχθεί παράλληλα, υψώνοντας πανό σε δύο γέφυρες και έναν υδατοφράκτη, για να διαμαρτυρηθούν για τη μεταφορά των αποβλήτων προς το εργοστάσιο ανακύκλωσης του Ντάνρεϊ στη Σκοτία.

Το φορτηγό που είχε αναχωρήσει την προηγουμένη από τον παλιό πυρηνικό σταθμό του Χάναο (κεντρική Γερμανία) με 59 κιλά πλουτωνίου - σύμφωνα με την "Γκρίνπις" - μπλοκαρίστηκε στην αποβάθρα σήμερα το πρωί.

Ο Γκέρο Λούεκινγκ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του γιατί "περίπου 60 κιλά υλικού για την κατασκευήτουλάχιστον 15 ατομικών βομβών μεταφέρθηκαν από τους κεντρικούς αυτοκινητόδρομους μέσα στην κυκλοφορία των Χριστουγέννων". "Τα πυρηνικά απόβλητα της Γερμανίας ευθύνονται για την ακτινοβολία που εκπέμπεται στις περιοχές γύρω από τα εργοστάσια ανακύκλωσης", τόνισε ο εκπρόσωπος της "Γκρίνπις".

Τουλάχιστον 600 εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τη διακίνηση πυρηνικού υλικού από το λιμάνι του Μπρέμερχαβεν έχουν γίνει από το 1991. Το ζήτημα είναι μέχρι πού θα συνεχιστεί η κατάσταση αυτή.

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Τρένα

Στα πλαίσια της σειράς "αυτόπτης μάρτυς" που κυκλοφορούν από τις εκδ. ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ έχουμε άλλον έναν τίτλο στα ελληνικά. Τα τρένα του John Coiley. Ενα μέσο που άλλαξε την ιστορία του πολιτισμού μας και που ο μύθος του συντηρείται μέχρι σήμερα. Ας μην ξεχνάμε τις δεκάδες κινηματογραφικές ταινίες που η υπόθεσή τους διαδραματίζεται μέσα στα τρένα. Στο συγκεκριμένο βιβλίο (όπως και όλα της σειράς) η υπέροχη εικονογράφηση και τα εύστοχα σχόλια που τη συνοδεύουν μας ξεναγούν στα πρώτα τρένα, τη διακόσμησή τους, τον τρόπο λειτουργίας τους και φτάνουμε μέχρι την ενηλικίωσή τους με τις εναέριες γραμμές και τα υπερσύγχρονα οχήματα. Μια μαγευτική περιπλάνηση στο πιο αγαπημένο και φιλικό προς το περιβάλλον μέσο, που δυστυχώς δεν το αφήνουν να (ξανα)ανθήσει συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα που σχετίζονται με τις εταιρίες αυτοκινήτων, πετρελαίων και ελαστικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ