ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Φουντώνει" η οργή των ψαράδων

Πέντε λιμάνια της χώρας - Κάλυμνος, Πάτμος, Λέρος, Ηράκλειο και Σητεία - είναι ήδη κλειστά, ενώ οι ψαράδες όλης της χώρας βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα. Η κυβέρνηση μπροστά σ' αυτή την κατάσταση προσπαθεί - ανεπιτυχώς - με προκλητικές μεθοδεύσεις να διασπάσει τον αγώνα τους

"Φουντώνει" ο αγώνας των ψαράδων της χώρας - παρά τις προκλητικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης - οι οποίοι παλεύουν ενάντια στην πολιτική αφανισμού τους, ενώ δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Ηδη, έχουν κλείσει πέντε λιμάνια της χώρας (Κάλυμνος,Πάτμος,Λέρος,Ηράκλειο και Σητεία), ενώ σήμερα αναμένεται να κλείσει και το λιμάνι τουΡεθύμνου.Παράλληλα, οι ψαράδες των Κυκλάδων βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα, προειδοποιώντας πως εάν στις 23 Γενάρη - ημερομηνία που έχει οριστεί η συνάντηση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Δρυ με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Παράκτιας Αλιείας Ξενοφώντα Γιαλβαλή - δε δοθούν οριστικές λύσεις θα κλείσουν τα λιμάνια των Νάξου,Πάρου,Σαντορίνης,Κουφονησίων και Σύρου.Σε αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκονται και οι ψαράδες των νησιών Χάλκης,Σύμης,Ικαρίας,Φούρνων και Αλεξανδρούπολης.

Το βασικό αίτημά τους είναι να επανενταχθούν στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις οι ψαράδες και οι σφουγγαράδες της χώρας, να μη χαρακτηριστούν ελεύθεροι επαγγελματίες και ν' αλλάξει το σκληρό φορομπηχτικό καθεστώς που προωθεί η κυβέρνηση για όλη την παράκτια αλιεία (να τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων και να τοποθετήσουν ταμειακές μηχανές στα καϊκια).

Στην Κάλυμνο

Για έκτη μέρα σήμερα, συνεχίζει να παραμένει κλειστό το λιμάνι της Καλύμνου. Μάλιστα, μετά το προχτεσινό παγκαλυμνιακό συλλαλητήριο - όπου η συμμετοχή του κόσμου, των μαζικών φορέων και των οργανώσεων του νησιού ήταν συγκλονιστική - η αισιοδοξία είναι το κυρίαρχο συναίσθημα στους αγωνιζόμενους ψαράδες και σφουγγαράδες, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους έως την τελική δικαίωσή τους.

Μπροστά στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί στο νησί, η κυβέρνηση με διάφορους τρόπους προσπαθεί - ανεπιτυχώς - να διασπάσει το αγωνιστικό μέτωπο. Συγκεκριμένα, προχτές το βράδυ στάλθηκε στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κείμενο υπουργικής απόφασης, που αναφέρει ότι "οι αλιείς στα ελληνικά χωρικά ύδατα και οι σπογγαλιείς μπορούν να συνεχίσουν και για την τρέχουσα χρήση (1/1/98 έως 31/12/98) να μη θεωρήσουν βιβλία και στοιχεία του ΚΒΣ πέραν αυτών που υποχρεούνται οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος". Το συγκεκριμένο κείμενο, όμως, επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί απ' το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση αυτή θα ανακοινωθεί πιθανότατα σήμερα, στη διάρκεια συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε για τα προβλήματα των ψαράδων και σφουγγαράδων το ΚΚΕ.

Η Συντονιστική Επιτροπή, απαντώντας στην προκλητική μεθόδευση της κυβέρνησης, εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία τονίζεται πως "τέτοιου είδους υπουργικές αποφάσεις δε μας κατοχυρώνουν, αφού σε ό,τι αφορά το επίμαχο αίτημά μας για επανένταξή μας στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, αυτό παραπέμπεται σε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και παραμένει άλυτο".

Παράλληλα, η ΣΕ καταγγέλλει τη στάση του δήμου, που απέσυρε τη συμπαράστασή του απ' τον αγώνα των ψαράδων και σφουγγαράδων. "Ο δήμος λειτουργεί απεργοσπαστικά και διαλυτικά με ανακοινώσεις που δε μας εκφράζουν", επισημαίνει χαρακτηριστικά η Συντονιστική. Να σημειωθεί πως η ΣΕ μέχρι αργά χτες το βράδυ συνεδρίαζε, προκειμένου να αποφασίσει με ποιους τρόπους θα κλιμακωθεί ο αγώνας.

Στην Κρήτη

Απέτυχε ο περιφερειάρχης Κρήτης Βασίλης Βαλασόπουλος να εξαπατήσει τους αγωνιζόμενους ψαράδες του Ηρακλείου, που μέχρι αργά χτες το βράδυ συνέχιζαν να κρατούν κλειστό το λιμάνι και δήλωναν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους.

"Δεν υποχωρούμε αν δε δικαιωθούμε", ήταν η απάντηση των εκπροσώπων των ψαράδων στον εντολοδόχο της κυβέρνησης, που τους μετέφερε την αρνητική απάντηση του υφυπουργού Οικονομικών.

Οι ψαράδες του Ηρακλείου έδειξαν από νωρίς χτες το πρωί ότι δεν αστειεύονται, όταν πίστεψαν ότι οι περίπου 15 λιμενικοί, που κατέβηκαν στο λιμάνι, θα έκοβαν τα σκοινιά των καϊκιών. Τελικά, τα επεισόδια αποφεύχθηκαν, ενώ τα πλοία της γραμμής παρέμειναν μεσοπέλαγα, μέχρι οι ψαράδες να τους επιτρέψουν να "δέσουν" για να διευκολύνουν έτσι την απεργία της ΠΝΟ. Μιλώντας στο "Ρ", ο πρόεδρος των Επαγγελματιών Ψαράδων Μιχάλης Τσαβολάκης τόνισε ότι "θα κρατήσουμε γερά όσο μπορούμε" και κάλεσε τους συναδέλφους του στην υπόλοιπη χώρα να μείνουν και αυτοί δυνατοί και ενωμένοι.

Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποιούν στην Κρήτη και οι ψαράδες της Σητείας, ενώ σήμερα αναμένεται να ξεκινήσουν τον αγώνα τους και οι ψαράδες του Ρεθύμνου.

Στις Κυκλάδες

Σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι ψαράδες των νησιών των Κυκλάδων, οι οποίοι επισημαίνουν πως εάν στις 23 Γενάρη - στη συνάντηση που θα έχουν ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Παράκτιας Αλιείας Ξενοφών Γιαλβαλή - δε δοθεί οριστική λύση στα προβλήματά τους, θα αποκλείσουν όλα τα λιμάνια. Συγκεκριμένα, σε ετοιμότητα βρίσκονται οι ψαράδες των Κουφονησίων, Νάξου, Πάρου, Σαντορίνης, αλλά και της Σύρου.

"Δε ζητάμε ημίμετρα, αλλά οριστικές λύσεις. Εάν ο κ. Δρυς δε δεσμευτεί συγκεκριμένα ότι θα δώσει λύσεις στα αιτήματά μας, όλα τα λιμάνια της χώρας θα κλείσουν. Οι παράκτιοι αλιείς των Κυκλάδων βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα", επισήμανε ο Ηλίας Προσχέρης,πρόεδρος της Κοινότητας Κουφονησίων και ψαράς στο επάγγελμα.

Να σημειωθεί πως προχές το πρωί οι ψαράδες των Κουφονησίων, μαζί με τις γυναίκες και τα παιδιά τους, απέκλεισαν συμβολικά με τα καϊκια τους - για δύο ώρες - το λιμάνι της Νάξου.

"Χτύπησε" και την αγροτιά ο πρωθυπουργο-σύμβουλος Σπράος

Δόθηκε χτες στη δημοσιότητα η 5η έκθεσή του με τίτλο "Ανταγωνιστική γεωργία και αγροτική ανάπτυξη - Καίρια διαρθρωτικά προβλήματα και η αντιμετώπισή τους"

Το βίαιο και άμεσο ξεκλήρισμα των μικρών και μεσαίων αγροτών, μέσα από τη συγκέντρωση της γης, της παραγωγής και εμπορίας σε χέρια λίγων, προβλέπει η έκθεση του πρωθυπουργικού συμβούλου Γ. Σπράου, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

Η έκθεση του Γ. Σπράου ήρθε να προσφέρει τίποτα καινούριο και καμία προοπτική για τους αγρότες, ενώ είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις καταστροφικές επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ΓΚΑΤΤ και τις επιλογές της κυβέρνησης. Το "πόνημα" αυτό, από ό,τι φάνηκε, συντάχθηκε μόνο και μόνο για να περιβληθεί με καθηγητικό μανδύα η κυβερνητική πολιτική και τα κείμενα για τη γεωργία που κατά καιρούς έχει μοιράσει ο υπουργός Γεωργίας στα Συμβούλια Αγροτικής Πολιτικής (ΣΑΠ).

Στο "διά ταύτα" η έκθεση ξεκινάει κάνοντας αναφορά για την προώθηση μιας εθνικής αγροτικής στρατηγικής, για ανάπτυξη της γεωργίας και ακολουθεί η γνωστή "καραμέλα" της κυβέρνησης περί ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας. Με το τελευταίο γίνεται μια απόπειρα να κουκουλωθούν τα προβλήματα που δημιουργούν οι ΚΑΠ και ΓΚΑΤΤ. Από εκεί και πέρα προτείνεται "επανεξέταση και επαναπροσδιορισμός του ρόλου των γεωργικών συνεταιρισμών" και δημιουργία διεπαγγελματικών οργανώσεων και ομάδων παραγωγών. Δηλαδή προτείνεται η διάλυση και συρρίκνωση των συνεταιρισμών, στο όνομα της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μεγαλοαγροτών και των μεγαλεμπόρων - βιομηχάνων. Για τους παραπάνω προτείνονται δράσεις και σύσταση φορέων, ώστε να συγκεντρωθεί η παραγωγή, η μεταποίηση και η εμπορία στα χέρια τους.

Ενόψει του ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών προτείνεται η δημιουργία "Τράπεζας Γης" που θα συμβάλλει στη συγκέντρωση γης σε λίγους μεγαλοαγρότες και σε εταιρίες αγροτικής παραγωγής και στα ίδια πλαίσια προτείνεται και η λειτουργία τράπεζας ποσοστώσεων. Αλλη μια "καινοτομία" είναι η πρόταση για προοδευτική τιμολόγηση του νερού, που χρησιμοποιούν οι αγρότες για να καλλιεργήσουν, που σημαίνει ότι οι αγρότες θα καλούνται να πληρώνουν υπέρογκα ποσά για να ποτίσουν και έτσι τους δίνεται... άλλο ένα "κίνητρο" για να εγκαταλείψουν τα χωράφια τους μια ώρα αρχύτερα.

Ακολούθως στην έκθεση γίνεται μια υμνολογία στο νόμο της κυβέρνησης για τους νέους αγρότες και την εκπαίδευση των αγροτών, στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, στο ληστρικό νόμο για το νέο ΟΓΑ, στο νομοσχέδιο - έκτρωμα για τον ΕΛΓΑ κλπ.

Εκτός από τα παραπάνω επιχειρείται να "χρυσωθεί το χάπι" για την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και αναφέρεται ένα επιχείρημα - απάτη ότι η ΚΑΠ στηρίζει έντονα το γεωργικό εισόδημα και ότι οι κοινοτικές επιδοτήσεις καλύπτουν το 40-45% του καθαρού γεωργικού εισοδήματος. Επίσης, για την "Ατζέντα 2000" γίνεται σκοπίμως ψευδής αναφορά ότι δε θα μειωθούν συνολικά οι ενισχύσεις στα αγροτικά προϊόντα και προετοιμάζεται το έδαφος για τα μαζικό ξεκλήρισμα των αγροτών με την προτροπή να στραφούν οι αγρότες σε εξωγεωργικές δραστηριότητες στην ύπαιθρο.

Συνένοχους θέλει τους αγρότες η κυβέρνηση

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό έγινε χτες. Συζήτηση εφ' όλης της ύλης, τη χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά λέξη για τα αιτήματα των αγροτών, που προετοιμάζουν τις νέες κινητοποιήσεις τους

Με προφανή σκοπό να ριχτεί στάχτη στα μάτια των αγροτών, έγινε σύσκεψη χτες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας, του διοικητή και του υποδιοικητή της ΑΤΕ, του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ, καθώς και συμβούλων του πρωθυπουργού, με αντικείμενο τα θέματα της ελληνικής γεωργίας...

Ηταν μια συζήτηση "εφ' όλης της ύλης", όπως χαρακτηρίστηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, στην οποία όμως δε συζητήθηκε και δεν αποφασίστηκε η λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την ικανοποίηση των κρίσιμων αιτημάτων των αγροτών. Το μόνο που έγινε ήταν να εξεταστούν οι κυβερνητικοί ελιγμοί, ενόψει των νέων αγωνιστικών κινητοποιήσεων των αγροτών και να υλοποιηθεί χωρίς πολιτικό κόστος και τριγμούς η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ,ξεκληρίσματος της αγροτιάς, που εφαρμόζει πιστά η κυβέρνηση. Μια πολιτική που ασπάζεται και η ξεπουλημένη ηγεσία της ΠΑΣΕΓΕΣ, κάτι που φανερώνεται και από την παρουσία του προέδρου της Ν. Λιόλιου στη συγκεκριμένη σύσκεψη.

Σ' αυτή την προσπάθεια καταστροφής της αγροτικής οικονομίας, η κυβέρνηση "φιλοδοξεί" να κάνει συνένοχους και τους αγρότες, πράγμα που εκφράστηκε χτες και από τον ίδιο τον υπουργό Γεωργίας Στ. Τζουμάκα,ο οποίος μιλώντας στους δημοσιογράφους απηύθυνε κάλεσμα στον αγροτικό κόσμο δηλώνοντας: "Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε στον αγροτικό κόσμο είναι ότι μαζί θα προχωρήσουμε και από κοινού θα κάνουμε προσπάθειες για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε σε προβλήματα που πολλές φορές είναι άμεσα και πιεστικά".

Αυτό που βγαίνει ξεκάθαρα από τη χτεσινή σύσκεψη είναι ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει την "εκσυγχρονιστική" της πολιτική, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που θα επιφέρει στην αγροτιά της χώρας. Κάτι που φάνηκε τόσο από την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, όσο και από τις σχετικές δηλώσεις του Στ. Τζουμάκα: "Το κυριότερο θέμα είναι να συνεχίσουμε την πολιτική της μεταρρύθμισης, μια πολιτική που θα μπορέσει να αντιμετωπίσει πιο ουσιαστικά και σε μακροπρόθεσμη βάση τα προβλήματα αυτά"...

Πάντως το ότι δε δόθηκαν λύσεις χτες στα προβλήματα των αγροτών φαίνεται και από το γεγονός ότι αποφασίστηκε να γίνουν κι άλλες συσκέψεις... κυβερνητικών και κομματικών παραγόντων του ΠΑΣΟΚ στο επόμενο διάστημα.

ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Συλλαλητήριο την ερχόμενη Τρίτη

Ψήφισμα συμπαράστασης στους αγρότες από το Δημοτικό Συμβούλιο Φερών

Μονόδρομο για τους αγρότες του Βόρειου Εβρου είναι ο δρόμος του αγώνα. Την Τρίτη 20 του Γενάρη οργανώνουν παναγροτικό συλλαλητήριο στις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία της Ορεστιάδας, προκειμένου να διεκδικήσουν αγωνιστικά την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και των αποφάσεων της ΕΕ. Παράλληλα, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των αγροτών του Β. Εβρου καλεί τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες και όλο το λαό της περιοχής να συμπαρασταθούν στα αιτήματά τους.

Συμπαραστάτης στον αγώνα τους τάχθηκε ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φερών, το οποίο με απόφαση - ανακοίνωσή του δηλώνει ότι τίθεται αλληλέγγυο στο πρόβλημα των παραγωγών της περιοχής που υπέστη μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειές του εξαιτίας της κακοκαιρίας. Επίσης ξεκαθαρίζει ότι θα στηρίξει τους αγώνες τους για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Αιτήματα της κινητοποίησης των αγροτών του Βόρειου Εβρου, που είδαν το βαμβάκι τους να καταστρέφεται και να μην μπορούν να το μαζέψουν εξαιτίας της παγωνιάς και των βροχοπτώσεων, είναι: Να δοθεί άμεσα ως προκαταβολή το 70% της αποζημίωσης που όρισε ο ΕΛΓΑ για τις ζημιές από την κακοκαιρία και αντικειμενική εξέταση των ενστάσεων που υποβάλλουν οι αγρότες για τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ. Επίσης συμπληρωματική αποζημίωση για τα βαμβάκια και τα καλαμπόκια από το ΠΣΕΑ, για την κάλυψη της πραγματικής ζημιάς που υπέστησαν οι καλλιέργειες. Να υιοθετηθεί επιδότηση μεταφορικών για τα αγροτικά προϊόντα ίση με το κόστος μεταφοράς τους στην κατανάλωση, που είναι περίπου 8 δρχ. το κιλό για τα καλαμπόκια και τα στάρια. Να μην εφαρμοστούν οι αλλαγές στις συμβάσεις για τα τεύτλα και να μη μειωθεί η τιμή τους. Ρύθμιση των αγροτικών χρεών με πάγωμά τους για δύο χρόνια και άτοκη αποπληρωμή σε τρία χρόνια. Τέλος, απαιτούν να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος των συναδέλφων τους αγωνιζόμενων αγροτών.

ΚΡΗΤΗ
"Στύβουν" τους ελαιοπαραγωγούς

Σε ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές πούλησαν χτες το λάδι τους στην Ενωση οι παραγωγοί της Μεσσαράς στο Νομό Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα η τιμή παραγωγού στο ελαιόλαδο της περιοχής έφτασε τις 660 δραχμές το κιλό (οξύτητα 0,3) πέφτοντας κατά 10 δραχμές, ενώ η μείωση αυτή δεν είναι η πρώτη που γίνεται στη Μεσσαρά...

Η αρχική τιμή παραγωγού ήταν 680 δραχμές το κιλό, που σημαίνει ότι η μείωσή της έφτασε σε λίγες μόνο μέρες τις 20 δραχμές!

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Μεσσαράς Γιώργος Ασκοξυλάκης καλεί τους παραγωγούς να φανούν ψύχραιμοι και να κρατήσουν "άκοπο" το περισσότερο λάδι τους, ενώ κατηγορεί τους εμπόρους για κερδοσκοπία και ζητά από την πολιτεία να λάβει δραστικά μέτρα.

Ο συνεταιριστής χαρακτηρίζει ως αναποτελεσματική τη μείωση που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης στην τιμή αγοράς του προϊόντος, καθώς όπως τονίζει "δεν μπορεί τα σούπερ μάρκετ να πουλούν στη διπλάσια τιμή από αυτή με την οποία πουλά ο παραγωγός. Δε φτάνει η μείωση των 100 δραχμών. Η τιμή του ελαιόλαδου στο ράφι δε θα πρεπε να ξεπερνά τις 850 δρχ. το λίτρο την περίοδο αυτή" τόνισε ο Γ. Ασκοξυλάκης.

ΚΚΕ
Περιγράφεται η βάρβαρη πολιτική ξεκληρίσματος

"Τα όσα περιγράφονται στην έκθεση Σπράου για τη Γεωργία, είναι σύμφωνα με τη βάρβαρη πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, έχουν ήδη δρομολογηθεί και θα οδηγήσουν με γρηγορότερους ρυθμούς στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών",τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.Και επισημαίνει:

"Αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι η έκθεση Σπράου: Υμνολογεί την αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κάνει αναφορές στην ανταγωνιστικότητα που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων. Εξαγγέλλει τη διάλυση των αγροτικών συνεταιρισμών, στο όνομα του επαναπροσδιορισμού τους. Ενισχύει τη θεσμοθέτηση των Ομάδων Παραγωγών και διεπαγγελματικών οργανώσεων που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών και μεγαλεμπόρων. Προαναγγέλλει τη δημιουργία "Τράπεζας γης" για τη συγκέντρωση της γης στους λίγους. Ταυτόχρονα, προτείνει μέτρα για τη συγκέντρωση της γης, της παραγωγής, της μεταποίησης και εμπορίας των αγροτικών προϊόντων σε λίγα χέρια, στους μεγαλοκαπιταλιστές.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν πτοούνται ούτε από εκθέσεις τύπου Σπράου, ούτε από εκφοβισμούς και αγροτοδικεία. Θα περπατήσουν στο δρόμο που έχουν χαράξει, του αγώνα και της πάλης ενάντια στην πολιτική που τους ξεριζώνει.Οι αγρότες, μαζί με τους άλλους εργαζόμενους, γρήγορα θα συναντηθούν μέσα σε ένα παλλαϊκό μέτωπο που θα ανατρέψει αυτή την απάνθρωπη πολιτική".

ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΕΒΡΟΥ
Χάνουν από την ποσόστωση

Μπροστά σε κίνδυνο αφανισμού βρίσκονται εκατοντάδες καπνοπαραγωγοί πέντε χωριών του Εβρου, μετά την επιβολή της ατομικής ποσόστωσης στην παραγωγή καπνού, αφού σε κάθε υπέρβαση θα κόβεται η κοινοτική πριμοδότηση που για την ποικιλία του μπασμά είναι 1.159 δρχ. στο κιλό.

Οι καπνοπαραγωγοί των χωριών Αγριαννής,Πρωτοκκλησιού,Μαυροκκλησιού,Κυριακής και Κορύμβου,είναι ανάστατοι αυτή την περίοδο γιατί ζυγίζοντας τελικά την παραγωγή τους διαπίστωσαν ότι έχουν 90 τόνους παραγωγή περισσότερη από την ποσόστωση που τους δόθηκε και έτσι ή θα χάσουν την πριμοδότηση ή θα αναγκαστούν να πουλήσουν την παραγωγή κάτω του κόστους. Σε διαφορετική περίπτωση τα καπνά θα μείνουν απούλητα στις αποθήκες.

Πάντως και στη μία και στην άλλη περίπτωση οι καπνοπαραγωγοί που έχουν λίγα κιλά ποσόστωση ,είναι δύσκολο να τα βγάλουν πέρα εξαιτίας της μείωσης των πριμοδοτήσεων, των χαμηλών τιμών που δίνονται στο προϊόν αλλά και της ασυδοσίας των εμπόρων που τους πληρώνουν με πολύμηνη καθυστέρηση. Οπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι παραγωγοί, με την πολιτική που ακολουθείται από την κυβέρνηση και τις αποφάσεις της ΕΕ, σε λίγα χρόνια θα αναγκαστούν να αποσυρθούν από την παραγωγή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ