Κυριακή 14 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αυτοαναιρούμενα Διατάγματα

Η ασάφεια και κυρίως οι αντιφάσεις που παρατηρούνται στα Προεδρικά Διατάγματα, με την τελευταία μορφή τους, κάνουν απαγορευτική τη διαδικασία καταγραφής των αλλοδαπών και δείχνουν ξεκάθαρα τις κυβερνητικές προθέσεις

Η πρωτοφανής απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, να εξαιρέσει από τις διατάξεις των δυο ΠΔ, που ρυθμίζουν θέματα παραμονής και εργασίας των αλλοδαπών στη χώρα μας, εκείνους τους αλλοδαπούς που προέρχονται από τις όμορες με την Ελλάδα χώρες, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Πριν λίγες μέρες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι αλλοδαποί θα καταγραφούν και θα τους χορηγηθεί άδεια παραμονής σε ένα στάδιο και όχι σε δυο, όπως προβλεπόταν με τα δυο ΠΔ, καθώς επίσης ότι δε θα εξαιρούνται οι αλλοδαποί από τις όμορες με την Ελλάδα χώρες. Ομως, η κυβέρνηση φαίνεται να παρεμβαίνει στον "τύπο" και όχι στην ουσία, αφού και πάλι δε διασφαλίζεται η απρόσκοπτη καταγραφή των αλλοδαπών.

Σύμφωνα με την τελευταία γνωστή μορφή των ΠΔ - θεωρείται σίγουρο ότι θα γίνουν κάποιες αλλαγές, χωρίς να αλλάξει, όμως, ο προσανατολισμός τους - οι ρυθμίσεις τους θα αφορούν μόνο τους αλλοδαπούς που βρίσκονταν στη χώρα μέχρι και τις 27 Ιούνη του 1997.Αυτό σημαίνει ότι όποιος αλλοδαπός ήρθε στην Ελλάδα μετά από αυτή την ημερομηνία θα υπάγεται στο ρατσιστικό ν.1971. Επίσης, η κυβέρνηση παραμένει πιστή στην εξυπηρέτηση των εφοπλιστικών συμφερόντων και εξαιρεί από τις διατάξεις των ΠΔ και τους αλλοδαπούς ναυτικούς, οι οποίοι θα συνεχίσουν να αμείβονται σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις των χωρών τους, ακόμα και όταν προσλαμβάνονται σε πλοία με ελληνική σημαία.

Η μέθοδος καταγραφής

Η κυβέρνηση, θέλοντας να συνενώσει τα δυο στάδια, της καταγραφής και της χορήγησης μακρόχρονης άδειας παραμονής και εργασίας, αντιμετώπισε το πρόβλημα του σχετικού νόμου που ορίζει την έκδοση δυο ΠΔ. Ετσι, δημιούργησε σύγχυση με σοβαρές επιπτώσεις για τους αλλοδαπούς στην περίπτωση που δεν καθοριστεί με ακρίβεια η μέθοδος καταγραφής. Προς το παρόν, η αλλαγή στη διαδικασία καταγραφής των αλλοδαπών έχει σαν αποτέλεσμα να καλούνται να καταθέσουν ταυτόχρονα τα δικαιολογητικά που πριν θα κατέθεταν σε δυο στάδια.

Αυτό που μένει ίδιο είναι ότι, όπως και πριν, έτσι και τώρα ο αλλοδαπός θα είναι υποχρεωμένος να δηλώσει την παρουσία του στη χώρα μας μέσα σε τρεις μήνες από την έναρξη ισχύος των ΠΔ. Η καταγραφή θα γίνεται από τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, στον οποίο ο αλλοδαπός θα δηλώνει "τα πλήρη στοιχεία της ταυτότητάς του, τη διεύθυνση κατοικίας του, την επιθυμία του για εργασία στην Ελλάδα, τον ενδεχόμενο τομέα που θέλει να απασχοληθεί" και θα ζητά τη χορήγηση άδειας παραμονής και εργασίας. Θα πρέπει επίσης να δηλώσει τις γραμματικές του γνώσεις, το επάγγελμα, την εξειδίκευση και την προηγούμενη απασχόλησή του, την ηλικία και την οικογενειακή του κατάσταση, την εθνικότητα, τη χώρα προέλευσής του. Μέσα σε πέντε μήνες, υποχρεώνεται επίσης να καταθέσει εκείνα τα έγγραφα που δε διέθετε αρχικά και τα οποία πιστοποιούν την ταυτότητά του.

Αυτές οι προϋποθέσεις ήταν ίδιες και στα προηγούμενα σχέδια των ΠΔ. Αυτό που αλλάζει τώρα είναι ότι ο αλλοδαπός θα πρέπει να προσκομίσει για την έκδοση αυτής της βεβαίωσης επιπλέον: α) Εγγραφα που να αποδεικνύουν τα στοιχεία της ταυτότητάς του. β) Ολα εκείνα τα έγγραφα που θα αποδεικνύουν ότι από την εργασία του (ανεξάρτητα ποια είναι αυτή), σε διάστημα πέντε μηνών από τότε που έκανε την αίτηση στον ΟΑΕΔ, έχει εισόδημα τουλάχιστον ίσο με 50 μεροκάματα ανειδίκευτου εργάτη. γ) Πιστοποιητικό υγείας κρατικού νοσοκομείου ότι ο αλλοδαπός δεν πάσχει από ανίατη ή μολυσματική νόσο, που αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, όταν πρόκειται για εργασίες που απαιτείται έκδοση βιβλιαρίου υγείας.

Είναι, φυσικά, τραγελαφικό να ζητούνται από τον αλλοδαπό για την καταγραφή του να προσκομίσει έγγραφα που μπορεί να αποκτήσει μόνο αφού καταγραφεί και εργαστεί ελεύθερα! Η σύγχυση μεγαλώνει αφού ταυτόχρονα του δίνεται πεντάμηνη προθεσμία για να τα ...προσκομίσει και, παράλληλα, θα του τα ζητήσουν ξανά για να του χορηγήσουν τη λεγόμενη "Κάρτα Παραμονής Περιορισμένης Διάρκειας", σύμφωνα με όσα προβλέπει το δεύτερο ΠΔ!

Σχετικά με αυτή την κάρτα, πρέπει να σημειώσουμε ότι με τα μέχρι τώρα στοιχεία, θα έχει διάρκεια από έξι μήνες έως τρία χρόνια και θα μπορεί να ανανεωθεί δυο ακόμα φορές για δυο χρόνια κάθε φορά, εφόσον ο αλλοδαπός έχει εργαστεί το μισό τουλάχιστον διάστημα, από τη στιγμή που παίρνει την πρώτη κάρτα (αν την πάρει τελικά), μέχρι να κάνει αίτηση για να πάρει τη δεύτερη. Για την ανανέωση θα λαμβάνεται υπόψη η εργασία του αλλοδαπού, η "κατάσταση της αγοράς εργασίας" και - χωρίς να καθορίζονται - το δημόσιο συμφέρον και το γενικότερο συμφέρον της εθνικής οικονομίας. Δίνεται, έτσι, η δυνατότητα στην κυβέρνηση και μάλιστα στα πλαίσια του νόμου, να απελαύνει κατά την κρίση της και όχι με βάση συγκεκριμένες προϋποθέσεις!

Υποχρεώσεις εργοδοτών

Οι εργοδότες είναι οι ευνοημένοι και αυτών των ΠΔ, στην "παραδοσιακή" λογική επιβολής κυρώσεων στους αλλοδαπούς που απασχολούνται παράνομα και όχι σε αυτούς που τους απασχολούν παράνομα! Αν ο εργοδότης δηλώσει την απασχόληση αλλοδαπού, ταυτόχρονα παραγράφονται προηγούμενες υποχρεώσεις του, ενώ ο αλλοδαπός χάνει τα ασφαλιστικά δικαιώματά του για το ίδιο διάστημα. Να σημειωθεί ότι για το τρίμηνο διάστημα που ισχύει η προθεσμία καταγραφής, οι αλλοδαποί και οι εργοδότες θα εξαιρούνται από την επιβολή ποινικών και διοικητικών κυρώσεων με βάση το ν.1975.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κυβερνητική πρόκληση(2000-04-27 00:00:00.0)
Η εκμετάλλευση παραμένει(1999-07-18 00:00:00.0)
Παράταση για την υποβολή δικαιολογητικών(1998-06-10 00:00:00.0)
Εμπόδια και ευχολόγια(1997-12-03 00:00:00.0)
Παρίες οι μετανάστες στη χώρα μας(1997-05-18 00:00:00.0)
Συνεδρίασε η επιτροπή για τους αλλοδαπούς(1996-11-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ