ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Γενάρη 1998
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Πέντε - πέντε οι κλήσεις

Βαρύ φόρο καλούνται να πληρώσουν οι δημότες στις παρκοεταιρίες

Υπερβαίνει πλέον κάθε όριο η αυθαιρεσία παρκοεταιριών και παρκοδημάρχων. Παρά το γεγονός ότι εκκρεμεί ακόμη στο Συμβούλιο της Επικρατείας η απόφαση για τη νομιμότητα ή όχι των παρκοεταιριών και των δραστηριοτήτων τους, ιδιωτικές εταιρίες και δημοτικές αστυνομίες εντείνουν αυτές τις μέρες τους... ρυθμούς εργασίας τους και προσπαθούν να μαζέψουν όσα περισσότερα χρήματα μπορούν.

Στην "επιχείρηση" πρωτοστατεί ο Δήμος Αθηναίων. Τόσο από τις κλήσεις που κόβει με "βολές κατά ριπάς" - τρεις και πέντε πολλές φορές κλήσεις στο ίδιο αυτοκίνητο, στον ίδιο χώρο, για την ίδια παράβαση σε διάστημα λίγων ωρών - όσο και μέσω υπομνηστικών επιστολών που αποστέλλει η Διεύθυνση Δημοτικών Προσόδων στους "παραβάτες" για την τακτοποίηση των οφειλών τους - σε ελάχιστο μάλιστα χρόνο - ώστε να μην.... αναγκαστεί "να εφαρμόσει τις διατάξεις του νόμου, περί εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων".

Οσο κι αν τα περί δημοσίων εσόδων μοιάζουν, ενόψει της απόφασης του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου αντιφατικά, δεν είναι, καθώς αποτελούν απλή εφαρμογή των κυβερνητικών κατευθύνσεων για φορολόγηση με κάθε τρόπο των δημοτών, ώστε να συνεχίσουν να μειώνονται αντίστοιχα οι κρατικοί πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αλλωστε, ο υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Παπαδόπουλος, μόλις πρόσφατα κάλυψε τις παρκοεταιρίες - με το θέμα της φορολογικής ενημερότητας- χωρίς να περιμένει καμιά δικαστική απόφαση.

Ωστόσο, χτες το Γραφείο Τύπου της "Κίνησης Πολιτών Αθήνα 2000", της Δημοτικής Κίνησης του ΠΑΣΟΚ στο Δήμο Αθηναίων, τα ξέχασε όλα αυτά και με αφορμή την εμφάνιση "υπομνηστικής επιστολής" με ψευδείς ή λανθασμένες (;) κλήσεις κατήγγειλε ως μόνο υπεύθυνο τον Δ. Αβραμόπουλο,κατηγορώντας τον για "επιχείρηση που πλησιάζει στα όρια της απάτης".

Εδωσε έτσι και την ευκαιρία στη διοίκηση του Δήμου Αθηναίων να απαντήσει ότι πρόκειται "για προεκλογικού τύπου προσπάθειες εκμετάλλευσης, ασήμαντων και ελεγχόμενων περιστατικών", αφήνοντας και οι δύο στο απυρόβλητο το σκάνδαλο της ελεγχόμενης στάθμευσης και των παρκοεταιριών.

Πάντως, η επίμαχη υπομνηστική επιστολή της Διεύθυνσης Δημοτικών Προσόδων εμφανίζει το ίδιο αυτοκίνητο, την ίδια ημερομηνία και τις ίδιες περίπου ώρες να έχει δεχτεί επτά κλήσεις - όλες με τον ίδιο αύξοντα αριθμό - σε τέσσερις διαφορετικούς δρόμους της Αθήνας. Σύμφωνα με το Δήμο πρόκειται για λάθος κατά τη μηχανογράφηση, όπου βεβαιώθηκε η ίδια παράβαση επτά φορές και πρόκειται να διορθωθεί.

Πρέπει, ωστόσο, να σημειώσουμε ότι αυτή η περίπτωση δεν είναι η μοναδική. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Ηρακλειδών στο Θησείο, όπου ελλείψει άλλου χώρου οι κάτοικοι παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους στον πεζόδρομο. Παρά τις διαμαρτυρίες, εδώ και ένα χρόνο του 3ου διαμερίσματος για την έλλειψη χώρου και τη "βροχή" κλήσεων και τη δέσμευση του τότε αρμόδιου αντιδημάρχου Β. Κορομάντζου να δοθεί άμεσα λύση, δεν έγινε το παραμικρό. Ετσι η δημοτική αστυνομία συνεχίζει να κόβει απανωτές κλήσεις...

Ξορκίζουν το νέφος με... ηλεκτρονικές μπάρες!

Με τη λειτουργία ηλεκτρονικών μπαρών, που θα απαγορεύουν την κίνηση των οχημάτων στο Εμπορικό Τρίγωνο της πρωτεύουσας προσπαθεί - μάταια ασφαλώς - το ΥΠΕΧΩΔΕ να απομακρύνει το... νέφος, που για τρίτη συνεχόμενη μέρα χτες χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου. (Σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΠΕΡΠΑ, το διοξείδιο του αζώτου έφτασε στην οδό Αριστοτέλους τα 269 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, με όριο επιφυλακής τα 200, ενώ στην οδό Πατησίων άγγιξε τα 237 μικρογραμμάρια).

Το ΥΠΕΧΩΔΕ, αντί άλλων ουσιαστικών μέτρων, προτίμησε να ανακοινώσει τη δοκιμαστική λειτουργία από τη Δευτέρα του συστήματος των ηλεκτρονικών μπαρών, που στοίχισαν 460 εκατ. δρχ. και οι οποίες θα αποκλείουν την ελεύθερη πρόσβαση των οχημάτων στο Εμπορικό Τρίγωνο, εκτός από αυτά των ελάχιστων μονίμων κατοίκων του και των εμπόρων που έχουν εκεί την έδρα τους. Το ΥΠΕΧΩΔΕ ειδοποιεί όλους αυτούς, προκειμένου να προμηθευτούν τις ειδικές κάρτες που θα ανοιγοκλείνουν τις μπάρες, να υποβάλουν σχετική αίτηση είτε στο γραφείο του Ιστορικού Κέντρου του υπουργείου που βρίσκεται στην οδό Κηρύστου 6 στους Αέρηδες στην Πλάκα, τηλ. 3211.180, είτε στο κέντρο ελέγχου του συστήματος Μητροπόλεως 52, τηλ. 3315226-27.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ, πάντως, πληροφορεί ότι οι κάτοχοι των καρτών αυτών δε θα μπορούν να κυκλοφορούν παντού στο Εμπορικό Τρίγωνο, αλλά σε προκαθορισμένη περιοχή και δε θα μπορούν να σταθμεύουν παντού αν δε διαθέτουν άλλη ειδική κάρτα στάθμευσης.

Να υπενθυμίσουμε ότι κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής λειτουργίας, οι μπάρες θα είναι βυθισμένες, προκειμένου να διευκολύνεται μόνο η τροφοδοσία των καταστημάτων από τις 7 ως τις 10.30 π.μ. και από τις 2.30 ως τις 5.30 μ.μ., καθώς και από τις 8.30 το βράδυ ως τις 6.30 το πρωί. Από τις οδούς Ευριπίδου - Αριστείδου και Σοφοκλέους θα επιτρέπεται η διέλευση όλων των οχημάτων, ενώ από τις οδούς Κ. Σερβίας, Λέκκα, Πραξιτέλους, Χρυσοσπηλιωτίσσης και Βύσσης θα διέρχονται ελεύθερα τα ταξί.

Αναποτελεσματικό

Οπως είναι γνωστό στο μέτρο αντιδρούν οι έμποροι της περιοχής, ενώ δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που κρίνουν το μέτρο αναποτελεσματικό και ανεπαρκές. "Οι μπάρες αποτελούν ένα πολύ μικρό τμήμα ενός γενικότερου σχεδιασμού. Προϋποθέτει ότι έχει αποφευχθεί η μετακίνηση των πολιτών με τα ΙΧ και έχει στραφεί αυτή στα μέσα μαζικών μεταφορών και στα πλαίσια αυτά "κλείνεται" το πιο πολυσύχναστο μέρος της πόλης με πεζοδρομήσεις και πιθανόν μπάρες. Κι αυτό χωρίς να έχουμε τις προϋποθέσεις για τη "στροφή" του κόσμου στα Μαζικά Μέσα Μεταφοράς για τον απλούστατο λόγο ότι αυτά δεν υπάρχουν", επισημαίνει ο καθηγητής Πολεοδομίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Γ. Σαρηγιάννης.

"Η ανεπάρκειά τους, συνεχίζει, ισοδυναμεί πρακτικά με ανυπαρξία για την Αθήνα. Το νέφος παράγεται απ' τα ΙΧ και αυτό δεν εξοβελίζεται χωρίς ικανό δίκτυο μαζικών μέσων μεταφοράς. Για την Αθήνα τέτοιο είναι όταν βασικά αποτελείται από τραμ. Τέλος, η "αποκάθαρση" της πόλης από "μη ευγενείς λειτουργίες", όπως η κεντρική αγορά, το Μοναστηράκι, οι πλανόδιοι και άλλα "ενοχλητικά" θεάματα είναι μια αντικοινωνική και αντιπολεοδομική ενέργεια που οδηγεί σε αποστειρωμένες "πόλεις - βιτρίνες" σε όφελος ελαχίστων, αλλά τέτοια μέτρα ή θα σκοτώσουν την πόλη ή θα διαλυθούν από μόνα τους και αυτό εξαρτάται μόνο από το ίδιο το λαϊκό κίνημα", καταλήγει ο καθηγητής.

ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Εργα - φαντάσματα καλύπτει το ΠΑΣΟΚ

Με την πλήρη πολιτική κάλυψη του ΠΑΣΟΚ το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά ενέκρινε τις ενέργειες του δημάρχου Στ. Λογοθέτη για πραγματοποίηση έργων αυτεπιστασίας ύψους περίπου 400 εκατομμυρίων δραχμών για την αντιμετώπιση - υποτίθεται - εκτάκτων αναγκών του δήμου λόγω θεομηνίας.

Ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και αντιδήμαρχος με αρμοδιότητα στα θέματα της παιδείας Δ. Γκερλές που σπανίως μιλά στο Δημοτικό Συμβούλιο για θέματα πέραν των αρμοδιοτήτων του, ανέλαβε να απαντήσει στις καταγγελίες της μειοψηφίας του Σώματος ότι πολλά από τα συγκεκριμένα έργα δεν έχουν παραγματοποιηθεί λέγοντας: "Εγώ ξέρω πώς γίνονται τα έργα και ψηφίζω την απόφαση". Προηγουμένως ο Στ. Λογοθέτης προσπαθώντας να αιτιολογήσει το επείγον των έργων είχε υποστηρίξει ότι "τα έργα έχουν τον χαρακτήρα της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών γιατί από την Ανοιξη προετοιμαζόμαστε για τις βροχές του Φθινοπώρου"!!! Ο δε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ευαγ. Χρυσάφης (επίσης στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος βουλευτής στις τελευταίες εκλογές) ξεκαθάρισε: "Η πλειοψηφία είναι εδώ και ψηφίζει και αν χρειαστεί θα ξαναψηφίσει".

Να σημειωθεί ότι είναι κοινό μυστικό στο Δήμο Πειραιά ότι με τα χρήματα που υποτίθεται ότι διατέθηκαν σε έργα αυτεπιστασίας πληρώνονται εργαζόμενοι που απασχολούνται σε υπηρεσίες διαφορετικές από αυτές για τις οποίες προσλήφθηκαν. Αν όμως υποτεθεί ότι ένα μέρος των χρημάτων των υποτιθέμενων έργων διατίθεται στη μισθοδοσία του προσωπικού, σοβαρά ερωτηματικά γεννώνται για τα ποσά που δίνονται για τη χρήση μηχανημάτων και υλικών σε έργα - φαντάσματα.

"Τα έργα αυτεπιστασίας με τον τρόπο που γίνονται είναι δυνατόν να δημιουργήσουν ουσιαστικά προβλήματα. Από την ίδια τη φύση ορισμένων έργων όπως ο καθαρισμός φρεατίων, είναι δύσκολο να ελεγχθεί η πραγματοποίησή τους. Ετσι είναι εύκολο πολλά χρήματα του δήμου να φύγουν σε οδούς αδιαφάνειας και μη εκτέλεσης των έργων", τόνισε ο επικεφαλής της Κίνησης "Πειραιάς - Αναγέννηση" Παναγιώτης Σαλπέας.

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα της διαδικασίας έργου που έγινε, είναι το ακόλουθο: Στις 28/2/97 υπάλληλοι του δήμου βεβαιώνουν ότι έγινε. Στις 9/6/97 το Δημοτικό Συμβούλιο παίρνει απόφαση για την πραγματοποίησή του και στις 23/9/97 ο δήμαρχος υπογράφει το σχετικό συμφωνητικό με τον εργολάβο. Αυτή τη διαδικασία νομιμοποίησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΠΑΣΟΚ, ο δε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου είπε απευθυνόμενος στους συμβούλους της μειοψηφίας:"Εσείς κάντε τις καταγγελίες σας. Ετσι λειτουργεί το κράτος".

ΛΕΣΒΟΣ
Χωρίς Κοινοτικό Συμβούλιο η Μόρια

Να γίνουν οι απαραίτητες νομικές ενέργειες για την εκλογή προέδρου και τη συμπλήρωση των πέντε μελών του Κοινοτικού Συμβουλίου της Κοινότητας Μόριας νομού Λέσβου, που παραιτήθηκαν την 1η Οκτώβρη 1997, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την αντίθεσή τους στο νόμο "Καποδίστρια", ζητούν με Ερώτησή τους στη Βουλή, προς τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας και Σταύρος Παναγιώτου.

Οπως προβλέπεται από το νόμο "Καποδίστρια", η Κοινότητα Μόριας θα ενταχθεί στο Δήμο Μυτιλήνης παρά την αντίθεση όλων των κατοίκων του χωριού, η οποία είχε εκφραστεί κατόπιν γενικών συνελεύσεων. "Μετά την παραίτηση του προέδρου και των κοινοτικών συμβούλων, έμειναν ένας κοινοτικός σύμβουλος και άλλοι τέσσερις αναπληρωματικοί", σημειώνουν στην Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ. Και καταλήγουν: "Μέχρι σήμερα δεν έχει εκλεγεί νέος πρόεδρος, ούτε έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για προκήρυξη εκλογών ώστε να συμπληρωθεί ο αριθμός των μελών του Κοινοτικού Συμβουλίου, με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί σωστά και τα προβλήματα της Κοινότητας να χρονίζουν και να οξύνονται".

Συγκέντρωση της ΔΑΚ Μελισσίων

Η "Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση" Μελισσίων σας καλεί τη Δευτέρα 12/1/1998, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα του εξωραϊστικού συλλόγου Αγιος Γεώργιος, στη συγκέντρωση με θέματα: Απολογισμός δράσης, σχέδιο διακήρυξης και εκλογή Γραμματείας.

Ανασυντάσσονται κατά του "Καποδίστρια"

Σε ανασύνταξη των δυνάμεών της και συνέχιση του αγώνα υπέρ της Αυτοδιοίκησης και κατά του νόμου "Καποδίστρια", προχωρεί η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή κατά των αναγκαστικών καταργήσεων των κοινοτήτων. Στην κατεύθυνση αυτή μετεξελίχθηκε σε Πανελλήνια Ενωση Προστασίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΕΠΤΑ), με καταστατικό και διοίκηση.

Αμεσοι στόχοι της ΠΕΠΤΑ, που οργανώνεται σε όλη την Ελλάδα - όπως μας πληροφορεί με σχετικό δελτίο Τύπου - είναι η ακύρωση στη ζωή και στην πράξη του Νόμου "Καποδίστρια", "με τον οποίο επιχειρείται οπραξικοπιματικός πολιτικός βιασμός του Κοινοτισμού". Επίσης, η προσφυγή των κοινοτήτων στα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά Δικαστήρια εναντίον της αντισυνταγματικότητας του εν λόγω νόμου. Η ευρύτερη συνεργασία με τους εργαζόμενους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας. Η ανάπτυξη, τέλος, πνεύματος συνεργασίας μεταξύ των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων για τη δημιουργία ενός πανελληνίου "αντικαποδιστριακού" λαϊκού μετώπου για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Στα πλαίσια αυτά το προεδρείο της Ενωσης πραγματοποιεί συναντήσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ