ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Γενάρη 1998
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΚΟ - ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Νέα 24ωρη απεργία την Τρίτη

Με νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία για μεθαύριο Τρίτη και στάσεις εργασίας στις συγκοινωνίες της πρωτεύουσας, όλες τις επόμενες μέρες μέχρι και την Παρασκευή, απαντούν οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ και στις Τράπεζες στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης, η οποία επιμένει στη νομοθετική κατοχύρωση της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων σ' αυτές τις επιχειρήσεις. Η απεργιακή συγκέντρωση της Τρίτης θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Κάνιγγος στις 11π.μ. και θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή.

Η απόφαση για την κινητοποίηση πάρθηκε προχτές μετά από εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ σε σύσκεψη των Ομοσπονδιών των ΔΕΚΟ, στην οποία επικράτησε μαχητικό κλίμα και διάθεση για αγωνιστική κλιμάκωση. Στη σύσκεψη εκφράστηκε έντονα και η οργή για τις διασπαστικές δηλώσεις Παπαντωνίου, περί.... εξαιρέσεων από τις ρυθμίσεις της επίμαχης διάταξης των ΔΕΚΟ που δεν αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Αύριο στις 12 το μεσημέρι θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΓΣΕΕ σε μια προσπάθεια ενημέρωσης της κοινής γνώμης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΔΕΚΟ, ενώ θα ζητηθεί και συνάντηση ΓΣΕΕ - πρωθυπουργού.ΤΡΙΤΗ: Χωρίς αστικές συγκοινωνίες θα μείνει το Λεκανοπέδιο. Κλειστά θα παραμείνουν στα αμαξοστάσια για 24 ώρες τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ, τα τρόλεϊ, οι συρμοί του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, καθώς και τα πράσινα λεωφορεία.

ΤΕΤΑΡΤΗ, ΠΕΜΠΤΗ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: Δε θα κυκλοφορήσουν τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ, τα τρόλεϊ, ο ηλεκτρικός και τα πράσινα λεωφορεία, από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8 το πρωί και από τις 8 το βράδυ ως τη λήξη της βάρδιας.

Συλλαλητήρια για την παιδεία

Μεγάλες κινητοποιήσεις σε Αθήνα, αλλά και σε άλλες πόλεις πραγματοποιούνται την ερχόμενη Τρίτη

Ημέρα αγώνων για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας και ενάντια στην εφαρμογή του αντιεκπαιδευτικού νόμου 2525/97, είναι η ερχόμενη Τρίτη 27 Γενάρη. Στην Αθήνα και την Αλεξανδρούπολη γίνονται πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια, ενώ στην Ξάνθη συγκαλείται σύσκεψη φορέων με στόχο την πραγματοποίηση κινητοποίησης την ίδια μέρα. Αύριο, στις 10.30 π.μ. οι μαθητές του ΕΠΛ Πειραιά και τεσσάρων ακόμα σχολείων της πόλης θα κλείσουν την οδό Γρηγορίου Λαμπράκη.

Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο θα γίνει στις 6 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος και διοργανώνεται από την ΟΛΜΕ, τη ΔΟΕ, την Πανελλήνια Ενωση Αδιορίστων Εκπαιδευτικών, Φοιτητικούς και Σπουδαστικούς Συλλόγους, το Συντονιστικό Μαθητών Αθήνας - Πειραιά, το Συντονιστικό Μαθητών Νυχτερινών Σχολείων, τις Ομοσπονδίες Γονέων Αθήνας και Πειραιά, την ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ.

Ολοι οι παραπάνω φορείς καλούν σε μαζική συμμετοχή τα μέλη τους, ενώ ιδιαίτερα μαζική αναμένεται να είναι η παρουσία των μαθητών.

Στην Αλεξανδρούπολη το συλλαλητήριο θα γίνει στις 7 μ.μ. μπροστά στο Δημαρχείο και θα ακολουθήσει πορεία. Το διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή που έχουν συγκροτήσει η Α ΕΛΜΕ Εβρου, ο Σύλλογος Δασκάλων Αλεξανδρούπολης, ο Σύλλογος Αδιόριστων Εκπαιδευτικών Εβρου, το Συντονιστικό των 15μελών μαθητικών συμβουλίων και εκπρόσωποι των φοιτητών.

Με στόχο τη συγκρότηση και στην Ξάνθη συντονιστικής επιτροπής φορέων της εκπαίδευσης και των εργαζομένων για κοινή δράση απέναντι στην αντιεκπαιδευτική κυβερνητική πολιτική, με πρώτο βήμα την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου την Τρίτη, ο Σύλλογος Φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής έχει συγκαλέσει σύσκεψη για αύριο.

Στη Θεσσαλονίκη

Με κύριο αίτημα την ανέγερση νέων σχολείων και την αναβάθμιση της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, οι καθηγητές, οι γονείς και οι μαθητές των σχολείων του συγκροτήματος "Ευκλείδης" στη Θεσσαλονίκη προχωρούν σε εκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 2 του Φλεβάρη.

Ζωντανό παράδειγμα των ελλείψεων και της εγκατάλειψης αποτελεί το σχολικό συγκρότημα - "γκέτο", "Ευκλείδης", όπου συνωστίζονται πέντε ΤΕΛ, δύο ΤΕΣ, μια σχολή ΤΕΙ και η ΣΕΛΕΤΕ, δηλαδή περισσότεροι από 4.000 μαθητές και σπουδαστές.

Σε κοινό μέτωπο πλέον γονείς, μαθητές και καθηγητές θα προχωρήσουν άμεσα σε συνάντηση με το Δήμο και τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, καλούν τους πολιτικούς φορείς της πόλης να συμπαρασταθούν στον αγώνα τους και, τέλος, καλούν σε συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 2 του Φλεβάρη και συντονισμό με τα άλλα ΤΕΛ της Θεσσαλονίκης.

Καταδικασμένος στη συνείδηση του λαού ο Καλαμπόκας

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Τις ευθύνες της κυβέρνησης απέναντι στο λαό και τη νεολαία για τις δικαστικές μεθοδεύσεις, που έδωσαν το δικαίωμα στον Γ. Καλαμπόκα,δολοφόνο του καθηγητή Ν. Τεμπονέρα,να βγει αμέσως από τη φυλακή, επισημαίνει με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Με αφορμή την απόφαση της περασμένης Πέμπτης του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου, το οποίο μείωσε την ποινή κάθειρξης, που του είχε επιβάλει το προηγούμενο Εφετείο, το Μάη του 1994, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ υπογραμμίζει:

"Σε μια εποχή που εντείνεται ο αυταρχισμός, η τρομοκρατία, τα "αγροτοδικεία" και οι καταδίκες όσων δυναμικά αγωνίζονται, την ίδια στιγμή, έρχεται κι αυτή η απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λάρισας να αφήσει ελεύθερο τον Γ. Καλαμπόκα, μετά από εφτά, μόνο, χρόνια φυλάκισης, ενώ αρχικά είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη και παράλληλα έχει καταδικαστεί στη συνείδηση του λαού. Γι' αυτές τις δικαστικές μεθοδεύσεις και το αποτέλεσμά τους έχει και η κυβέρνηση πολιτικές ευθύνες απέναντι στο λαό και τη νεολαία, απέναντι σε όσους έδωσαν τότε και συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη για μια καλύτερη παιδεία, ένα καλύτερο αύριο".

Υπενθυμίζεται ότι σε αυτή την τέταρτη κατά σειρά δίκη του Καλαμπόκα, που αφορούσε νέα επιμέτρηση της ποινής, μετά την αναίρεσή του που έγινε δεκτή από τον Αρειο Πάγο, το δικαστήριο μείωσε την ποινή κατά 11 μήνες - από 17 έτη και 8 μήνες, σε 16 έτη και 9 μήνες - δίνοντας την ευκαιρία στον Καλαμπόκα να κάνει χρήση του δικαιώματος υφ' όρων απόλυσης, αφού είχε εκτίσει τα 3/5 της ποινής.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ κόβουν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους σήμερα και καλούν τα μέλη τους και τους φίλους της Αντίστασης να παρευρεθούν.

  • ΥΜΗΤΤΟΥ στις 11 πμ, στην αίθουσα τελετών του Δημαρχείου Υμηττού.
  • ΑΙΓΑΛΕΩ στις 10.30 πμ, στην αίθουσα "Γιάννης Ρίτσος", στο Παλαιό Δημαρχείο.
  • ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ στις 11 πμ, στα γραφεία του Παρ/τος (Γ. Μουρίκη 1).
  • ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ στις 11 πμ στα γραφεία του Παρ/τος.
  • Το Παράρτημα ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ - ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΩΝ καλεί τα μέλη του στα εγκαίνια των νέων γραφείων (Αλφειού 11), στις 10.30 πμ για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.
  • ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ στις 10 πμ το πρωί, στα γραφεία του Παραρτήματος, Δωδεκανήσου 62.
  • ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ - ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ στις 11 πμ,στα γραφεία του Παρ/τος (Πίνδου 12, Μεταμόρφωση).
  • ΑΙΓΑΛΕΩ,στις 10 πμ,στην αίθουσα "Γιάννης Ρίτσος" του Δήμου Αιγάλεω.
  • ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ (Αττικής) στις 10 πμ στον κινηματογράφο "Αστέρας".
  • Ο Ενωτικός Σύνδεσμος Αιτωλοακαρνάνων Αντιστασιακών και φίλων της ΕΑ στις 10 πμ,στην αίθουσα της ΠΕΑΕΑ (Λυκούργου 10). Ταυτόχρονα θα γίνουν αρχαιρεσίες για την ανάδειξη ΔΣ και Εξ. Επιτροπής του Συνδέσμου.
  • ΣΕΡΡΩΝ στις 11 πμ,στην αίθουσα του "Ορφέα".
  • ΑΝΩ ΤΟΥΜΠΑΣ Θεσσαλονίκη, στις 11 πμ,στα γραφεία του παραρτήματος.Επίσης:
  • Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αξ/κών - Υπαξ. Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΥΕΑ) την Τετάρτη 28 - 1 - 98 στις 10.30 πμ,στην αίθουσα Συνεδριάσεων της ΠΕΑΕΑ (Λυκούργου 10, 4ος όρ.).
  • Το ΔΣ του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941 - 1944,την Πέμπτη 29 του Γενάρη,στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα Συνεδρίων της ΕΣΗΕΑ.
  • Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της την Παρασκευή 30 - 1 - 98 στις 5.30 μμ, στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ (Πανεπιστημίου 52). Θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Εγκαιρη δήλωση συμμετοχής (τηλέφωνο Ενωσης 38.24.461).
  • ΠΑΤΗΣΙΩΝ - ΡΙΖΟΥΠΟΛΗΣ την Κυριακή 1 - 2 - 98 στις 10 πμ,στο Πολιτιστικό Κέντρο Γκράβας (Ταϋγέτου 60).
  • ΤΑΥΡΟΥ την Κυριακή 1 - 2 - 98 στις 10.30 πμ,στην αίθουσα του Δημαρχείου.
  • ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ την Κυριακή 1 - 2 - 98 στις 9.30 πμ,στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής. Θα προηγηθεί η Απολογιστική Γενική Συνέλευση, η παρουσία των μελών είναι απαραίτητη.
  • Η Κίνηση Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών (ΚΑΕ) διοργανώνει την καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη ψυχαγωγική της βραδιά, την Τετάρτη 4 - 2 - 98 στις 6 μμ στο ξενοδοχείο "ΚΙΝΓΚ ΜΙΝΩΣ" (Πειραιώς 1, Ομόνοια). Θα υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
Μνημόσυνο

Το Παράρτημα ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ και οι συγγενείς των 50 εκτελεσμένων πατριωτών τελούν σήμερα στις 11 πμ,το χρονιάτικο μνημόσυνο στον τόπο της θυσίας στη Βρασταμίτσα. Πούλμαν θα ξεκινούν από την πλατεία της Εθνικής Αντίστασης στις 10.30 πμ.

Συνεστιάσεις

Συνεστιάσεις πραγματοποιούν οι παρακάτω Οργανώσεις και Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ:

  • Η Πανελλήνια Ενωση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ)σήμερα στις 12 το μεσημέρι,στο Κέντρο "ΚΑΣΤΕΛΛΟ" (Καυτατζόγλου και Π. Ράλλη, Πατήσια), με πλούσιο πρόγραμμα και Λαχειοφόρο Αγορά.
  • ΓΑΛΑΤΣΙΟΥσήμερα στις 8 μμ,στο κέντρο "Αστροφεγγιά",Κόντου 5(από Πατησίων 224, Αγ. Λουκάς), τηλ.: 22.33.077.
  • Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) πραγματοποιεί την καθιερωμένη χρονιάτικη συνεστίασή της, την Τετάρτη 28 - 1 - 98 στις 8 μμ στο κέντρο "ΚΑΣΤΕΛΛΟ" (Καυτατζόγλου και Δ. Ράλλη 26 - Πατήσια, τηλ.: 22.36.600). Θα υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και τραγούδια της Αντίστασης.
  • ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ την Κυριακή 1 - 2 - 98 στις 8 μμ,στο Δημοτικό Αλσος Ηλιούπολης "Δημήτρης Κιντής" (Μνησικλέους & Αλκιβιάδου), τηλ: 99.25.709
  • ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ την Κυριακή 1 - 2 - 98 στις 8 μμ,στο κέντρο "Σπηλιά" (Ιασωνίδου 63, Ελληνικό). Θα υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
Η "απειλή" των χάκερς

Για άλλη μια φορά, τις τελευταίες μέρες, την παράσταση στο Internet έκλεψαν οι χάκερς (hackers), οι ανώνυμοι "παράνομοι" του Δικτύου, που γελοιοποιούν τα συστήματα ασφαλείας των υπολογιστών οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι σε αυτό. Η τελευταία "μεγάλη ζημιά" έγινε στον κόμβο της Unicef (http: //www.unicef.org/), την 7η Γενάρη (1). Κάποιοι με περίεργο χιούμορ αφαίρεσαν τη συνηθισμένη πρώτη σελίδα του οργανισμού κι έβαλαν στη θέση της μια άλλη, με τις φωτογραφίες δύο ημίγυμνων δεσποινίδων, που εύχονται να απελευθερωθεί ο πιο διάσημος hacker στον πλανήτη, ο Κέβιν Μίτνικ.

Το ότι επιλέχθηκε ως "θύμα" η Unicef, σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν γνωστές, πάντα μέσω Δικτύου, δεν είχε να κάνει με το περιεχόμενο του κόμβου της, αλλά με το ότι σχεδόν δεν υπήρχε ασφάλεια.

Στο παρελθόν έχουν βέβαια υποστεί ανάλογες επιθέσεις οι κόμβοι πολύ πιο "βαρύγδουπων" ονομάτων στο Internet, όπως η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA), η Πολεμική Αεροπορία της ίδιας χώρας και εμπορικές επιχειρήσεις - κολοσσοί. Στα καθ' ημάς, στο ελληνικό κομμάτι του Internet, η τελευταία "ζημιά" είχε αναφερθεί σε γνωστό εκδοτικό οίκο και παλιότερα σε μια από τις "αρχαιότερες" εφημερίδες στο Δίκτυο, σε κόμβους εταιριών πληροφορικής κτλ.

Αυτές οι "επιθέσεις" συνήθως γίνονται αφορμή για υστερικές αντιδράσεις του τύπου "κινδυνεύουν όλοι στο Δίκτυο", "η διακίνηση πληροφορίας στο Internet δεν είναι ασφαλής", ή για φιλολογία περί των "πολέμων της πληροφορίας" που... επίκεινται (2).

Είναι σκόπιμο να τεθούν κάποια πράγματα σε ρεαλιστική βάση, αφού η υπερβολή όσον αφορά τους hackers είναι πολλές φορές άξια απορίας (και την καλλιεργούν και οι ίδιοι). Κατ' αρχάς, τι σημαίνει ο όρος hacker; Αφορά κάποιον με τεχνικές γνώσεις που του επιτρέπουν να διεισδύει στα εσώτερα ενός υπολογιστικού συστήματος το οποίο είναι μόνιμα συνδεδεμένο στο Δίκτυο (δηλαδή κόμβο) και να αλλάζει τις ρυθμίσεις του. Το τι αλλάζει, εξαρτάται από το τι επιτρέπεται να αλλάξει μέσω απομακρυσμένης σύνδεσης - κοινώς, τις προδιαγραφές ασφαλείας του υπολογιστή του οποίου αποσπά τον έλεγχο.

Ο χάκερ δεν προκαλεί πάντα ζημιές, καμιά φορά μπορεί το έργο του να χαρακτηριστεί μέχρι και ωφέλιμο. Για παράδειγμα, πολλοί χάκερς αφού "σπάσουν" ένα σύστημα, χωρίς όμως να αλλοιώσουν τίποτα σ' αυτό, ενημερώνουν τον ιδιοκτήτη του για τα προβλήματα ασφάλειας που έχει, παρέχοντάς του πολύτιμες συμβουλές (και καμιά φορά... προσβλέποντας σε πρόσληψή τους).

Ακόμη και στην περίπτωση που κάποιος "βάζει μια σελίδα" με περιεχόμενο που γελοιοποιεί ή προσβάλλει στη θέση της κανονικής, το κακό είναι μάλλον μικρό: η αντικατάστασή της είναι ζήτημα μερικών λεπτών.

Διαφορετικά είναι τα πράγματα στην περίπτωση των κράκερς (crackers). Ο όρος - που δε συναντάται συχνά - αφορά εκείνους που διεισδύουν σε κόμβους στο Internet με αντικειμενικό στόχο να καταστρέψουν δεδομένα, αρχεία, να αφήσουν ιούς (viruses) και γενικά να βλάψουν όσο περισσότερο μπορούν. Μόνο που για να καταφέρει κάποιος να καταστρέψει αρχεία κρίσιμης σημασίας, πρέπει να γνωρίζει υπερβολικά πολλά πράγματα για το "θύμα" του. Οπως λέει ο Νταν Νίλσεν, υψηλόβαθμο στέλεχος του FBI, επικεφαλής του Κέντρου Ερευνών Υπολογιστών και Αποτίμησης Απειλών για την Υποδομή (Computer Investigations and Infrastructure Threat Assessment Center, CITAC), "συνήθως πρόκειται για πρώην εργαζόμενους στην ίδια την επιχείρηση, συνηθέστερα μερικής απασχόλησης" (3).

Ο Νίλσεν θεωρεί τους απολυθέντες εργαζόμενους πιο επικίνδυνους από οποιονδήποτε χάκερ ή κράκερ. Αλλά ομολογεί ότι η πληροφόρηση του FBI για τα "χτυπήματα" που υφίστανται οι εταιρίες είναι λιγοστή: οι περισσότεροι σιωπούν.

Σύμφυτη με τη συζήτηση περί της κλοπής και της καταστροφής δεδομένων στο Internet είναι και η συζήτηση περί κρυπτογράφησης (encryption) δεδομένων στο Internet, η οποία έχει ανάψει στις ΗΠΑ τον τελευταίο καιρό. Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση του FBI και της RCA (της αμερικανικής ανεξάρτητης αρχής που ασχολείται με την κρυπτογράφηση), ώστε ουδέν να μένει κρυπτόν υπό το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών. Πολλοί αντιδρούν. Αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα - στο οποίο θα επανέλθουμε.

Μπ. Γ.

1. Σχετικό ρεπορτάζ - με φωτογραφική κάλυψη του συμβάντος - φιλοξενεί το περιοδικό 2600 - The Hackers Quaterly (http: //www.2600.com/).

2 Το γνωστότερο site με - επί πληρωμή - πληροφόρηση για τέτοια ζητήματα είναι το IWAR (από τις λέξεις Information Warfare), στη διεύθυνση http: //www.iwar.org/).

3 Οι δηλώσεις του Νίλσεν στο περιοδικό Net Insider (http: //www.netinsider.com/), 15/1/98.

Προσφορές

Ο σύντροφος Χρίστος ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ (Χρίστος Μακρονησιώτης) προσφέρει στο ΚΚΕ 200.000 δρχ. για τα 50χρονα της Μακρονήσου. Αυτή η μικρή προσφορά, όπως επισημαίνει, ας θεωρηθεί μνημόσυνο τιμής στους:

Παναγιώτη Ελή,συγκρατούμενό του στο "Σύρμα" του ΒΕΤΟ και που τον δολοφόνησαν στον ιππόδρομο, τη δεύτερη μέρα της δικτατορίας, γιατί αρνήθηκε, σε πρόσταγμα της φρουράς, να τρέξει.

Στους Γιώργη Σαμπατάκο και Μήτσο Τατάκη που ξεψύχησαν πάνω στα ολονύκτια βασανιστήρια. Ο Γιώργης στο "Σύρμα" του ΑΕΤΟ και ο Μήτσος στη ΣΦΑ.

Σ' όλους τους νεκρούς αγωνιστές της Μακρονήσου που θα μείνουν για πάντα αξέχαστοι στη μνήμη του λαού μας.

***

λ9

Ενας χρόνος πέρασε από τότε που μας άφησε για πάντα η μητέρα και γιαγιάΡΟΥΛΑ ΚΟΥΚΟΥΛΟΥ

Οσο ζούσε λαχταρούσε για τα παιδιά και τα εγγόνια της, προσπαθούσε με κάθε τρόπο να τους προσφέρει χαρά. Παρά το ότι πέρασε χρόνος, μας φαίνεται ακόμη απίστευτο. Τη νιώθουμε δίπλα μας, κοντά μας.

Δυστυχώς όμως η πραγματικότητα είναι άλλη. Δε θα την ξαναδούμε, δε θα ακούσουμε ξανά τη φωνή της.

Την τετάρτη, 21 του Γενάρη, την ημέρα που πριν ένα χρόνο έφυγε για το μακρινό ταξίδι, τελέσαμε μνημόσυνο με τρισάγιο στον τάφο της. Συμμετείχαν σ' αυτό σύντροφοι της καθοδήγησης του ΚΚΕ, φίλοι και συγγενείς.

Με τη συμπλήρωση του χρόνου και στη μνήμη της προσφέρουμε στο "Ριζοσπάστη", στην εφημερίδα που δεν αποχωριζόταν ποτέ, 30.000 δρχ.

Θα τη θυμόμαστε και θα την τιμούμε.

Τα παιδιά της Σήφης και Τάνια Ζαχαριάδη

***

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

λ9

Σήμερα, 25 Γενάρη στις 12.45 μ.μ. στο Νεκροταφείο Βύρωνα, γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης

ΓΙΩΡΓΟΥ ΝΕΟΦΥΤΙΔΗ

Η οικογένειά του

***

λ9

Σήμερα, 25 Γενάρη, συμπληρώνονται 6 μήνες από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης

ΤΙΜΟΛΕΟΝΤΑ ΣΑΛΓΚΑΜΗ

Ανταρτοεπονίτης στην Κατοχή, αγωνίστηκε με όλες του τις δυνάμεις για την απελευθέρωση της πατρίδας και τα ιδανικά του σοσιαλισμού στα οποία έμεινε πιστός μέχρι το θάνατό του. Για την πατριωτική του δράση πιάστηκε το 1945 και καταδικάστηκε από έκτακτο στρατοδικείο 16 χρόνια. Δεν τον ξέχασαν και οι συνταγματάρχες τον έστειλαν και "παραθέρισε" 4 χρόνια. Τον απέλυσαν βαριά άρρωστο. Στη μνήμη του η σύζυγός του και παιδιά του προσφέρουν στο ΚΚΕ 20.000 δρχ. μέσω της ΚΟΒ Αγ. Κωνσταντίνου Ηλιούπολης.

***

Τελούμε την Κυριακή, 1η Φεβρουαρίου 1998 και ώρα 11π.μ., ετήσιο μνημόσυνο, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Χαλανδρίου για την ανάπαυση της ψυχής της πολυαγαπημένης μας μητέρας, αδελφής και γιαγιάς

ΑΣΠΑΣΙΑΣ ΚΑΝΑΤΣΟΥΛΗ

ιδρύτριας Εθνικού Ωδείου Χαλανδρίου

Τα παιδιά της: Αθανάσιος και Μαργαρίτα Κανατσούλη, Χάρης και Σαντάλ Κανατσούλη, Μαρία και Γιάννης Παπαδιαμάντης.

Η αδελφή της: Καίτη Βορδώνη.

Τα εγγόνια της: Μιχάλης, Νεκταρία, Παναγιώτης, Ελλη, Παναγιώτης. Οι λοιποί συγγενείς.

Ηπειρώτικο γλέντι στο Φάληρο

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας οργανώνει σήμερα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ώρα 10 π.μ., την ετήσια εκδήλωσή της για το κόψιμο της πίτας.

Η εκδήλωση φέτος είναι αφιερωμένη στη "Στέγη του Ηπειρώτη" και θα πλαισιωθεί με πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα.

Συνέδριο Ομοσπονδίας Γονέων ΙΒΣΑ

Αύριο γίνεται το συνέδριο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων του Ιδρύματος Βρεφονηπιακών Σταθμών Αττικής (ΙΒΣΑ). Οι εργασίες του συνεδρίου θα αρχίσουν στις 6:30μ.μ. στα γραφεία της οδού Δροσοπούλου 105.

Το συνέδριο γίνεται στον απόηχο των αυξήσεων των τροφείων που έφτασαν μέχρι και 166% για τη χρονιά που διανύουμε, καθώς και στο κατώφλι των νέων ρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση συνολικά για την Πρόνοια. Γι' αυτό και οι αποφάσεις του συνεδρίου θα παίξουν σημαντικό ρόλο για την οργάνωση της αντίστασης των γονιών απέναντι στην επέλαση της κυβέρνησης στις τσέπες τους.

ΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
Ολομέλεια της Δημοκρατικής Ενότητας σήμερα

Η Δημοκρατική Ενότητα Ελληνικού καλεί τα μέλη της στην ολομέλεια της παράταξης, που θα πραγματοποιήσει σήμερα Κυριακή, στις 10.30 το πρωί, στο Δημαρχείο του Ελληνικού (Οδός 33ης, αριθμός 13). Στη διάρκεια της ολομέλειας, θα γίνει η ανακήρυξη του υποψηφίου δημάρχου που θα στηρίξει η παράταξη στις επόμενες εκλογές.

Η πίτα του ΣΦΕΑ 1967 - 1974

Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974 κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα τουσήμερα στις 10.30 πμ στην αίθουσα του Συλλόγου Υπαλλήλων Τραπέζης Ελλάδος (ΣΥΤΕ), Σίνα 16, Αθήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ