ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Γενάρη 1998
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ
Αρχισε η πορεία άλωσης από ιδιώτες

Κλίμα δυσαρέσκειας επικρατεί στο προσωπικό των ΕΛΤΑ σχετικά με την πρόσληψη έξι υψηλόβαθμων και υψηλόμισθων στελεχών μέσα από αδιαφανείς και διαβλητές διαδικασίες. Ο κίνδυνος να εκχωρηθεί ουσιαστικά το μάνατζμεντ στο λόμπι των μάνατζερ και των συμβούλων, που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια, γίνεται πλέον ορατός. Πολύ περισσότερο που στα σκαριά έχει μπει και η τοποθέτηση ακόμα 20 περίπου διευθυντικών στελεχών, πολλά από τα οποία θα προέρχονται από τη λεγόμενη "ελεύθερη αγορά". Ομως για να γίνει αυτό, θα πρέπει να ξεπεραστεί ο "σκόπελος" του ισχύοντος Γενικού Κανονισμού Προσωπικού (ΓΚΠ) του Οργανισμού. Στην κατεύθυνση αυτή ήδη ασκούνται πιέσεις από τη Διοίκηση προς τα συνδικάτα να δεχτούν "αλλαγές", που όμως δυναμιτίζουν το σύνολο των υφιστάμενων εργασιακών σχέσεων και κατακτήσεων των εργαζομένων.

Σύμφωνα με το άρθρο 3 του νέου ΓΚΠ τον οποίο η Διοίκηση επιδιώκει να βάλει σε ισχύ, ο Διευθύνων Σύμβουλος θα έχει δικαίωμα να προσλαμβάνει τα στελέχη αυτά, με σύμβαση ορισμένου χρόνου μέχρι δύο έτη, που όμως θα μπορεί να ανανεώνεται. Σ' αυτούς τους ειδικούς συμβούλους και συνεργάτες θα μπορεί να ανατίθενται και θέσεις ευθύνης, που μέχρι τώρα κατείχαν μόνο οι μόνιμοι υπάλληλοι των ΕΛΤΑ.

"Με τις πρόσφατες εξελίξεις στα ανώτερα κλιμάκια των ΕΛΤΑ (πρόσληψη γενικών διευθυντών), δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις που έκανε η "Δημοκρατική Συνεργασία" για τις συνέπειες της εφαρμογής του νόμου 2414/96 περί "εκσυγχρονισμού" των ΔΕΚΟ", υπογραμμίζει ο Βασίλης Βήττος μέλος της γραμματείας της παράταξης. "Η πρόσληψη νέων γενικών διευθυντών είναι μόνο η αρχή μιας πορείας άλωσης του δημόσιου ταχυδρομείου, από τα συμφέροντα του ιδιωτικού κεφαλαίου. Θ' ακολουθήσει σειρά νέων προσλήψεων ειδικών συμβούλων που βάζουν στο περιθώριο το υπάρχον μόνιμο στελεχικό δυναμικό. Η νέα ομάδα διοίκησης, είναι αυτή που θ' αναλάβει να ολοκληρώσει τη διαδικασία λειτουργίας του Οργανισμού με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Θ' ακολουθήσει η επιχείρηση ξηλώματος των εργασιακών σχέσεων, η διάλυση όλων των κλάδων που στόχο έχει το διαχωρισμό του προσωπικού σε ελίτ και "πλέμπα", όπου για τους τελευταίους και πολλούς, προβλέπεται η υποχρέωση παροχής κάθε είδους υπηρεσιών.

Η όψιμη ανησυχία της πλειοψηφίας της ΟΜΕ - ΕΛΤΑ, δεν την απαλλάσσει από τις ευθύνες που έχει, όταν πριν ένα χρόνο, αποδεχόταν την εφαρμογή του νόμου 2414 της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ".

  • Στο μεταξύ η νέα Διοίκηση των ΕΛΤΑ, ανταποκρινόμενη στα κελεύσματα της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση των πάντων, προχωρά στη σύσταση θυγατρικής εταιρίας με αντικείμενο την εκπαίδευση του προσωπικού. Αν και η σχετική απόφαση προβλέπει ότι μοναδικός μέτοχος της εταιρίας (ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΛΤΑ Α. Ε.) θα είναι ο Οργανισμός, ωστόσο στο μέλλον δεν μπορεί να αποκλειστεί και η συμμετοχή ιδιωτικών φορέων. Αλλωστε, στην ίδια απόφαση σαφώς ορίζεται ότι στους σκοπούς της εταιρίας, περιλαμβάνεται και "η σύμπραξη σε κοινοπρακτικά σχήματα με παρεμφερείς φορείς, για υλοποίηση προγραμμάτων περιφερειακού χαρακτήρα". Και βέβαια το γεγονός ότι το πενταετές πρόγραμμα εκπαίδευσης του προσωπικού των ΕΛΤΑ, θα ξεπεράσει σε κόστος τα 5 δισεκατομμύρια, είναι ένας σοβαρός λόγος ιδιωτικοί φορείς να δείξουν το ενδιαφέρον τους...
ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Επιλογές από το παρελθόν

Σε πτήση στο... παρελθόν καταδικάζει οριστικά πλέον η κυβέρνηση την "Ολυμπιακή Αεροπορία", με την επιλογή της να διορίσει διευθύνοντα σύμβουλο στον εθνικό αερομεταφορέα τον Θοδ. Τσακιρίδη,που είχε αποπεμφθεί στις αρχές του 1995 από το ίδιο πόστο!

Η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών, με διαφορά λίγων ωρών, ανακοίνωσε χτες τις επιλογές Τσακιρίδη για τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου της ΟΑ και του συγκοινωνιολόγου Βασ. Στεφανή για τη θέση του προέδρου. Πρόκειται για την τρίτη επίσημη ανακοίνωση, αλλά και την τρίτη επιλογή της κυβέρνησης για το ποιοι θα αναλάβουν την ηγεσία του εθνικού αερομεταφορέα. Είχαν προηγηθεί οι ανακοινώσεις ότι διευθύνων σύμβουλος αναλαμβάνει ο Ν. Καρδάσης και πρόεδρος ο Εμμ. Φθενάκης.Πρόκειται για δύο επιλογές της κυβέρνησης, που πριν αναλάβουν τα καθήκοντά τους παραιτήθηκαν (! ), χωρίς να δοθούν περαιτέρω εξηγήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο Θ. Τσακιρίδης υπήρξε διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής της ΟΑ την περίοδο 1993 - 1995. Επί των ημερών του καταρτίστηκε το αποκαλούμενο "πρόγραμμα εξυγίανσης" της ΟΑ, αλλά λίγο διάστημα μετά την εφαρμογή του, αποπέμφθηκε και καθήκοντα προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου ανέλαβε ο Ρ. Δογάνης,ο οποίος είχε αργότερα την ίδια... τύχη με τον Θ. Τσακιρίδη.

Τα όσα τραγελαφικά συμβαίνουν με τις κυβερνητικές επιλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην ΟΑ, σίγουρα δεν είναι άσχετα με τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για την ιδιωτικοποίηση του εθνικού αερομεταφορέα.

ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗ

λγ9

Σήμερα, 9 Γενάρη 1998, έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΖΙΟΣ.Γεννήθηκε στη Σιάτιστα της Κοζάνης. Από μικρός μπήκε στη βιοπάλη. Στο κάλεσμα του ΕΑΜ εντάχθηκε στις γραμμές της ΕΠΟΝ. Μετά τη Βάρκιζα, νεαρός αγωνιστής, καταδικάστηκε σε θάνατο και έμεινε 17 χρόνια πολιτικός κρατούμενος.

Μετά την αποφυλάκισή του δούλεψε δραστήρια ως γραμματέας της Νεολαίας της ΕΔΑ στην Κοζάνη.

Η δικτατορία τον συνέλαβε στις 21 Απρίλη 1967 και τον εξόρισε στα Γιούρα. Με το γυρισμό του από την εξορία, καταδικάστηκε ξανά από το Στρατοδικείο της Κοζάνης.

Εμεινε πιστός στο ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής του.

Η κηδεία του γίνεται σήμερα, Σάββατο 10 Γενάρη, στις 12.30 από το Νεκροταφείο Ζωγράφου.

Αντί για στεφάνι στον τάφο του, προσφέρουμε 40.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Σπύρος, Μαριάνθη, Αλέκος και Πάνος.

Από πρόσφατη κινητοποίηση των ταχυδρόμων για την ανάπτυξη των ΕΛΤΑ
Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ κόβουν την πρωτοχρονιάτική τους πίτα αύριο Κυριακή 11 - 1 - 98 και καλούν τα μέλη τους και τους φίλους της Αντίστασης να παραβρεθούν:

  • ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ στις 10 πμ στην αίθουσα της Ενωσης Σμυρναίων (28ης Οκτωβρίου και Θεσσαλίας).
  • ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ και η Τοπική Επιτροπή Ειρήνης στις 10.30 πμ,στα γραφεία του Παρ/τος (Βρυούλων 14).
  • ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ και ο Σύλλογος ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ,στις 10 πμ στο Θέατρο του δήμου (Παπαναστασίου και Μ. Ασίας).
  • ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ,στις 10.30 πμ,στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου της πόλης.
  • ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ - ΘΗΣΕΙΟΥ - ΠΑΝΩ ΣΦΑΓΕΙΩΝ,στις 11 πμ,στα γραφεία του Παρ/τος.
  • ΠΛΑΚΑΣ,στις 10.30 πμ,στα γραφεία του Παρ/τος (Αγίου Μάρκου 10).
  • ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ Θεσσαλονίκης, στις 11 πμ, στα γραφεία του Παρ/τος (Σκρα 14).
  • ΓΛΥΦΑΔΑΣ στις 10.30 πμ, στα γραφεία του Παρ/τος (Σμύρνης 37, Τερψιθέα Γλυφάδας).

Επίσης κόβουν πίτα:

  • Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγωνιστών Μέσης Ανατολής (ΠΣΑΜΑ) την Τετάρτη 14 - 1 - 98 στις 10.30 πμ,στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΠΕΑΕΑ (Λυκούργου 10 4ος ορ. ). Θα υπάρχει πρόγραμμα καλλιτεχνικό.
  • Το Παράρτημα ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ την Κυριακή 18 - 1 - 98 στις 10 πμ,στην αίθουσα του Παλαιού Δημαρχείου Χαλανδρίου.
Ληστές πυροβόλησαν διώκτη τους

Ληστεία σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι δύο άγνωστοι νεαροί. Οι δύο ληστές εισέβαλαν στο υποκατάστημα, που βρίσκεται στην Οδό Μ. Αλεξάνδρου και Σμύρνης στους Αμπελόκηπους και με την απειλή όπλων άρπαξαν από το χρηματοκιβώτιο 5.500.000 δρχ. Στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν πυροβόλησαν στα νεφρά τον Νίκο Μερτζάνη, κάτοικο της περιοχής, ο οποίος τους καταδίωξε. Ο Ν. Μερτζάνης διακομίστηκε και νοσηλεύεται στη χειρουργική κλινική του Νοσοκομείου "Γ. Παπανικολάου". Ο δύο ληστές προκειμένου να διαφύγουν τη σύλληψη εγκατέλειψαν τη λεία τους στην πυλωτή μιας διπλανής πολυκατοικίας και έφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Επίσης δύο ληστείες σε τράπεζες έγιναν χτες στην Αττική. Στις 12.55 δυο άγνωστοι οπλοφόροι μπήκαν σε υποκατάστημα της "Αγροτικής" στο Χαϊδάρι (Κερασούντος 5) και αφού ακινητοποίησαν πελάτες και υπαλλήλους πήραν από τα δύο ταμεία 8,5 εκατομμύρια κι εξαφανίστηκαν με μοτοσικλέτα που οδηγούσε συνεργός τους.

Στις 13.30 άγνωστος μπήκε σε υποκατάστημα της Εθνικής στο Πέραμα (λεωφόρος Ειρήνης 111) και απέσπασε 6,1 εκατομμύρια δραχμές.

Ακροβάτης - διαρρήκτης ήταν ο 20χρονος Αλβανός Αρμπέν Λάλα που κατηγορείται από την Αστυνομία ότι το τελευταίο οκτάμηνο διέρρηξε 20 διαμερίσματα σε περιοχές της Αθήνας.

Ο δράστης σκαρφάλωνε στα μπαλκόνια των σπιτιών και παραβιάζοντας τις μπαλκονόπορτες άρπαζε χρήματα, τιμαλφή, ηλεκτρονικά κ.ά. αντικείμενα. Μέχρι στιγμής επιβεβαιώθηκαν 20 κλοπές σε ισάριθμα διαμερίσματα απ' όπου πήρε 2,5 εκατομμύρια δραχμές, αλλά και χρυσαφικά και ηλεκτρονικά αξίας πέντε εκατομμυρίων. Ο δράστης πιάστηκε από την Αστυνομία.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Αύριο Κυριακή 11 Γενάρη, στις 10.30 π.μ., στο Γ' Νεκροταφείο γίνεται το μνημόσυνο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης

ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Στη μνήμη του προσφέρω 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Ο ανιψιός του Αντώνης

ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ενάντια στον αντιεκπαιδευτικό νόμο

Σειρά εκδηλώσεων - συζητήσεων με θέμα "Ο νόμος 2525/97 για τη μεταρρύθμιση στην παιδεία", έχει προγραμματίσει για το επόμενο διάστημα η ΕΛΜΕ Πειραιά. Ετσι, την Πέμπτη 15 Γενάρη, στις 8 μ.μ., θα γίνει εκδήλωση με τους φορείς του Μετώπου Παιδείας, στα γραφεία της ΕΛΜΕ (Δραγάτση 2, 4ος όροφος), την Κυριακή 18 Γενάρη, στις 11 το πρωί, στο Ράλλειο Λύκειο Πειραιά (Πύργος Πειραιά), με τα 15μελή συμβούλια Γυμνασίων και Λυκείων, τη Δευτέρα 19 Γενάρη, στις 7 μ.μ., στην Ιωαννίδειο Σχολή (πλατεία Κοραή) με τους εκπροσώπους των κομμάτων και την Τρίτη 20 Γενάρη, στις 10 π.μ., στο Ράλλειο Λύκειο με του διευθυντές των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ