ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Μοχλός αντιλαϊκών μέτρων η έκθεση Σπράου
  • Στα... πολιτικά δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων και στη μονιμότητα επιρρίπτει τις ευθύνες για όλα τα δεινά της κρατικής μηχανής η έκθεση του καθηγητή
  • Σε ανεξέλεγκτα σώματα πραιτοριανών της κυβέρνησης ανατίθεται η αποστολή της επιβολής των αντιλαϊκών μέτρων

Μοχλό για την προώθηση σειράς αλλαγών που έχουν ως στόχο να μετατραπεί ο κρατικός μηχανισμός σε περισσότερο αποτελεσματικό για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης Σημίτη, αποτελεί η έκθεση Σπράου για τη δημόσια διοίκηση.

Η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κ. Σημίτης, χρησιμοποιεί, άλλη μια φορά, τον γνωστό καθηγητή για να περιγράψει τις αλλαγές που "πρέπει" να γίνουν στη δημόσια διοίκηση, ώστε να καλλιεργήσει το έδαφος για την επερχόμενη αντιδραστική μεταρρύθμιση σ' αυτή.

Στην έκθεσή του ο Γ. Σπράος, που διέρρευσε μέσω του "Βήματος" την περασμένη Κυριακή, περιγράφει με τα πλέον μελανά χρώματα την κατάσταση στη δημόσια διοίκηση, αποδίδοντας στους εργαζόμενους και στα "προνόμιά" τους τις αιτίες γι' αυτή.

Προκειμένου να ανατραπεί αυτή η κατάσταση, η έκθεση Σπράου προτείνει τη συγκρότηση ενός εγκάθετου διυπουργικού κλάδου ανώτατων στελεχών διοίκησης, τα οποία θα αναλάβουν με αυξημένες αρμοδιότητες και μισθούς και εν λευκώ να προωθήσουν τις αλλαγές που επιδιώκει η κυβέρνηση στη δημόσια διοίκηση.

Παράλληλα η έκθεση επαναφέρει το θέμα της άρσης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο η κυβερνητική προπαγάνδα εξυπηρετώντας προφανείς σκοπιμότητες, διατήρησε στην επικαιρότητα ολόκληρο το 1997.

Εμπόδιο η μονιμότητα και τα δικαιώματα!

Ειδικά για τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, ο Κ. Σπράος ισχυρίζεται ότι "η κατάργησή της δεν οδηγεί κατά κανένα τρόπο προς τη μεταλλαγή της δημόσιας διοίκησης"! Χαρακτηριστική των επιδιώξεων της έκθεσης, που απηχεί βέβαια και τις κυβερνητικές προθέσεις, είναι η διαπίστωση που κάνει στη συνέχεια ότι δηλαδή "η μονιμότητα και τα πολιτικά δικαιώματα των εργαζομένων στο Δημόσιο, αντί να συνεισφέρουν στη διαμόρφωση υπεύθυνων στελεχών ταγμένων, κατά τη συνταγματική επιταγή, στην υπηρεσία του ελληνικού λαού, λειτουργούν στην αντίθετη κατεύθυνση"!

Παράλληλα, αφήνει να εννοηθεί ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα και για τους ήδη υπηρετούντες δημοσίους υπαλλήλους στην κατεύθυνση απρόσκοπτων και αυθαίρετων μετακινήσεων (μεταθέσεις, μετατάξεις, αποσπάσεις κλπ.), τη χρησιμοποίηση συνεντεύξεων για την ιεραρχική εξέλιξή τους κλπ.

Περιγράφοντας το σώμα των πραιτοριανών που προτείνει να συγκροτηθεί η έκθεση Σπράου αναφέρει ότι "τα ανώτατα στελέχη της διοίκησης θα αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη για την επιχειρούμενη διοικητική μεταρρύθμιση και μεταλλαγή της ελληνικής δημόσιας διοίκησης σε διοίκηση αποτελεσμάτων". Αποστολή τους είναι να "εγγυώνται την ποιότητα, την επαγγελματικότητα και τη συνοχή στη δημόσια διοίκηση". Για το σκοπό αυτό ο κλάδος των ανώτατων στελεχών της δημόσιας διοίκησης "θα πρέπει να καταλαμβάνει τις σημερινές θέσεις των γενικών διευθυντών των υπουργείων και των περιφερειών μεγάλων νομικών προσώπων και τους προϊσταμένους επιτελικών υπηρεσιών". Οι εγκάθετοι της κυβέρνησης, οι οποίοι μπορούν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι από όλες τις βαθμίδες που θα συγκεντρωθούν σε ένα "διυπουργικό κλάδο", θα μπορούν δηλαδή να επιστρατεύονται κατά περίπτωση σε όλες τις υπηρεσίες και να μετακινούνται από υπηρεσία σε υπηρεσία.

Εκτός από τη δημιουργία του διυπουργικού κλάδου ανώτατων στελεχών, η έκθεση Σπράου προτείνει και τη δημιουργία "Σώματος Οικονομολόγων Διοίκησης", προκειμένου η δημόσια διοίκηση να λειτουργεί "με το μικρότερο κόστος". Εκτός των άλλων το σώμα αυτό θα αναλάβει να εισάγει νέες πρακτικές στη δημόσια διοίκηση, όπως η - αυθαίρετη - μέτρηση αποδοτικότητας, ποιότητας, υπολογισμός του κόστους λειτουργίας των υπηρεσιών κλπ. Με άλλα λόγια θα αναλάβει "να καταπολεμήσει τη σπατάλη" στο δημόσιο, δηλαδή να στηρίξει τις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης για την περικοπή των κοινωνικών δαπανών, την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και λειτουργιών του Δημοσίου κ.ο.κ.

Προσλήψεις για 1.088 θέσεις
  • Από αύριο αρχίζει η 20ήμερη προθεσμία της υποβολής αιτήσεων για την πλήρωση 1.088 θέσεων στα υπουργεία Υγείας, Αμυνας και το Εθνικό Τυπογραφείο

Από αύριο Παρασκευή, 9 Γενάρη, αρχίζει να "τρέχει" η 20ήμερη αποκλειστική προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων από τους υποψηφίους για την κάλυψη 1.088 θέσεων διαφόρων ειδικοτήτων και κατηγοριών των υπουργείων Υγείας (Κέντρα Υγείας, κέντρα ψυχικής υγιεινής και νοσοκομεία), Αμυνας, του Εθνικού Τυπογραφείου και του ΕΛΟΓ. Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει την Τετάρτη 28 Γενάρη και οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στις νομαρχίες και τα επαρχεία που έχουν προκηρυχτεί οι θέσεις.

Η προκήρυξη για τις παραπάνω θέσεις έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 52, 5 Δεκεμβρίου 1997, Τεύχος Προκηρύξεων ΑΣΕΠ) και διατίθεται από το Εθνικό Τυπογραφείο και τις νομαρχίες. Οι προσλήψεις θα γίνουν με το σύστημα των μορίων. Οι θέσεις της συγκεκριμένης προκήρυξης είναι όλων των κατηγοριών (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ, ΥΕ) και διαφόρων ειδικοτήτων (μηχανολόγων μηχανικών, φαρμακοποιών, πληροφορικής, αναλυτών συστημάτων, θερμαστών, φυσικών ιατρικής, βιολόγων, διαιτολόγων, επιθεωρητών οδοντιάτρων, υγειονομικών επιθεωρητών κοινωνικής ιατρικής, υγιεινολόγων, φυσικοθεραπευτών, υδραυλικών, μεταφορέων ασθενών, μαγείρων, βοηθών φαρμακείου, ηλεκτροτεχνιτών, κλιβανιστών, μαιών, κ. λπ.

Οι υποψήφιοι για τις κατηγορίες ΠΕ και ΤΕ πρέπει να έχουν γεννηθεί κατά τα έτη 1961 έως και 1977, για την κατηγορία ΔΕ κατά τα έτη 1963 κατά τα έτη 1963 μέχρι και 1977 και για την κατηγορία ΥΕ κατά τα έτη 1963 έως και 1978.Στις κατηγορίες ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ προηγούνται οι κάτοικοι Θράκης - νησιών που διεκδικούν θέσεις των περιοχών αυτών και από τους λοιπούς υποψηφίους όσοι έχουν το μεγαλύτερο βαθμό τίτλου σπουδών (προηγούνται οι κάτοχοι διδακτορικού και μεταπτυχιακού για τους πτυχιούχους), ενώ σε περίπτωση ισοβαθμίας λαμβάνονται υπόψη κοινωνικά κριτήρια. Στην κατηγορία ΥΕ η κατάταξη των υποψηφίων γίνεται σε τέσσερις ομάδες (υποψήφιοι με τρία ανήλικα τέκνα και άνω, τέκνα πολυτέκνων, νέοι μέχρι 28 ετών και άνω των 28 ετών) και υπολογίζονται τα κοινωνικά κριτήρια.

  • Για το επόμενο διάστημα έχουν προγραμματιστεί να καλυφθούν, επίσης με το σύστημα των μορίων, 375 θέσεις στις περιφέρειες, 922 στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, ενώ 3.500 άτομα θα διοριστούν στους δήμους και στις Νομαρχίας με πρόσχημα τη στήριξη του "Καποδίστρια" από πίνακες εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ ανέργων επιστημόνων.
Παιχνίδια με το χρόνο στρατιωτικής θητείας

Δεν υπολογίζεται η στρατιωτική θητεία για την αυτοδίκαιη απόλυση των δημοσίων υπαλλήλων από την υπηρεσία τους λόγω ορίου ηλικίας. Αυτό ορίζεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών προς όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, με την οποία δίνονται κατευθύνσεις για την εφαρμογή ορισμένων διατάξεων του πρόσφατου νόμου 2527/97 για τις προσλήψεις στο δημόσιο, για τις οποίες διατάξεις υπήρχαν ερωτηματικά.

Σύμφωνα λοιπόν με την ερμηνεία της εγκυκλίου, οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι απολύονται αυτοδίκαια απ' την υπηρεσία όταν συμπληρώσουν το 65ο έτος της ηλικίας τους ή το 67ο έτος εφόσον δε συμπληρώνουν 35ετή πραγματική και συντάξιμη δημόσια υπηρεσία, στην οποία δεν υπολογίζεται ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας. Πρόκειται για διάταξη που ουσιαστικά δίνει το δικαίωμα σε υψηλόβαθμους υπαλλήλους να παραμείνουν για 2 επιπλέον χρόνια στην υπηρεσία. Η διάταξη αυτή δε, στερεί το δικαίωμα απ' τους ίδιους τους δημόσιους υπαλλήλους να ζητήσουν να αναγνωριστεί ο χρόνος στρατιωτικής θητείας για τη συνταξιοδότησή τους.

Με την ίδια εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι το νέο σύστημα βαθμολογικής εξέλιξης για τους αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (άρθρο 12 του ν.2527/97) ισχύει και για τους αποφοίτους της Σχολής που ήδη υπηρετούν σε δημόσια υπηρεσία.

Τέλος, σημειώνεται, για εκείνους τους υπαλλήλους που ήταν έκτακτοι σε ΔΕΚΟ ή άλλες δημόσιες υπηρεσίες και στη συνέχεια προσλήφθηκαν (ν.2190/94, ν.2266/'94) στα ασφαλιστικά Ταμεία, ότι αναγνωρίζεται σαν πραγματική υπηρεσία και για τη συνταξιοδότηση και για τη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξή τους και ο χρόνος που εργάστηκαν στις άλλες υπηρεσίες σαν έκτακτοι και ο χρόνος ανάμεσα στη λήξη της σύμβασής τους ως έκτακτοι και στην πρόσληψή τους στα ασφαλιστικά Ταμεία.

ΚΚΕ
Πιο αποτελεσματικός αντιλαϊκός μηχανισμός

Οι αλλαγές στη δημόσια διοίκηση που προτείνει η έκθεση Σπράου έχουν ως στόχο τη μετατροπή της σε πιο αποτελεσματικό μηχανισμό της αντιλαϊκής πολιτικής. Αυτό τονίζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχολιάζοντας το χαρακτήρα των αλλαγών που προτείνει η έκθεση Σπράου για τη δημόσια διοίκηση. Ολόκληρη η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ έχει ως εξής:

"Με την έκθεση Σπράου, η κυβέρνηση προλειαίνει το έδαφος για αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, οι οποίες στόχο έχουν όχι τη διόρθωση των προβλημάτων της, αλλά τη μετατροπή της σε πιο αποτελεσματικό μηχανισμό της αντιλαϊκής πολιτικής.

Ο λαός δεν πρέπει να παρασυρθεί από την τακτική της κυβέρνησης, η οποία, επικαλούμενη τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες των δημοσίων υπηρεσιών και φορτώνοντας στους εργαζόμενους τις ευθύνες γι' αυτά, εμφανίζεται τώρα ως αρχάγγελος του νοικοκυρέματος και της τάξης. Μιας "τάξης" και ενός "νοικοκυρέματος", που θα προωθεί τους σχεδιασμούς της πλουτοκρατίας. Για το σκοπό αυτό δημιουργεί επιτελεία πραιτοριανών που θα ελέγχουν και θα αστυνομεύουν την πολιτική - συνδικαλιστική δράση των δημοσίων υπαλλήλων και θα υλοποιούν τις πολιτικές των περικοπών των κονδυλίων από υπηρεσίες, κύρια κοινωνικού χαρακτήρα, αλλά και θα επιταχύνουν τις καταργήσεις, συγχωνεύσεις και ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων υπηρεσιών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους.

Μέσα απ' αυτή την έκθεση επαναλαμβάνεται η κυβερνητική θέση για άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, που στόχο έχει την ένταση της πολιτικής ομηρίας σε βάρος των εργαζομένων στο δημόσιο και την αναβίωση της πλατείας Κλαυθμώνος του 1911.

Απέναντι και ενάντια σ' αυτές τις κυβερνητικές αντεργατικές επιλογές πρέπει να αναπτυχθεί ένα μέτωπο αντίστασης και αντεπίθεσης των εργαζομένων για την απόκρουση των αντιλαϊκών κυβερνητικών σχεδίων και για ένα δρόμο ανάπτυξης που θα υπηρετεί το λαό, θα διασφαλίζει και θα επεκτείνει τα δικαιώματα των εργαζομένων".

Συνεχίζεται η διαμάχη στον "Αδέσμευτο Τύπο"

Εντονη συνεχίζεται η διαμάχη των μετόχων του "Αδέσμευτου Τύπου" Κ. Μήτση και Δ. Ρίζου με αφορμή τη διάσταση για την ιδιοκτησία της εφημερίδας. Παρά την προσφυγή στα δικαστήρια και τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί μέχρι τώρα, η αντιδικία συνεχίζεται με ανακοινώσεις των δύο μετόχων που στρέφονται εναντίον αλλήλων. Στις σχετικές ανακοινώσεις πέρα από τα τεκταινόμενα στην εφημερίδα, προβάλλονται αλληλοκατηγορίες για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες αλλά και την πρακτική των μετόχων της εφημερίδας, ενώ δε λείπουν και κατηγορίες που εμπλέκουν και το συντακτικό προσωπικό, αν και διαψεύδονται.

Με αφορμή τη διαμάχη των μετόχων της εφημερίδας η οποία έχει δημιουργήσει κλίμα αβεβαιότητας στους εργαζόμενους, όπως είναι γνωστό, την περασμένη βδομάδα παρενέβη και το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Υπενθυμίζεται ότι το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, αφού εύχεται να βρεθεί λύση στη διαμάχη των μετόχων, κάνει γνωστό ότι ενδιαφέρεται για τη διασφάλιση της εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην εφημερίδα. Παράλληλα, η Ενωση έχει καλέσει τους εργαζόμενους στην εφημερίδα να μην εμπλακούν σ' αυτήν τη διαμάχη των μετόχων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ