Σάββατο 10 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ
Αρχισε η πορεία άλωσης από ιδιώτες

Κλίμα δυσαρέσκειας επικρατεί στο προσωπικό των ΕΛΤΑ σχετικά με την πρόσληψη έξι υψηλόβαθμων και υψηλόμισθων στελεχών μέσα από αδιαφανείς και διαβλητές διαδικασίες. Ο κίνδυνος να εκχωρηθεί ουσιαστικά το μάνατζμεντ στο λόμπι των μάνατζερ και των συμβούλων, που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια, γίνεται πλέον ορατός. Πολύ περισσότερο που στα σκαριά έχει μπει και η τοποθέτηση ακόμα 20 περίπου διευθυντικών στελεχών, πολλά από τα οποία θα προέρχονται από τη λεγόμενη "ελεύθερη αγορά". Ομως για να γίνει αυτό, θα πρέπει να ξεπεραστεί ο "σκόπελος" του ισχύοντος Γενικού Κανονισμού Προσωπικού (ΓΚΠ) του Οργανισμού. Στην κατεύθυνση αυτή ήδη ασκούνται πιέσεις από τη Διοίκηση προς τα συνδικάτα να δεχτούν "αλλαγές", που όμως δυναμιτίζουν το σύνολο των υφιστάμενων εργασιακών σχέσεων και κατακτήσεων των εργαζομένων.

Σύμφωνα με το άρθρο 3 του νέου ΓΚΠ τον οποίο η Διοίκηση επιδιώκει να βάλει σε ισχύ, ο Διευθύνων Σύμβουλος θα έχει δικαίωμα να προσλαμβάνει τα στελέχη αυτά, με σύμβαση ορισμένου χρόνου μέχρι δύο έτη, που όμως θα μπορεί να ανανεώνεται. Σ' αυτούς τους ειδικούς συμβούλους και συνεργάτες θα μπορεί να ανατίθενται και θέσεις ευθύνης, που μέχρι τώρα κατείχαν μόνο οι μόνιμοι υπάλληλοι των ΕΛΤΑ.

"Με τις πρόσφατες εξελίξεις στα ανώτερα κλιμάκια των ΕΛΤΑ (πρόσληψη γενικών διευθυντών), δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις που έκανε η "Δημοκρατική Συνεργασία" για τις συνέπειες της εφαρμογής του νόμου 2414/96 περί "εκσυγχρονισμού" των ΔΕΚΟ", υπογραμμίζει ο Βασίλης Βήττος μέλος της γραμματείας της παράταξης. "Η πρόσληψη νέων γενικών διευθυντών είναι μόνο η αρχή μιας πορείας άλωσης του δημόσιου ταχυδρομείου, από τα συμφέροντα του ιδιωτικού κεφαλαίου. Θ' ακολουθήσει σειρά νέων προσλήψεων ειδικών συμβούλων που βάζουν στο περιθώριο το υπάρχον μόνιμο στελεχικό δυναμικό. Η νέα ομάδα διοίκησης, είναι αυτή που θ' αναλάβει να ολοκληρώσει τη διαδικασία λειτουργίας του Οργανισμού με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Θ' ακολουθήσει η επιχείρηση ξηλώματος των εργασιακών σχέσεων, η διάλυση όλων των κλάδων που στόχο έχει το διαχωρισμό του προσωπικού σε ελίτ και "πλέμπα", όπου για τους τελευταίους και πολλούς, προβλέπεται η υποχρέωση παροχής κάθε είδους υπηρεσιών.

Η όψιμη ανησυχία της πλειοψηφίας της ΟΜΕ - ΕΛΤΑ, δεν την απαλλάσσει από τις ευθύνες που έχει, όταν πριν ένα χρόνο, αποδεχόταν την εφαρμογή του νόμου 2414 της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ".

  • Στο μεταξύ η νέα Διοίκηση των ΕΛΤΑ, ανταποκρινόμενη στα κελεύσματα της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση των πάντων, προχωρά στη σύσταση θυγατρικής εταιρίας με αντικείμενο την εκπαίδευση του προσωπικού. Αν και η σχετική απόφαση προβλέπει ότι μοναδικός μέτοχος της εταιρίας (ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΛΤΑ Α. Ε.) θα είναι ο Οργανισμός, ωστόσο στο μέλλον δεν μπορεί να αποκλειστεί και η συμμετοχή ιδιωτικών φορέων. Αλλωστε, στην ίδια απόφαση σαφώς ορίζεται ότι στους σκοπούς της εταιρίας, περιλαμβάνεται και "η σύμπραξη σε κοινοπρακτικά σχήματα με παρεμφερείς φορείς, για υλοποίηση προγραμμάτων περιφερειακού χαρακτήρα". Και βέβαια το γεγονός ότι το πενταετές πρόγραμμα εκπαίδευσης του προσωπικού των ΕΛΤΑ, θα ξεπεράσει σε κόστος τα 5 δισεκατομμύρια, είναι ένας σοβαρός λόγος ιδιωτικοί φορείς να δείξουν το ενδιαφέρον τους...
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαμαρτυρία για το πετσόκομμα της αποζημίωσης όσων συνταξιοδοτούνται (2020-06-26 00:00:00.0)
Κινδυνεύουν να μην πάρουν άδεια (2004-07-07 00:00:00.0)
Προς «μίσθωση» εργαζομένων (2001-10-11 00:00:00.0)
Σχεδιάζουν συρρίκνωση του ΟΤΕ (1999-06-24 00:00:00.0)
Ιδιωτικές και με τη βούλα του νόμου (1999-05-18 00:00:00.0)
Στο "γύψο" τα εργασιακά δικαιώματα (1998-01-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ