Κυριακή 14 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΑΔΟΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
Περίοδος "παχιών αγελάδων" για τους μεγάλους

Εντείνεται η συγκεντροποίηση και η διείσδυση των ξένων πολυεθνικών

Από τους πιο δυναμικούς και αναπτυσσόμενους κλάδους της οικονομίας της χώρας είναι η βιομηχανία γάλακτος - τροφίμων - ποτών.Μια... ανάπτυξη, ωστόσο, που μεταφράζεται κυρίως σε μια συνεχή αύξηση των ήδη τεράστιων κερδών των βιομηχάνων. Αλλωστε, οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου φιγουράρουν στον κατάλογο με τις πρώτες πλέον κερδοφόρες 100 επιχειρήσεις. Μια... ανάπτυξη, που συντελείται στο φόντο της συγκέντρωσης του κλάδου σε όλο και λιγότερα χέρια, μέσω των εξαγορών και των συγχωνεύσεων επιχειρήσεων και της δυναμικής διείσδυσης ξένων πολυεθνικών, αλλά και σε βάρος των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στον κλάδο.

Αποκαλυπτική, η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά φρέσκου γάλακτος, όπου τέσσερις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες (ΔΕΛΤΑ - ΦΑΓΕ - ΜΕΒΓΑΛ - ΑΓΝΟ) καλύπτουν το 91,5% της αγοράς.

Το φαινόμενο που επικρατεί τα τελευταία χρόνια είναι οι συνεχείς εξαγορές μικρότερων μονάδων από μεγαλύτερες ή οι συγχωνεύσεις, στην κατεύθυνση τα μεγαθήρια που δημιουργούνται να καλύψουν σχεδόν όλη την γκάμα των προϊόντων. Για παράδειγμα η ΦΑΓΕ του ομίλου Φιλίππου εξαγόρασε τις επιχειρήσεις ΕΒΓΑ, ΚΡΙΣ - ΚΡΙΣ, ΑΛΑΤΙΝΗ, ELITE, ΒΟΣΙΝΑΚΗ, ΚΑΝΑΚΗ, FOLLE (κρουασάν).Δηλαδή, η δραστηριότητά της από τη γαλακτοκομία - τυροκόμηση, όπου προχώρησε η ίδια στην παραγωγή γάλακτος (φάρμες), επεκτάθηκε στους χυμούς και τα τυποποιημένα αγροτικά προϊόντα και έπεται συνέχεια.

Τον ίδιο δρόμο ακολούθησε η ΔΕΛΤΑ του ομίλου Δασκαλόπουλου,που έχει μπει στους χυμούς, πραγματοποιεί εισαγωγές τυποποιημένων, ενώ αγόρασε την FROZA και τον "Μπάρμπα - Στάθη".

Στο "παιχνίδι" έχουν μπει για τα καλά ξένες πολυεθνικές. Ετσι το 15% των μετοχών της ΔΕΛΤΑ αγοράστηκε από τη γαλλική DANONE.Οι εταιρίες ΠΑΥΛΙΔΗΣ και ΚΡΑΦΤ περιήλθαν στον όμιλο "Jacobs Suchard".Στα χέρια της ιταλικής BARILLA έχει περιέλθει η ΜΙΣΚΟ,ο ΜΕΤΑΞΑΣ στην αμερικανογαλλική "Grand Metropolitan",που πήρε επίσης και το "Ούζο 12".Η TASTY περιήλθε στην Pepsico,τα μπισκότα "Παπαδοπούλου" (το 60% των μετοχών) στη γαλλική ΛΟΥ...

Στο χώρο των αναψυκτικών κυριαρχούν η "3Ε",η οποία εξαγόρασε όλα τα εμφιαλωτήρια ανά την Ελλάδα και η Pepsico,ενώ κάποιες πολύ μικρές επιχειρήσεις όπως η ΕΨΑ στο Βόλο ή ο ΚΛΙΑΦΑΣ στα Τρίκαλα προσπαθούν να επιβιώσουν. Στην ποτοποιία επίσης κυριαρχούν οι ξένες πολυεθνικές, ενώ στην οινοποιία ελληνικής ιδιοκτησίας έχουν παραμείνει μόνο οι οινοποιίες Μπουτάρη, Τσάνταλη και Κουρτάκη.

Η μονοπώληση του κλάδου από λίγα μεγαθήρια ευδοκίμησε μέσα στα πλαίσια που έθεσαν οι επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η συμφωνία της ΓΚΑΤΤ, αλλά και η εφαρμογή τους από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Η δε ανάπτυξη της κερδοφορίας στηρίχτηκε σε πακτωλούς χρημάτων που συνέρρεαν από τον κρατικό κορβανά, μέσω των επιχορηγήσεων για επενδύσεις. Ορισμένες επενδύσεις έγιναν σε χώρες των Βαλκανίων, π. χ. Βουλγαρία κ. α. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η επιχορήγηση από το υπουργείο Ανάπτυξης, 1,222 δισ. δραχμών, του επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΛΤΑ για εκσυγχρονισμό της μονάδας παγωτού.

Οι συνέπειες από αυτές τις πολιτικές, που οδήγησαν στη διαμόρφωση ολιγοπωλιακών καταστάσεων, είναι μεγάλες τόσο για την αγροτική οικονομία, όσο και γενικότερα για την οικονομία της χώρας. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δέχονται μεγάλο πλήγμα, καθώς οι λίγες πλέον επιχειρήσεις μπορούν να συμπιέζουν παραπέρα τις τιμές των αγροτικών προϊόντων και να οδηγούν, σε συνδυασμό με τις ποσοστώσεις και τη γενικότερη αντιαγροτική πολιτική, στη συρρίκνωση του αριθμού των αγροτικών νοικοκυριών. Πλήγμα θα δεχτούν και οι εργαζόμενοι - καταναλωτές από τις ανεξέλεγκτες αυξήσεις στις τιμές πώλησης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η μείωση της τιμής αγοράς γάλακτος από τους κτηνοτρόφους κατά 30% και την ίδια στιγμή η αύξηση της τιμής πώλησης όλων των προϊόντων τον τελευταίο μήνα από 10% έως 20%.

Η εξαγορά της ΜΙΣΚΟ από την BARILLA, που αξιοποιήθηκε από την ιταλική πολυεθνική για την είσοδό της στην ελληνική αγορά και την αντικατάσταση των προϊόντων της ΜΙΣΚΟ με τα δικά της, είναι ενδεικτική για τη συρρίκνωση της παραγωγής και την αύξηση των εισαγωγών που εγκυμονεί η επέλαση των πολυεθνικών και όχι μόνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ