ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΚΚΙΝΙΑ
Αθλια μεθόδευση

Την πολιτική εξόντωση της Βέρας Νικολα'ϊδου, στελέχους του ΚΚΕ και υποψήφιας δημάρχου, μεθοδεύουν ο σημερινός δήμαρχος Κ. Τράπαλης και οι συν αυτώ. Εφτασαν στο σημείο να καταφύγουν σε διαδικασία ποινικής δίωξής της, με αίτημα τη δήμευση της περιουσίας της και την παύση της από δημοτική σύμβουλο!

Την ιστορική Κοκκινιά επέλεξε ως επόμενο στόχο, στην αλυσίδα της νέας αντικομμουνιστικής επίθεσης που εξαπολύει αυτή την περίοδο σε διάφορα επίπεδα, ο κυβερνητικός εσμός. Με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον δήμαρχο Νίκαιας, Β. Τράπαλη, στο στόχαστρο έβαλαν αυτή τη φορά την πρώην δήμαρχο Βέρα Νικολαϊδου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος. Με ένα σχεδιασμό που παραπέμπει ευθέως στην πρακτική των Πάγκαλου, Γιαννόπουλου και άλλων κυβερνητικών στελεχών έφτασαν στο σημείο να κινήσουν διαδικασία για ποινική δίωξη της Βέρας Νικολαϊδου. Πετώντας στην άκρη κάθε πρόσχημα, ισχυρίζονται ότι ο δήμος είχε ζημιά από την ανέγερση των σχολών "Ηράκλειτος" και ζητούν, με ασφαλιστικά μέτρα που εκδικάζονται την ερχόμενη Τρίτη, να δεχτεί το δικαστήριο ότι το έργο δεν υπάρχει και κατά συνέπεια να διατάξει τη δήμευση της περιουσίας της Βέρας Νικολαϊδου (σ.σ. ένα διαμέρισμα), καθώς επίσης και την παύση της από το Δημοτικό Συμβούλιο! Η διαδικασία κινήθηκε λίγες μέρες μετά την ανακήρυξη της Βέρας Νικολαϊδου από τη Δημοτική Κίνηση "Δημοκρατική Ενότητα" ως υποψήφιας δημάρχου στις ερχόμενες εκλογές. Οι ισχυρισμοί που επιστρατεύονται για αυτήν την καθαρής μορφής πολιτική δίωξη, αν δεν είχαν έναν τόσο σοβαρό στόχο, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και αστείοι. Γιατί την ίδια ώρα που ζητούν από το δικαστήριο να θεωρήσει ουσιαστικά ότι το έργο δεν έχει γίνει, στις σχολές έκτασης 1.200 τετραγωνικών μέτρων φοιτούν περισσότεροι από 300 μαθητές, ενώ το ίδιο το έργο επιλέχθηκε για την αρτιότητα της κατασκευής του και χρησιμοποιείται από αυτούς που κινούν τη διαδικασία της δίωξης ως Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης, ικανό να καλύψει τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την έγκριση των σχετικών χρηματοδοτήσεων.

Η αποκάλυψη αυτής της άθλιας μεθόδευσης έχει προκαλέσει ήδη έντονη αντίδραση, ανάμεσα στο δημοκρατικό κόσμο της Κοκκινιάς αλλά και ευρύτερα. Ο "Ριζοσπάστης", καλύπτοντας από κοντά την όλη εξέλιξη παρουσιάζει σήμερα ολόκληρες δύο αποκαλυπτικές ανακοινώσεις. Αυτήν της γραμματείας της Δημοκρατικής Ενότητας που κυκλοφορεί ήδη σε χιλιάδες αντίτυπα στην Κοκκινιά, αποκαλύπτοντας τους ειδικούς στόχους της επίθεσης και αυτήν της Επιτροπής Πόλης της ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ, που εντάσσει την επίθεση στο γενικότερο σκηνικό ποινικοποίησης της πολιτικής και κοινωνικής αντιπαράθεσης.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
Τα πραγματικά στοιχεία

Ολόκληρο το κείμενο της ανακοίνωσης της παράταξης με αποκαλυπτικά στοιχεία για τη μεθόδευση

"Είναι γνωστό ότι επί δημαρχίας της επικεφαλής της "Δημοκρατικής Ενότητας", Βέρας Νικολαϊδου,από το 1990-'94 δρομολογήθηκε, υλοποιήθηκε και δόθηκε σε χρήση ένα μεγάλο έργο, που αφορά την εκπαίδευση των παιδιών μας. Το έργο που πραγματοποιήθηκε στις Σχολές "Ηράκλειτος" είναι η κατασκευή του κεντρικού κτιρίου επί της οδού Αχιλλέως, περίπου 1.200 τ.μ. και η ολοκλήρωση του Παραρτήματος ημιτελούς κτιρίου στην πλατεία Αγίου Ιωάννου, περίπου 500 τ.μ.

Τα παραπάνω κτίρια περιλαμβάνουν αίθουσες πληροφορικής, κτηματογράφησης, κατάρτισης εκπαιδευτικών, βιβλιοθήκη, χώρους μεταλλικών κατασκευών, εργαστήρια υδραυλικών συγκροτημάτων, ψυκτικών, ηλεκτρικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, γραφεία καθηγητών κλπ. Παραδόθηκαν με πλήρεις εγκαταστάσεις και τον απαιτούμενο σύγχρονο εξοπλισμό για την πλήρη λειτουργία τους. Λειτουργούν από το 1993 και ο αριθμός των σπουδαστών από 90 που ήταν ξεπέρασε σήμερα τους 330.

Το όραμά μας για τη δημιουργία ενός σύγχρονου Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης για τη νεολαία, κυρίως της Νίκαιας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, είναι πλέον πραγματικότητα.

Η χρησιμότητα του έργου αποδεικνύεται όχι μόνο από την αύξηση του αριθμού των σπουδαστών, αλλά και από το γεγονός ότι ήδη αυτοί οι χώροι επιλέχθηκαν από τη σημερινή διοίκηση του Δήμου για να στεγάσουν το διαδημοτικό Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) (Αναπτυξιακή Εκπαιδευτική ΑΕ) με μετόχους τους Δήμους Νίκαιας, Καρδίτσας, Θεσσαλονίκης και την ΑΝΔΗΠ (Αναπτυξιακή Δήμων Πειραιά).

Σ' αυτά έχουν εκτελεστεί δύο εκπαιδευτικά προγράμματα και έχει δρομολογηθεί να χρησιμοποιηθούν για το εκπαιδευτικό μέρος των ΕΟΚικών προγραμμάτων "Adapt" και "Urban". Με πρόσφατη δε απόφαση του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου για τη δημιουργία ΙΕΚ, θα χρησιμοποιηθούν και γι' αυτό το σκοπό.

Η ομαλή εξέλιξη και ολοκλήρωση όλων των φάσεων του έργου διακόπηκε γιατί ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της ίδιας παράταξης με τη σημερινή διοίκηση του Δήμου, πέντε μήνες μετά την έναρξη του έργου, ξεκίνησαν ποινική δίωξη στην τότε δήμαρχο για την εξυπηρέτηση μικροκομματικών τουλάχιστον συμφερόντων.

Εκείνο που έχει πάντοτε σημασία είναι τούτο:

α) Κανείς δεν κατηγορεί την τότε δήμαρχο για οικονομικές ατασθαλίες. Αντίθετα, πολλοί, και από την παράταξη του σημερινού δημάρχου, επιβεβαιώνουν το ήθος και αδέκαστό της.

β) Ολοι γνωρίζουν το έργο των Σχολών "Ηράκλειτος", το οποίο και ο πιο αδαής δεν μπορεί να το εκτιμήσει στο ποσό των 200 εκατομμυρίων δραχμών, αλλά πολλαπλάσια.

γ) Η ίδια η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, με αναλυτικές επιμετρήσεις και υπολογισμούς, εκτίμησε το κόστος του στο ποσόν των 500 εκατ. δραχμών χωρίς το ΦΠΑ.

Σήμερα ο κ. Τράπαλης και το μεγαλύτερο μέρος της παράταξής του, τρία χρόνια μετά τις εκλογές, αντί να προωθήσουν την ολοκλήρωση όλων των φάσεων του έργου, προχωρούν σε ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΩΞΗ της Βέρας Νικολαϊδου, ζητώντας:

1. Τη δέσμευση της "περιουσίας" της

2. Την παύση της από δημοτική σύμβουλο.

Αποδέχονται και στηρίζονται σε μία εκτίμηση του σώματος εκτιμητών που αναβιβάζει την αξία των ακινήτων χωρίς το μηχανολογικό εξοπλισμό και τις ειδικές κατασκευές στα 200 εκατ. και αρνούνται να λάβουν υπόψη τις μετρήσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου που υπολογίζει την αξία του έργου στα 500 εκατ. και χωρίς τον ΦΠΑ. Ετσι αποδέχονται την επιβάρυνση των δημοτών με τεράστια ποσά. Αρνούνται να υλοποιήσουν και αυτή την απόφαση του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου για να κληθεί το Τεχνικό Επιμελητήριο, που είναι ο υπεύθυνος τεχνικός σύμβουλος του κράτους, να κάνει την εκτίμηση του έργου, πράγμα που και η Επιτροπή των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας πρότειναν.

Η χρονική στιγμή της πολιτικής δίωξης δεν είναι τυχαία.Επιλέχτηκε αμέσως μετά την ανακήρυξη της Βέρας Νικολαϊδου από τη "Δημοκρατική Ενότητα" ως υποψήφιας δημάρχου στις δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη.

- Γιατί τους ανησυχεί η αποδοχή των θέσεων της "Δημοκρατικής Ενότητας" και η εκτίμηση και εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλουν την Βέρα Νικολαϊδου οι Κοκκινιώτες και οι Κοκκινιώτισσες.

- Γιατί η "Δημοκρατική Ενότητα" είναι εμπόδιο στην πολιτική και τα σχέδιά τους για το Δήμο μας.

- Γιατί η "Δημοκρατική Ενότητα" διαφωνεί και καταγγέλλει:

1. Τη φορομπηχτική πολιτική απέναντι στους δημότες.

2. Την υπερχρέωση του Δήμου με δάνεια ύψους 1 δισ., που ουσιαστικά θα καλύψουν, ρουσφέτια, θεάματα και δημόσιες σχέσεις.

3. Τις συνεχείς απευθείας αναθέσεις των όποιων "νέων έργων" γίνονται.4. Την άρνησή τους να πάρουν θέση στα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τους δημότες: Ανεργία, παιδεία, υγεία κλπ.

Ο δήμαρχος κ. Τράπαλης και η παράταξή του στο Δήμο μας βρίσκονται σε πλήρη σύγχυση. Και επειδή η σύγχυση είναι κακός σύμβουλος, προχωράνε σε μια χωρίς ήθος πολιτική δίωξη, σε βάρος της Βέρας Νικολαϊδου.

Μπροστά στον πανικό τους και την πολιτική τους επιβίωση δε διστάζουν σε τίποτα. Φοβούνται μήπως εκτιμηθεί και γίνει σύγκριση της δράσης και των έργων της προηγούμενης περιόδου με τη σημερινή. Καλύπτονται πίσω από λανθασμένες εκτιμήσεις που τις αποδέχονται για να μη γίνει η πραγματική σύγκριση με το κόστος των δικών τους έργων όπως π.χ. με το έργο του Δημαρχείου, όπου οι επισκευές μόνο του παλαιού κτιρίου ξεπέρασαν τα 100 εκατομμύρια και η επέκταση, που είχε προϋπολογισμό 350, θα φτάσει τουλάχιστον τα 800 εκατομμύρια.

Η απάντησή μας στην πρακτική του κ. Τράπαλη και της παράταξής του είναι η συσπείρωση του λαού της πόλης δίπλα στη "Δημοκρατική Ενότητα" και την Βέρα Νικολαϊδου.

Οπλο μας η ενημέρωση του κοκκινιώτικου λαού, των μαζικών φορέων, των εκπαιδευτικών και της νεολαίας για τους οποίους έγινε το παραπάνω έργο.

Καλούμε κάθε καλοπροαίρετο κάτοικο αυτής της πόλης να αντισταθεί στα σχέδια ποινικοποίησης της κοινωνικής και πολιτικής ζωής, να καταδικάσει αυτές τις πρακτικές με τη συσπείρωσή του δίπλα και μαζί με τη "Δημοκρατική Ενότητα"".

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
"Φοβούνται την αγωνιστική πολιτική των κομμουνιστών"

Κάλεσμα στον πειραϊκό λαό να καταδικάσει κάθε προσπάθεια αυταρχισμού ενάντια στους αγωνιστές

Αποφασιστική απάντηση σε όσους μεθόδευσαν την πολιτική δίωξη της Βέρας Νικολαϊδου δίνει η Επιτροπή Πόλης της ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ. Παραθέτουμε ολόκληρο το κείμενο και αυτής της ανακοίνωσης:

"Καταγγέλλουμε στο λαό του Πειραιά την ενέργεια του δημάρχου Νίκαιας, Β. Τράπαλη, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, και αυτών που τον στηρίζουν, για ποινική δίωξη της πρώην δημάρχου Βέρας Νικολαϊδου, γνωστού στελέχους του ΚΚΕ.

Το πρόσχημα που επιστρατεύτηκε είναι η δήθεν ζημιά του δήμου από την ανέγερση των σχολών "Ηράκλειτος", κατά τη θητεία της ως δημάρχου, τη στιγμή που οι ίδιες οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου έχουν αποφανθεί για το αντίθετο. Ετσι, ζητούν τη δέσμευση της περιουσίας της και την παύση της από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η ενέργεια αυτή εντάσσεται στην οργανωμένη προσπάθεια, που γίνεται από την κυβέρνηση και τα στελέχη της, να ποινικοποιήσουν την πολιτική και κοινωνική αντιπαράθεση, να χτυπήσουν κάθε αγωνιστική φωνή. Είναι συνέχεια των χιλιάδων μηνύσεων ενάντια στους συνδικαλιστές ναυτεργάτες, οι οποίοι κατάγγειλαν την κυβέρνηση και το Νηογνώμονα, για τις ευθύνες τους που δίνονται άδειες σε σάπια καράβια να ταξιδεύσουν, της μήνυσης του Πάγκαλου ενάντια στο "Ριζοσπάστη" κλπ.

Η χρονική στιγμή της ποινικής δίωξης της Βέρας Νικολαϊδου δεν είναι τυχαία. Γίνεται αμέσως μετά την ανακήρυξή της από τη Δημοτική Κίνηση "Δημοκρατική Ενότητα" ως υποψήφιας δημάρχου, στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Τους ανησυχεί η αποδοχή των θέσεων της "Δημοκρατικής Ενότητας", η εκτίμηση και η εμπιστοσύνη, με την οποία περιβάλλουν την Βέρα Νικολαϊδου οι Κοκκινιώτες και οι Κοκκινιώτισσες. Τρέμουν μπροστά στην ογκούμενη αγανάκτηση του εργαζόμενου λαού απέναντι στην πολιτική τους. Φοβούνται την αποκαλυπτική, συσπειρωτική, αγωνιστική πολιτική των κομμουνιστών.

Προσπαθούν να σπιλώσουν ηθικά τους κομμουνιστές και να αποπροσανατολίσουν το λαό από τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής τους. Να καλύψουν τη φορομπηχτική πολιτική απέναντι στους δημότες, τη μετατροπή των δήμων - πρωτοστατούντος του Δήμου Νίκαιας - από αγωνιστικό μετερίζι των λαϊκών αγώνων και συμφερόντων, σε όργανο υλοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής.

Η ΕΠ της ΚΟΠ του ΚΚΕ καλεί τον πειραιώτικο λαό να καταδικάσει αυτή την ενέργεια και κάθε προσπάθεια αυταρχισμού ενάντια στους αγωνιστές. Να μην επιτρέψουμε την αναβίωση πρακτικών των πιο μαύρων σελίδων του παρελθόντος.

Η δύναμη του εργαζόμενου λαού είναι η συσπείρωση, η ενότητα και ο αγώνας ενάντια στην κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική, ενάντια στον αυταρχισμό και τις διώξεις των αγωνιστών.

Οι κομμουνιστές δεν πτοούμαστε από τέτοιες συκοφαντίες και διώξεις. Αντιστεκόμαστε, 80 χρόνια τώρα, με μοναδικό κριτήριο τα λαϊκά συμφέροντα. Με το λαό συμπορευόμαστε, από αυτόν αντλούμε τη δύναμή μας και το πάθος μας να συνεχίσουμε.

Σε αυτούς που υλοποιούν αντιλαϊκές πολιτικές να αναζητηθούν οι συνδιαλλαγές με τα "διαπλεκόμενα" συμφέροντα"".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ