Κυριακή 14 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στο αμήν "ΑΓΝΟ"

Τέσσερις μήνες απλήρωτοι οι εργαζόμενοι και τρεις οι κτηνοτρόφοι, μετά το σταμάτημα της χρηματοδότησης από την Αγροτική Τράπεζα

Σε οικονομική "ασφυξία" έχει οδηγηθεί η συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανίαΑΓΝΟ (ανήκει στην Ενωση Αγελαδοτροφικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης), εξαιτίας της πολιτικής και των παρεμβάσεων στην επιχείρηση από την Αγροτική Τράπεζα, η οποία απ' τον περασμένο Μάη έχει κόψει κάθε χρηματοδότησή της. Ετσι οι 550 εργαζόμενοι στην επιχείρηση είναι απλήρωτοι περισσότερο από 4 μήνες, ενώ και οι κτηνοτρόφοι που προσφέρουν γάλα έχουν να πληρωθούν τρεις μήνες!Πριν 15 μέρες η ΑΤΕ διόρισε τέσσερις εκπροσώπους της στη διοίκηση της επιχείρησης, θέτοντάς την υπό πλήρη έλεγχο. Σε συνάντηση με τα επιχειρησιακά σωματεία οι τραπεζίτες αρνήθηκαν να δεσμευτούν τόσο για τις πληρωμές, όσο και για το μέλλον του εργοστασίου.

Η δημιουργία ενός νέου σύγχρονου εργοστασίου, που ξεκίνησε με προϋπολογισμό 4,5 δισ. δρχ. και έφτασε τελικά στα 20 δισ. δραχμές, είχε ως αποτέλεσμα την υπέρογκη αύξηση των χρεών της προς την Αγροτική. Η τελευταία, προκειμένου να κάνει ρύθμιση των χρεών, επέβαλε το '95 το επονομαζόμενο πρόγραμμα "εξυγίανσης". Σε αυτό προβλεπόταν το κλείσιμο παραγωγικών τμημάτων (π.χ. παραγωγής ζωοτροφών), η ιδιωτικοποίηση όλων των υποκαταστημάτων διανομής της ΑΓΝΟ, η εκποίηση περιουσιακών στοιχείων. Επίσης, η μείωση του προσωπικού κατά 200 άτομα και η παρακράτηση κάθε φορά δυο μισθών των εργαζομένων, με τη μορφή των πληρωμών έναντι.

Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος, τον Δεκέμβρη του '96 δόθηκε το υποκατάστημα της Αττικής στην εταιρία "ΔΟΡΚΑΣ ΑΕ",με το δικαίωμα της αποκλειστικής διανομής για 20 χρόνια, με ποινική ρήτρα 3 δισ. δρχ. στην ΑΓΝΟ, αν καθυστερούσε να την τροφοδοτήσει κλπ. Η Αγροτική, αν και γνώριζε τους - επαχθείς πραγματικά - όρους της σύμβασης αυτής πριν καν υπογραφεί, "θυμήθηκε" μετά από έξι μήνες να ζητήσει την αλλαγή τους, να σταματήσει με αυτό το αιτιολογικό τη χρηματοδότηση και να φέρει την επιχείρηση στο "αμήν".

Η ΑΓΝΟ είναι μια απ' τις μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες της χώρας και παίζει σημαντικό ρόλο στη στήριξη του εισοδήματος των κτηνοτρόφων της Μακεδονίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή αγοράς του γάλακτος, που προσφέρει στους παραγωγούς κυμαίνεται στις 118 δρχ., υποχρεώνοντας και τις υπόλοιπες γαλακτοβιομηχανίες να προσφέρουν το ίδιο, ενώ στις περιοχές που δεν παρεμβαίνει, π.χ. Κοζάνη, η τιμή αγοράς του γάλακτος που προσφέρουν οι άλλες γαλακτοβιομηχανίες κυμαίνεται στις 75 με 80 δραχμές το κιλό!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ