Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Εμπόδια και ευχολόγια

Από τον ερχόμενο Γενάρη ξεκινά η διαδικασία καταγραφής των αλλοδαπών, με την υλοποίηση των Προεδρικών Διαταγμάτων 357 - 358, με εμπόδια, γραφειοκρατία και αναιρέσεις

Από την αρχή του νέου χρόνου ξεκινά η πολυθρύλητη διαδικασία καταγραφής των αλλοδαπών, που βρίσκονται στη χώρα μας, ώστε να αποκτήσουν τη δυνατότητα να ζουν και να εργάζονται στην Ελλάδα για ορισμένο χρονικό διάστημα. Τις σχετικές εξαγγελίες έκανε χτες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου,στα γραφεία της ΓΣΕΕ,παρουσία αλλοδαπών, ξένων πρεσβευτών και συνδικαλιστών.

Ο υπουργός, μαζί με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Β. Μπρακατσούλα και τον διοικητή του ΟΑΕΔ Ε. Ευστρατόγλου,παρουσίασε τα Προεδρικά Διατάγματα 357 και 358,τα οποία και καθορίζουν τις προϋποθέσεις χορήγησης στους αλλοδαπούς της αρχικής "κάρτας προσωρινής άδειας παραμονής" ή "λευκής κάρτας" που λήγει στις 31.12.98 και της "κάρτας παραμονής περιορισμένης χρονικής διάρκειας" ή "πράσινης κάρτας" που χορηγείται αργότερα.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος σημείωσε ότι θα γίνει κάθε προσπάθεια από τη ΓΣΕΕ, για να υλοποιηθούν τα ΠΔ. Ο γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας Γ. Μαυρίκος,σημείωσε ότι δεν πρέπει να γίνονται οι αλλοδαποί αντικείμενο πολιτικής και άλλης εκμετάλλευσης και ζήτησε αυστηρότερες ποινές για τους εργοδότες που παρανομούν.

Πολλές "ευχές", αλλά και εμπόδια

Ο υπουργός εξέφρασε πολλές "ευχές" για συνολικότερη μεταναστευτική πολιτική που πρέπει να χαράξει η κυβέρνηση και θεώρησε ότι με τα ΠΔ μπορεί να αντιμετωπιστεί η "μαύρη εργασία" και να περιοριστεί η εκμετάλλευση των αλλοδαπών.

Ομως, από τα ΠΔ δε διαφαίνεται η δυνατότητα τέτοιας παρέμβασης, αφού: Παραμένει η εξαίρεση των αλλοδαπών ναυτικών.Αξιοποιείται σαν εμπόδιο το πιστοποιητικό υγείας,ενώ θα έπρεπε να ζητείται για αλλοδαπούς που εργάζονται σε επαγγέλματα όπως στον κλάδο του επισιτισμού και να υπάρχει πρόληψη - θεραπεία για τους υπόλοιπους. Δεν προβλέπονται αυστηρές ποινές για τους εργοδότες,με αποτέλεσμα να μην εμποδίζονται ουσιαστικά να χρησιμοποιούν "μαύρη εργασία". Δεν προβλέπονται μηχανισμοί ελέγχου της "μαύρης εργασίας" και δε λειτουργούν οι υφιστάμενοι. Δεν προβλέπεται η προστασία των αλλοδαπών από κυκλώματα που αναπτύσσονται γύρω από τη διαδικασία καταγραφής. Οι αλλοδαποί βρίσκονται σε κατάσταση ανασφάλειας και ομηρίας, αφού τα όποια δικαιώματα που τους δίνονται, βρίσκονται κάτω από την αναίρεση των λόγων "γενικότερου δημοσίου συμφέροντος", εθνικής ασφάλειας, συμφέροντος της εθνικής οικονομίας και κατάστασης της αγοράς εργασίας.Απουσιάζει μια συνολική μεταναστευτική πολιτική.

Εξάλλου, ασάφειες υπάρχουν για το πώς θα χορηγείται στον αλλοδαπό το ποινικό μητρώο, τι ισχύει για τη λίστα "ανεπιθυμήτων", τι κονδύλια απαιτούνται και από πού θα βρεθούν, αφού δεν υπάρχει πρόβλεψη στον προϋπολογισμό, ποια είναι η υποδομή του ΟΑΕΔ που θα αναλάβει τη διαδικασία καταγραφής.

Η διαδικασία και τα δικαιώματα

Ο αλλοδαπός, είναι υποχρεωμένος να παρουσιαστεί μέσα σε πέντε μήνες από την 1.1.98,σε κάποιο γραφείο του ΟΑΕΔ και να καταθέσει αίτηση, για να πάρει την "κάρτα προσωρινής άδειας παραμονής",η οποία είναι και άδεια εργασίας. Η πεντάμηνη προθεσμία μπορεί να παραταθεί για δυο ακόμα μήνες. Με την κάρτα αυτή, θα έχει ίσα εργασιακά δικαιώματα με τους Ελληνες εργαζόμενους.

Ο αλλοδαπός που δε θα προσκομίσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέσα στο πεντάμηνο, δε θα πάρει την επόμενη πράσινη κάρτα και θα απελαύνεται. Τα μέλη της οικογένειας του αλλοδαπού που έχει την πρώτη κάρτα δεν κινδυνεύουν με απέλαση.

Αλλοδαπός που έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για πλημμέλημα ή κακούργημα σε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 3 μηνών, εκτός για την περίπτωση της παράνομης εισόδου και παραμονής στη χώρα, δε θα παίρνει την κάρτα.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης μπορεί για λόγους εθνικής ασφάλειας, δημόσιας ασφάλειας και δημόσιας υγείας, να επιβάλει περιορισμούς σε κάτοχο κάρτας.Οι εργοδότες θα πρέπει να δηλώνουν, μέσα σε αυτό το πεντάμηνο την απασχόληση αλλοδαπού.

Η "πράσινη" κάρτα

Για τη χορήγηση της δεύτερης, πράσινης κάρτας, η οποία θα ισχύει από 1- 3 χρόνια με διετείς ανανεώσεις, απαιτείται η πρώτη κάρτα, δεύτερη αίτηση του αλλοδαπού, 40 ένσημα από 1.1.98 μέχρι τη μέρα υποβολής της αίτησης, δελτίο παροχής υπηρεσιών για όσους παρέχουν ανεξάρτητες υπηρεσίες. Η αίτηση πρέπει να γίνει μέχρι τις 30 Ιούλη 1998 και θα κρίνεται από επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου Εργασίας, εργαζομένων, εργοδοτών, της αστυνομίας και έναν Πρωτοδίκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ