ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Γενάρη 1998
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Προς νέο γύρο διαδηλώσεων και διαμαρτυριών

ΠΑΡΙΣΙ.-

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους εμφανίστηκαν, χτες, οι Γάλλοι άνεργοι, που δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους για την αδιαλλαξία του πρωθυπουργού Λιονέλ Ζοσπέν. Οι εκπρόσωποι των μεγαλύτερων οργανώσεων των ανέργων εξήγγειλαν νέο γύρο κινητοποιήσεων. Από την άλλη πλευρά, η γαλλική κυβέρνηση προσπάθησε να πείσει, με την παράθεση οικονομικών δεικτών, ότι μέσα από την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης θα καταπολεμηθεί θεαματικά η ανεργία."Θα σταματήσουμε αυτό το κίνημα όταν οι οικονομικές επιλογές της χώρας θα επιτρέπουν να δίνονται τα απαραίτητα σε αυτούς που τώρα δεν έχουν τα μέσα να ζήσουν", τόνισε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η Κλερ Βιλιέ, επικεφαλής της οργάνωσης "AC!" (Δράση κατά της ανεργίας). Οι εκπρόσωποι των τεσσάρων μεγάλων οργανώσεων, μιλώντας στους δημοσιογράφους, εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την αδιαλλαξία του Λιονέλ Ζοσπέν και ανακοίνωσαν ότι την επόμενη Τρίτη, 27 Γενάρη, θα πραγματοποιηθούν νέα πανεθνικά συλλαλητήρια. Οπως μάλιστα υπογράμμισε ο Φρανσουά Ντεσαντί, επικεφαλής του τμήματος ανεργίας της CGT, που συμμετέχει στις κινητοποιήσεις, μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνουν συνελεύσεις και συζητήσεις με τις κατά τόπους επιτροπές ανεργίας, ώστε να καταληχτούν οι μορφές των κινητοποιήσεων που θα ακολουθηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Εκτός, όμως, από τους εκπροσώπους των οργανώσεων, την οργή της δεν μπόρεσε να συγκρατήσει και μια ομάδα, περίπου, 100 ανέργων, οι οποίοι νωρίς χθες το πρωί εισέβαλλαν στα κεντρικά γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, τα οποία και κατέλαβαν εκδηλώνοντας με τον τρόπο αυτό την απογοήτευσή τους από την άρνηση του Λιονέλ Ζοσπέν "τουλάχιστον, να αυξήσει τα μηνιαία επιδόματα ανεργίας". Επί τόπου έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες, όμως, δεν είχαν εντολή εκκένωσης και αρκέστηκαν να περικυκλώσουν το χώρο. Υπό κατάληψη παραμένουν κυβερνητικά κτίρια και γραφεία σε διάφορες πόλεις της Γαλλίας, ενώ καθημερινά πληθαίνουν οι επιστολές - εκκλήσεις ανέργων προς τις νομαρχίες για την παροχή έκτακτης βοήθειας. Οι περισσότερες αφορούν, όπως αναφέρει σε εκτενές άρθρο της η εφημερίδα "Λε Μοντ", ανθρώπους από 17 έως 45 ετών, οι οποίοι ζητούν βοήθεια γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν όχι μόνο τους λογαριασμούς τους, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν κάποιο γιατρό ή να ντύσουν τα παιδιά τους.

Στη γνωστή θέση και άποψη της γαλλικής κυβέρνησης περί οικονομικής ανάπτυξης επανήλθε χτες, από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Οικονομικών Ντομινίκ Στράους - Καν, ο οποίος, μάλιστα, προείπε ότι η οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 3%, που θα σημειωθεί μέσα στο 1998, θα βοηθήσει στο να μειωθεί η ανεργία από 12,4%, που είναι σήμερα, ακόμη και μέχρι το 0,5%. Ο Στράους - Καν επέμεινε, δε, ότι "η εφαρμογή του 35ωρου εβδομαδιαίου εργασιακού ωραρίου, το οποίο θα συζητηθεί στη Βουλή στις 27 του μήνα, θα αποτελέσει ένα σοβαρό βήμα στην καταπολέμηση της ανεργίας".

ΡΩΣΙΑ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Υπογραφή αρχών κοινής στρατιωτικής πολιτικής

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Οι Πρόεδροι της Ρωσίας, Μπορίς Γιέλτσιν και της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, υπέγραψαν την Πέμπτη, 22 Γενάρη, στη Μόσχα έγγραφο με το οποίο καθορίζονται οι αρχές μιας κοινής στρατιωτικής πολιτικής, κατά τη διάρκεια συνόδου του Ανωτάτου Συμβουλίου της Ενωσης Ρωσίας - Λευκορωσίας. "Το έγγραφο αυτό προσδιορίζει τις αρχές μιας κοινής στρατιωτικής πολιτικής και την οργάνωση της στρατιωτικής άμυνας της Ενωσης Ρωσίας - Λευκορωσίας σε περίπτωση απειλής εξωτερικής επίθεσης", δήλωσε ο γραμματέας Τύπου του Κρεμλίνου, Σεργκέι Γιαστζέμπσκι. Οι δύο Πρόεδροι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις "προόδους", κυρίως στον στρατιωτικό τομέα της Ενωσης που άρχισε να ισχύει από τον Ιούνη του 1997. Επίσης, οι δυο Πρόεδροι ενέκριναν τον κοινό προϋπολογισμό που είχε ψηφίσει η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ενωσης ύψους 600.000.000 περίπου νέων ρωσικών ρουβλίων. Το 65% του ποσού αυτού θα αποτελεί εισφορά της Ρωσίας. Εκτός απ' αυτό, οι δυο χώρες - μέλη της Ενωσης θα συντονίζουν την εξωτερική πολιτική τους. Σχετικά μ' αυτό ο Γιέλτσιν υποσχέθηκε θα διευκολύνει την ενσωμάτωση της Λευκορωσίας στις "ευρωπαϊκές δομές".

Την ίδια μέρα έγινε στη Μόσχα και η σύνοδος κορυφής της Τελωνειακής Ενωσης στην οποία ανήκουν η Ρωσία, το Καζαχστάν, η Κιργισία και η Λευκορωσία. Ο Πρόεδρος του Καζαχστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ πρότεινε ένα σχέδιο συμφωνίας για τη δημιουργία "ενιαίου οικονομικού χώρου". Αποφασίστηκε το ντοκουμέντο αυτό να δοθεί για παραπέρα επεξεργασία. Η τύχη του ντοκουμέντου αυτού θα κριθεί στη συνάντηση κορυφής των τεσσάρων προέδρων, τον Απρίλη στο Μινσκ.

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Διαπραγματεύσεις εν μέσω βίας

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Ο επικεφαλής των αστυνομικών αρχών της Βόρειας Ιρλανδίας δήλωσε χτες πως θεωρεί "βέβαιο" ότι η μεγαλύτερη φιλοβρετανική παραστρατιωτική οργάνωση ευθύνεται για τη δολοφονία τριών καθολικών πολιτών - μια δήλωση που αναμένεται να επιτείνει την ένταση στην ατμόσφαιρα, ενόψει των ειρηνευτικών συνομιλιών με τη βρετανική κυβέρνηση.

Η παράνομη "Ενωση Αμυνας του Ολστερ" (UDA) έχει αντιπροσώπους στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Βόρειας Ιρλανδίας, οι οποίες συνεχίζονται από το 1994 (με διαρκείς διακοπές και καθυστερήσεις). Πάντως ο επικεφαλής της αστυνομίας δε δίστασε να πει ότι είναι "πεπεισμένος" πως ήταν μέλη της UDA, που χτύπησαν καθολικούς και ανήμερα την Πρωτοχρονιά, αυτοί που σκότωσαν τρεις, την περασμένη Δευτέρα και Τετάρτη.

"Οι ορισμοί της εκεχειρίας δε με αφορούν", είπε ο αρχηγός της αστυνομίας. "Ενδιαφέρομαι για την προστασία του κοινού", πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως έχουν συλληφθεί πολυάριθμοι προτεστάντες.

Την ευθύνη για την επίθεση της Πρωτοχρονιάς είχε αναλάβει και μια άλλη φιλοβρετανική ομάδα ενόπλων, οι "Πιστοί Εθελοντές". Είχαν δηλώσει ότι πραγματοποίησαν την επίθεση σε αντίποινα για τη δολοφονία του φυλακισμένου ηγέτη τους την 27η του Δεκέμβρη από μαχητές ενός αποσχισθέντος τμήματος του IRA, του INLA.

Δεν έχει αναληφθεί ευθύνη από κάποια οργάνωση για τις πιο πρόσφατες δολοφονίες καθολικών (αυτή την εβδομάδα) μετά την επίθεση σ' έναν οδηγό ταξί. Η βία προκαλεί πολλές τριβές στα συμμετέχοντα μέρη της διαπραγμάτευσης για το Βορειοϊρλανδικό, ενώ υπάρχουν προειδοποιήσεις ότι το "σχέδιο" ειρήνευσης του Αμερικανού μεσολαβητή, γερουσιαστή Τζον Μίτσελ, "θα εκπνεύσει και θα ταφεί" αν η βία συνεχιστεί - κάτι που εύχονται ουκ ολίγοι.

ΒΟΣΝΙΑ
ΝΑΤΟϊκή σύλληψη Σέρβου για εγκλήματα πολέμου

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

ΝΑΤΟϊκοί στρατιώτες συνέλαβαν χτες έναν 29χρονο Σερβοβόσνιο, κατηγορούμενο για εγκλήματα πολέμου, στην πόλη Μπιγελίνα, επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό να στείλουν "μήνυμα" στον επίσης καταζητούμενο, πρώην ηγέτη των Σερβοβόσνιων, Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Στρατιωτικές πηγές στις Βρυξέλλες, είπαν ότι ο Γκόραν Γέλισιτς συνελήφθη και μεταφέρθηκε αμέσως στη Χάγη, γιατί περιλαμβάνεται στον επίσημο κατάλογο των εγκληματιών πολέμου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Ο Γέλισιτς ήταν διοικητής του στρατοπέδου Λούκα στο Μπρτσκο το 1992 και κατηγορείται ότι ευθύνεται για την εκτέλεση 14 Μουσουλμάνων.

Μάλιστα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κόεν δήλωσε κατά την επιστροφή του στις ΗΠΑ από την Ασία, ότι η σύλληψη του Γέλισιτς είναι "ένα σαφές μήνυμα προς τον Σερβοβόσνιο πρώην στρατιωτικό διοικητή Ράτκο Μλάντιτς, τον πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς και τους άλλους καταζητούμενους εγκληματίες πολέμου, ότι όσο είναι ελεύθεροι δε θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς". Δηλώσεις στο ίδιο μήκος κύματος έκανε και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, που είπε ότι η Συμμαχία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για τη σύλληψη όλων των εγκληματιών πολέμου στη Βοσνία.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έχει μέχρι τώρα απαγγείλει κατηγορίες σε 79 υπόπτους, από τους οποίους 3 είναι νεκροί και 20 έχουν συλληφθεί.

Νέα επεισόδια στο Κοσσυφοπέδιο

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. -

Αδιευκρίνιστες παραμένουν οι αιτίες που οδήγησαν στη χτεσινή αιματηρή συμπλοκή ένοπλων Σέρβων αστυνομικών και Αλβανών χωρικών στο Πρεκάζ του Κοσσυφοπεδίου. Από τις ταραχές, σκοτώθηκε ένας 52χρονος Αλβανός, πατέρας 9 παιδιών, ενώ τραυματίστηκαν δύο γυναίκες.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν το πρωί, όταν ισχυρές δυνάμεις Σέρβων αστυνομικών μετέβησαν στο χωριό Πρεκάζ για να διενεργήσουν έρευνες. Σύμφωνα με ρεπορτάζ κρατικού ραδιοσταθμού, οι αστυνομικοί πυροβόλησαν, υποστηρίζοντας ότι τα θύματά τους προέβαλλαν αντίσταση, ανταποκρινόμενοι σε "επίθεση τρομοκρατών"!

Αντίθετα, η Αλβανική Επιτροπή για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Πρίστινα, υποστήριξε ότι οι αστυνομικοί είχαν προσχεδιάσει την "επιχείρηση" στο χωριό Πρεκάζ, καθώς είχαν "φροντίσει" να κόψουν την ηλεκτροδότηση και να προκαλέσουν προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες, προτού διενεργήσουν τις έρευνες...

Με αστυνομική βία απαντά η κυβέρνηση Ζοσπέν στις κινητοποιήσεις


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ