Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Νέος γύρος κινητοποιήσεων

Με συγκέντρωση αύριο στις 8 μ.μ., στην πλατεία Καπνικαρέας, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας ξεκινά νέους αγώνες κατά της γενικευμένης αυθαιρεσίας και της απαίτησης των "μεγάλων" του εμπορίου για μεγαλύτερη παράταση του ωραρίου. Συμμετέχει η ΟΒΣΑ

Την αντίδραση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας πυροδότησε η συνεχής καταστρατήγηση του ωραρίου, αλλά και η απροκάλυπτη παρέμβαση ΣΕΛΠΕ, ΣΕΣΜΕ και ΕΣΕΕ προς τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας, Ανάπτυξης και Εθνικής Οικονομίας, από τα οποία απαιτούν παράταση κατά μισή ώρα του κλεισίματος των καταστημάτων (από τις 8μμ στις 8.30μμ). Ετσι, από αύριο Πέμπτη ξεκινάει νέο γύρο κινητοποιήσεων και καλεί τους εργαζόμενους στο εμπόριο σε συγκέντρωση στις 8 το βράδυ στην πλατεία Καπνικαρέας στην Ερμού.

Ο Σύλλογος καλεί την κυβέρνηση να λάβει επιτέλους μέτρα και να σταματήσει να στηρίζει τις αυθαιρεσίες των εργοδοτών, ενώ διατρανώνει την απόφασή του να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις με μεγαλύτερη ένταση για τη διεκδίκηση των αιτημάτων που αφορούν σε: Θεσμοθέτηση του ανοίγματος και κλεισίματος των καταστημάτων. Κλείσιμο τα απογεύματα Δευτέρας, Τετάρτης και Σαββάτου, το οποίο να κατοχυρωθεί νομοθετικά. Κατάργηση του ωρομισθίου και της μερικής απασχόλησης. Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας. Τριανταπεντάωρο - 7ωρο - 5ήμερο με αύξηση αποδοχών και κοινωνικών παροχών κ.ά.

Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) συμμετέχει στην αυριανή κινητοποίηση και εκφράζει τη συμπαράστασή της στον αγώνα των εργαζομένων στο εμπόριο.Ο πρόεδρός της, Μ. Διαμαντής,δήλωσε ότι η ΟΒΣΑ από κοινού με τους εμποροϋπαλλήλους θα αγωνιστεί για την ικανοποίηση των αιτημάτων. Ακόμα, κατήγγειλε την προσπάθεια των μεγαλεμπόρων για διεύρυνση του ωραρίου, που στόχο έχει να πλήξει τους μικρέμπορους και τους εργαζόμενους.Ο αναπληρωτής γραμματέας του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Δ. Φαφαλιός,δήλωσε σχετικά με το θέμα: "Η επίθεση των εργοδοτών εντείνεται. Προς το παρόν ζητάνε παράταση κατά μισή ώρα του ωραρίου και ενόψει των εορτών θα ζητήσουν κι άλλη παράταση. Δεν τηρούν ούτε καν αυτή τη συμφωνία που οι ίδιοι υπέγραψαν και που εμείς είχαμε καταγγείλει. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες και την καλούμε για μια ακόμα φορά να πάρει θέση, να δώσει πολιτική λύση στο πρόβλημα, βασισμένη στις θέσεις εμποροϋπαλλήλων και μικρομεσαίων εμπόρων. Μεγάλες είναι οι ευθύνες και της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, που έβαλε την υπογραφή της σε μια συμφωνία, η οποία δε διασφάλιζε βασικά αιτήματα των εργαζομένων. Μπροστά στην κατάσταση που διαμορφώνεται ο μόνος δρόμος που μας απομένει είναι η ένταση του αγώνα μας".

Στη Θεσσαλονίκη

Ακαρπη για τους εμπόρους απέβη η χτεσινή σύσκεψη στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης με θέμα την, κατά παρέκκλιση της κοινής υπουργικής απόφασης, παράταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων μέχρι τις 8.30 το βράδυ.Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των εμπόρων, των επαγγελματιών και των εργαζομένων. Ενάντια στην παράταση της λήξης του ωραρίου, που προτείνεται από τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, τάχθηκε η Ομοσπονδία των Επαγγελματιών και η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων. Ετσι παραμένει σε ισχύ η απόφαση για έναρξη του ωραρίου στις 8 το πρωί και λήξη στις 8 το βράδυ.

Να σημειωθεί ότι στη σύσκεψη ο νομάρχης Θεσσαλονίκης δήλωσε διατεθειμένος να παραβεί την κοινή υπουργική απόφαση, αν συμφωνούσαν όλοι οι φορείς, κάτι που τελικά δεν ευδοκίμησε.

Στο τραπέζι της συζήτησης ήρθε και το θέμα του ωραρίου των γιορτών, το οποίο οι έμποροι επιμένουν να παραταθεί. Για τις μέρες των γιορτών ο νομάρχης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμφωνήσει, αν, όπως είπε, "οι έμποροι είναι νόμιμοι στην τήρηση του ωραρίου την εβδομάδα που διανύουμε"... Τελικές αποφάσεις για το γιορταστικό ωράριο αναμένονται τις επόμενες μέρες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα η διαμαρτυρία εμποροϋπαλλήλων και επαγγελματιών (2023-04-05 00:00:00.0)
Η πρόκληση δε θα μείνει αναπάντητη (2008-12-28 00:00:00.0)
Ενιαία απάντηση στον κοινό αντίπαλο (2005-07-06 00:00:00.0)
Στον αγώνα κατά της απελευθέρωσης (2005-02-04 00:00:00.0)
Ξανά στο στόχαστρο η αργία της Κυριακής (1997-06-28 00:00:00.0)
Συνεχίζουν! (1996-11-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ